Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ФУТБОЛЬНІ ЗБІРНІ Й ЛЮТНЕВІ ПРОБЛЕМИ
Цього тижня для футбольних збірних України — національної і молодіжної багато що сталося вперше. На Кіпрі свій дебютний поєдинок провів головний тренер головної команди країни Олексій Михайличенко. Його колишніх підопічних з «молодіжки» на міжнародний турнір до Португалії повіз Володимир Мунтян, який є головою Комітету національних збірних Федерації футболу України. Результати «синьо-жовтих» стали традиційними для лютого — непереконливими.

Травми провідних форвардів-«англійців» — лондонця Андрія Шевченка і ліверпульця Андрія Вороніна — змусили Олексія Михайличенка в спарингу проти острівної збірної шукати інші варіанти в атаці. У першому таймі на вістрі мав зіграти Андрій Воробей, а по перерві на полі з’явилися Артем Мілевський й Олександр Гладкий. В інших лініях докорінних змін не сталося. На правому фланзі захисту з’явився добре відомий Михайличенку за іграми молодіжної команди Олег Допілка, всі інші виконавці вже не вперше одягли футболки національної збірної: у воротах — Олександр Шовковський, в обороні, крім Допілки,— Олександр Кучер й Андрій Русол у центрі, ліворуч від них — В’ячеслав Шевчук. Пару опорних хавбеків склали Анатолій Тимощук і Тарас Михалик. На лівому фланзі півзахисту діяв Руслан Ротань, на правому — Олег Гусєв. Під єдиним нападником — Сергій Назаренко.
Неважко побачити, що список футболістів вичерпується гравцями київського «Динамо» і донецького «Шахтаря», яких Михайличенко бачив в Ізраїлі на Кубку Першого каналу, а також дніпропетровського «Дніпра», який свій передсезонний збір цими днями теж проводить на Кіпрі, і навіть живуть підопічні Олега Протасова в одному готелі зі збірниками. Єдиний виняток — легіонер Анатолій Тимощук, який до головної команди країни приїхав з розташування санкт-петербурзького «Зеніту».
Декотрі вболівальники нарікають, що збірна, яка на останньому чемпіонаті світу ввійшла до чільної вісімки, могла б добирати для товариських поєдинків суперників вищого рівня, ніж команда Кіпру. Як засвідчила зустріч, на нинішньому етапі підготовки для того, щоб дійти певних висновків, і кіпріотів було достатньо. Тим більше, що місцеві футболісти вже не є тими «хлопчиками для биття», якими їх вважали ще років з десять тому: навіть в останньому, невдалому відбірному турнірі до Євро-2008 у їхньому активі була нічия з німцями (1:1) і розгром ірландців (5:2).
Ще на першій хвилині «синьо-жовті» могли відкрити рахунок: Тарас Михалик перехопив м’яч на власній половині поля, відпасував на Сергія Назаренка, який вивів на оперативний простір Андрія Воробея. Форвард «Дніпра» метрів з вісімнадцяти вдарив повз ворота. Після цього смаженим запахло вже поблизу воріт Шовковського. Кілька загроз оборонці разом з голкіпером відвели, та на 19-й хвилині кіпріоти дістали право на одинадцятиметровий. Провал у центрі захисту змусив Кучера порушити правила, й Алонефтис гол забив.
Після цього гра перемістилася до воріт господарів, та до суттєвих загострень доходило вкрай рідко.
По перерві замість Ротаня і Воробея вийшли Гладкий і Мілевський, що дало змогу суттєво загострити дії в атаці. Та відігралися наші співвітчизники лише на 71-й хвилині, коли на удар з-за меж штрафного майданчика наважився Артем Мілевський. М’яч ударився перед голкіпером кіпріотів Гіоргалпіді і від його рук залетів до сітки воріт. Рахунок 1:1 не змінився аж до кінця гри.
«Сьогодні вийшов непоганий спаринг,— сказав після матчу Олексій Михайличенко.— Та ми показали навіть не весняний, а зимовий футбол: не ті швидкості, не та координація, не та робота з м’ячем. У першому таймі ми припускалися тактичних помилок в обороні. Та в цьому немає нічого надзвичайного, адже в такому складі захисна лінія збірної грала вперше. І саме такі ігри допомагають налагодити взаєморозуміння між гравцями, випробувати якісь нові тактичні схеми. З цього погляду матч, безумовно, був корисний для нашої команди. Важливо, що хлопцям довелося грати після навантажень на зборах і недавніх матчах за клуби. Це також позначилося на грі. Зважаючи на це, гадаю, що, як на зимовий футбол, збірна України показала нормальну гру та результат».
Коли національна збірна змагалася на Кіпрі, то колишні підопічні Михайличенка проводили зустрічі в Португалії. У вівторок, ледь приїхавши до міста Алканена, українська «молодіжка» зіграла з командою Швеції. Володимир Мунтян дав можливість зіграти всім футболістам, яких привіз на збір. По перерві наставник зробив одразу вісім замін, у другому таймі залишили поле також лідери колективу Максим Пашаєв, Дмитро Льопа і Тарас Степаненко. Після цього українці і пропустили єдиний в матчі гол. У середу «синьо-жовті» зіграли з шотландськими однолітками і завершили зустріч унічию — 2:2, хоча до середини другого тайму мали перевагу в два м’ячі (відзначилися Степаненко і Льопа).
Можливістю провести товариські матчі скористалися й суперники нашої збірної у відбірному циклі чемпіонату світу. Результати такі: Білорусь — Мальта 1:0, Казахстан — Молдова 0:1, Хорватія — Голландія 0:3, Англія — Швейцарія 2:1.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ВАЖКИЙ ДЕНЬ ДЛЯ ФАВОРИТІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».