Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
РУХ ІЗ ПЕРЕШКОДАМИ

До редакції надходить чимало листів щодо проблем людей з обмеженими можливостями. Скажімо, вони запитують, мовляв, скільки можна говорити про безбар’єрне середовище для інвалідів, коли віз ніяк не може зрушити з місця? Що з того, що в одній з областей чиновники й депутати в Міжнародний день інвалідів добиралися на роботу в інвалідних візках? Чи це для неповносправних щось змінило? Інваліди порушують також питання працевлаштування і багато інших.

Справді, держава в боргу перед цими людьми. Проте вона має намір той борг повернути і щодо створення безбар’єрного середовища для інвалідів, і надання їм права на участь в економічній, політичній, соціальній, культурній та інших сферах. Зокрема, в Указі Президента України «Про додаткові невідкладні заходи щодо створення сприятливих умов для життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями». У ньому йдеться про необхідність невідкладно провести додаткові заходи, спрямовані на підтримку людей з інвалідністю, створити належні умови для їхньої гармонійної інтеграції в суспільство, безпосереднього доступу до будинків і приміщень центральних і місцевих органів виконавчої влади, об’єктів соціальної інфраструктури — загалом всебічної уваги суспільства до проблем людей з обмеженими фізичними можливостями.
Кабінет Міністрів за участю Асамблеї інвалідів України, інших всеукраїнських організацій інвалідів має з 2008-го забезпечити підготовку щорічних національних доповідей про становище інвалідів у країні, вдосконалити міжвідомчу координацію у вирішенні питань соціального захисту неповносправних. Йому слід найближчим часом проаналізувати разом із громадськими організаціями, як виконується відповідний указ Президента від 1 червня 2005 року, зокрема стосовно безбар’єрного доступу їх до потрібних об’єктів, включаючи об’єкти влади.
У Міністерстві освіти та науки подбають про створення структур підрозділу з питань корекції освіти й реабілітації дітей-інвалідів.
У державному бюджеті передбачається виділити необхідні кошти для створення в навчальних закладах сучасної навчально-реабілітаційної бази, умов для навчання дітей-інвалідів у неспеціалізованих загальноосвітніх навчальних закладах.
З цією ж метою має бути вдосконалений навчальний процес у ПТУ, вищих навчальних закладах для забезпечення потреб дітей та молоді з вадами здоров’я. Звичайно, слід протягом 2008–2010 років забезпечити інвалідів підручниками, науковим приладдям тощо.
Органи місцевої влади, відповідні міністерства під час будівництва та реконструкції житлових об’єктів, соціально-культурної інфраструктури мають встановити жорсткий контроль за тим, щоб враховувалися інтереси обділених увагою людей.
Міністерство транспорту та зв’язку повинно подбати про створення рухомого складу, призначеного для перевезення інвалідів з вадами опорно-рухомого апарату та обладнаного засобами інформування пасажирів з вадами зору, слуху. Йдеться також про необхідність подбати про доступ інвалідів до культурних закладів і до участі в спортивних змаганнях, про виділення зручних місць для паркування автомобілів.
також у паперовій версії читайте:
  • СТАТУС БЕЗРОБІТНОГО: ЩО ВІН ДАЄ?
  • ПІДТРИМКА НАЙНЕЗАХИЩЕНІШИХ
  • ДАДУТЬ МЕНШЕ, НІЖ ЗАБЕРУТЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».