Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ВІКТОРІЯ НАД ВІКМАЙЄР
Після тріумфального завершення відкритого чемпіонату Австралії українська зіркова пара тенісисток у складі Олени й Катерини Бондаренко взяла на себе відповідальність ще й за виступ нашої збірної в другій світовій групі Кубка федерації — найпрестижнішого командного змагання в жіночому тенісі. Матч проти бельгійської збірної відбувався в не чужому для сестер Харкові: на офіційному сайті Жіночої тенісної асоціації (WTA) у графі «residence» (українською — «місце проживання») зазначено саме це місто, хоча сестри мають будинок і під Києвом.

За кілька днів до зустрічі головною інтригою було те, приїде чи не приїде до Харкова перша ракетка світу Жюстін Енен. На жаль, харків'янам так і не пощастило на власні очі побачити гру найкращої тенісистки планети; можливо, з цього приводу вони не надто сумують, оскільки в разі її участі в поєдинку результат навряд чи був би таким приємним для українських шанувальників тенісу.
Спеціально для зустрічі в харківському палаці спорту «Локомотив» спорудили ґрунтовий корт, вважаючи, що саме таке покриття буде прийнятнішим для наших співвітчизниць і складнішим для суперниць. Як показав перебіг матчу, цей чинник вирішальним не став, до того ж сестрам Бондаренко, які за кілька днів до поєдинку в Харкові ще перемагали на австралійському харді, потрібно було знову пристосовуватися до найпоширенішого в Україні покриття.
Якщо судити з імен, то без Жюстін Енен бельгійки здалися командою посередньою. Судіть самі: Яніна Вікмайєр — 162-та ракетка світу, Каролін Мае — 181-ша, Кірстен Фліпкенс — 293-тя, 15-річна Тамарін Хендлер — 575-та. Планувалося, що за збірну України зіграють, крім Олени і Катерини Бондаренко, Тетяна Перебийніс і Марія Коритцева. У суботу мали відбутися дві зустрічі: Олена Бондаренко — Каролін Мае, Катерина Бондаренко — Яніна Вікмайєр. У неділю, згідно з попереднім розкладом, були заплановані такі поєдинки: Олена Бондаренко — Яніна Вікмайєр, Катерина Бондаренко — Каролін Мае, а завершувати матч парною зустріччю мали б Тетяна Перебийніс і Марія Коритцева, опонентками яких виступили б Кірстен Фліпкенс і Тамарин Хендлер. Та перебіг подій на корті «Локомотива» змусив змінити плани.
Безпроблемним для української команди видався перший поєдинок: 22-га тенісистка світу Олена Бондаренко легко здолала опір 293-ї в рейтингу Кірстен Фліпкенс — 6:1, 6:2.
Та вже в наступному поєдинку на Катерину Бондаренко чекали ускладнення: 18-річна Яніна Вікмайєр у першому сеті дібрала ключі до гри третьої ракетки України і перемогла на тай-брейку (хоч три сет-боли мала ще за рахунку 5:4 на подачі Катерини), а в другій партії просто не помітила опонентки — 6:1. Таким чином, суботня сесія в матчі Україна — Бельгія завершилася внічию з рахунком 1:1.
У неділю на прихильників тенісу, що зібралися в спорткомплексі «Локомотив», чекало ще більше розчарування. Гостроатакувальна гра Яніни Вікмайєр стала сюрпризом і для першої ракетки нашої країни Олени Бондаренко — 3:6, 4:6, і збірна України опинилася мало не за крок від програшу.
Відчувши потенціал своїх юних тенісисток, на матч проти Катерини Бондаренко капітан бельгійок виставив 15-річну Тамарин Хендлер. І саме вона могла завершити зустріч — для цього варто було виграти лише два гейми! Тамарин була сильнішою в першій партії (6:4), а в другому сеті вже зі старту зробила два брейки і повела з рахунком 4:0. Катерина знайшла внутрішні резерви і взяла шість геймів поспіль, а з ними — і другу партію. Після цього перемога у вирішальному сеті була справою техніки — 6:1.
Зважаючи на ситуацію в матчі, капітан української збірної Володимир Богданов змушений був виставляти на парну зустріч не Коритцеву і Перебийніс, а переможниць першого турніру серії Великого шлему. Сестрам протистояла Яніна Вікмайєр, а також Каролін Мае, яка досі відпочивала. На щастя, в Олени й Катерини знайшлися сили на третій для кожної з них поєдинок. В обох партіях рівна боротьба тривала недовго, хоча й після зламів під час сету з боєм доводилося здобувати ледь не кожне очко. Остаточний рахунок 6:2, 6:3 навряд чи передає градус напруги.
Вже у вівторок наші тенісистки дізналися про своїх наступних суперниць. У плей-оф за право грати в першій світовій групі (серед восьми найкращих збірних планети) 26–27 квітня наші дівчата зустрінуться з командою Італії на виїзді. Минулого вік-енду італійки в напруженому матчі поступилися іспанкам з рахунком 3:2. На відміну від збірної Бельгії, за яку не виступала найкраща тенісистка, «Скуадра адзурра» грала з іспанками найкращим складом — Франческа Ск'явоне, Флавія Пеннетта, Сара Еррані і Татьяна Гарбін.
Довго святкувати перемогу сестрам Бондаренко не довелося: у понеділок у Парижі стартував турнір другої категорії «Open Gaz de France». Компанію Олені і Катерині склала також новокаховчанка Юліана Федак, яка в столиці Франції до основної сітки змушена була пробиватися через кваліфікацію. У першому колі Юліана зустрічалася з білорускою Тетяною Пучек і програла перший сет з рахунком 5:7 та пройшла до наступного раунду через відмову суперниці. На другій, вирішальній стадії кваліфікаційного турніру Федак переграла француженку Стефані Коен-Алоро — 7:5, 6:3. З жеребкуванням першого кола основної сітки нашій тенісистці пощастило: італійка Карін Кнапп до еліти світового тенісу не належить. Федак виграла першу партію на тай-брейку, у другій поступилася (4:6), а у вирішальному сеті виграла з рахунком 6:2.
За аналогічним сценарієм склався і стартовий поєдинок Катерини Бондаренко. Різниця була тільки в тому, що з жеребом українці відверто не пощастило: вже в першому колі на неї чекала дванадцята ракетка світу і п'ята сіяна на турнірі росіянка Надія Петрова. Гучне ім'я не збентежило Катерину: на кожний сильний удар вона відповідала не менш потужно, а темпом і швидкістю пересування кортом переважала опонентку. Перші сет-боли Бондаренко-молодша отримала ще на подачі суперниці за рахунку 5:4, але тоді реалізувати їх не змогла. Натомість на тай-брейку Петрова помилялася частіше, тому виграш Катерини видається цілком закономірним. Коли українка програла другу партію (3:6) і з рахунком 2:4 поступалася в третій, здалося, що фаворитка доведе зустріч до перемоги. Але наша співвітчизниця зробила зворотний брейк, а за рахунку 5:4 на свою користь спромоглася ще раз взяти подачу суперниці, а отже, виграти весь матч.
«Я прилетіла до Парижа лише вранці в день гри, у такому напруженому графіку виступів і перельотів було важко зібратися на силі і показати свою найкращу гру,— сказала після матчу Катерина Бондаренко.— У мене не було чіткої стратегії на поєдинок з Петровою, я просто намагалася тримати м'яч у грі і розігрувати моменти до останнього. У третьому сеті було важко, та за рахунку 2:4 я впоралася і з утомою, і з емоціями, тому й перемогла».
На жаль, компанію сестрі в другому раунді не склала Олена Бондаренко. До нинішнього побачення з Віржині Раззано вона зустрічалася двічі й двічі перемагала. Та цього разу підтримувана трибунами Віржині здобула вольову перемогу. З рахунком 6:2 вона виграла перший сет. Олена Бондаренко після рахунку 0:2 в другій партії не тільки вирівняла становище, а й виграла з рахунком 6:4. Здалося, що в матчі настав злам. У це повірила і сама перша ракетка України, та й важко було не повірити: вона повела в рахунку з брейком (2:1), до того ж Раззано взяла медичний тайм-аут через біль у спині. Та після маніпуляцій француженці стало набагато краще: вона спочатку зрівняла рахунок, а згодом і перемогла — 7:5.
У парному поєдинку Олена дещо компенсувала свою поразку. Переможниці австралійського чемпіонату в першому колі проекзаменували французьку пару Стефані Коен-Алоро/Каміль Пен. Ускладнення в Олени і Катерини Бондаренко виникли лише в першому сеті, який вони виграли на тай-брейку. Друга партія закінчилася з рахунком 6:3. Напередодні в другому колі сестри зустрічалися з російським дуетом Олени Лиховцевої і Галини Воскобоєвої. Після перемоги в Мельбурні Олена і Катерина очолили чемпіонську гонку Жіночої тенісної асоціації, досить високо вони піднялися і в парному рейтингу, тож тепер реноме потрібно підтримувати.
В одиночному розряді одна з українок точно зіграє в третьому колі турніру «Open Gaz de France». Турнірна сітка звела між собою Катерину Бондаренко і Юліану Федак. Про результат їхнього протистояння читайте в наступному випуску «ДУ».
також у паперовій версії читайте:
  • НА ПРИЦІЛІ — ОСТЕРСУНД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».