Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«ТУР ДЕ СКІ»: ЦАР ГОРИ — КОРОЛЬ СЕЗОНУ
В італійському містечку Валь-де-Фіємме на горі Альпе Черміс фінішувала друга в історії лижного спорту багатоденка «Тур де скі». Для лижників і лижниць це означає, що пік сезону пройдено, адже чемпіонат світу відбудеться тільки наступного року, а таких концентрованих стартів, як «Тур де скі», у календарі більше не передбачено.

Значення багатоденки переоцінити важко — з 28 грудня до 6 січня розіграно стільки залікових очок Кубка світу, що тріумфатора «Тур де скі» серед чоловіків чеха Лукаша Бауера ледь не сьогодні можна привітати з першим місцем у сезоні, а переможниця змагання серед жінок шведка Шарлотта Калла зробила вагому заявку на виграш Кубка планети.
Про чеську частину «Тур де скі» ми докладно розповіли тиждень тому. Саме на батьківщині Лукаш Бауер заробив комфортний гандикап, який дає йому змогу впевнено почуватися в останні три змагальні дні. Натомість у жінок лідери змінювалися ледь не після кожного етапу. Дійшло до того, що за результатами п’ятничного спринту в Асіаго торішню переможницю і лідера цьогорічного «Тур де скі» фінку Вірпі Куйтунен відділяла від найкращої в коротких гонках Шарлотти Калла аж одна з хвостиком секунда! На жаль, саме в спринті наша співвітчизниця Валентина Шевченко втратила ті секунди, завдяки яким вона теоретично могла повторити здобуток першого в історії лижного спорту «Тур де скі», коли броварчанка фінішувала третьою. У кваліфікації в нелюбій дисципліні Шевченко показала 31-й результат — перший серед тих, хто не потрапив до чвертьфіналу. Навіть останній час серед учасниць наступної стадії гарантував бонусну секунду, то що вже говорити про повноцінну хвилину, яку, за результатами спринту, зняла зі свого загального часу 20-річна шведка Калла, якій судилося стати головною героїнею змагань на фінішній горі Альпе Черміс.
Ще сумніше прихильникам єдиної вітчизняної лижниці екстракласу стало в суботу, у передостанній день «Тур де скі». Тоді жінки вийшли на дистанцію 10-тикілометрового мас-старту класичним стилем. Саме в цій гонці відчутно нагадав про себе той факт, що Шевченко цілком може почуватися в елітарній компанії розвідником, який «й один у полі воїн». Фінські лижниці якнайкраще відчули «велосипедну» специфіку лижної багатоденки. Вони чітко розподілили командні ролі: Пірйо Муранен і Айно Кайса Саарінен «везли» свого лідера Куйтунен і не давали жодного шансу суперницям, тому Вірпі зібрала максимальну кількість боніфікаційних секунд — тричі по п’ятнадцять, на двох проміжних й під час основного фінішу. Це мало б гарантувати Вірпі Куйтунен добрий стартовий плацдарм для штурму гори в неділю. Втім, Шарлотта Калла, яка не втручалася в розподіл проміжних боніфікацій, фінішувала лише на чотири секунди пізніше від Куйтунен. Валентина Шевченко прийшла до фінішу тільки сімнадцятою, відставання від Куйтунен зросло з двох до трьох хвилин 20 секунд... У генеральній класифікації українка опустилася на дванадцятий рядок, що, здавалося, унеможливлює боротьбу за місце на п’єдесталі пошани.
Та в Шевченко були свої погляди на фінальний штурм. Як слушно і з гумором зауважив один з уболівальників, якби гора Альпе Черміс була на півкілометри вищою, то вона б стала другою, а коли б на два кілометри, то цей «Тур де скі» українка виграла б (варто зауважити, що різниця у висоті над рівнем моря між стартовим і фінішним містечками становила 425 метрів, а від підніжжя Альпе Черміс до вершини — 407 метрів). Валентина встановила новий рекорд підйому на вершину — 20 хвилин і 42,3 секунди. Торішній «королеві гори» норвежці Крістін Стейрі наша співвітчизниця «привезла» майже хвилину — 55 з половиною секунд, іншим фавориткам — ще більше. На жаль, понад три хвилини відіграти було нереально — відставання від першого місця скоротилося до хвилини й 9,2 секунди, позаду залишилося вісім конкуренток, які стартували раніше, але трійка призерів обійшлася без українського представництва.
А тим часом боротьба за перемогу в «Тур де скі» розгорнулася між Вірпі Куйтунен і Шарлоттою Калла. На першій п’ятикілометрівці сорокасекундний гандикап Куйтунен перетворила на майже хвилинну перевагу. Та знадобилося небагато часу, щоб зрозуміти: фізичний стан фінської чемпіонки програє бажанню і функціональній готовності шведської претендентки. Тільки-но передгір’я перетворилося на справжній підйом, сили стали залишати Вірпі. Ще не була пройдена і третина Альпе Черміс, а Шарлотта міцно «сіла на хвіст» своїй суперниці. Шведка могла й одразу обійти опонентку, та вчинила, на диво, мудро, морально і фізично виснаживши Куйтунен. Вирішальна атака розпочалася, коли тандем лідерів пройшов позначку 1,9 кілометра до фінішу. «Он на десять тыщ рванул, как на пятьсот»,— заспівав колись про аналогічний випадок Володимир Висоцький. На щастя молодої шведки, її ривка вистачило для того, щоб Куйтунен зрозуміла марність надій — сил на відповідь уже не знайшлося. На фініші екс-чемпіонка програла новій королеві «Тур де скі» майже стільки ж, скільки мала переваги на старті — 36,4 секунди. Одразу після завершення протистояння Калла — Куйтунен згадалося, що торік мало не дві третини гори все в тому ж «велошосейному» стилі Вірпі «тягла» майбутню чемпіонку Айно Кайса Саарінен. Цього разу Саарінен не мала високої позиції в генеральній класифікації, тому й допомагала подрузі по команді тільки в суботній гонці з масовим стартом.
На радість італійської публіки, третьою стала Аріанна Фолліс (53,3 секунди відставання від Калла), яка скористалася з того, що росіянка Ольга Рочева не зуміла правильно розподілити сили по дистанції. За якихось сто метрів до фінішу відкинула Рочеву на п’яту позицію наша Шевченко, а для з’ясування стосунків з Фолліс забракло ще двохсот-трьохсот метрів траси. Формально четверте місце скидається на крок назад порівняно з минулим сезоном, та ці старти навряд чи можна порівнювати: по-перше, дебютний «Тур де скі» був таким собі експериментом, до якого не всі поставилися максимально уважно; по-друге, в сезоні, у якому не буде чемпіонату світу, багатоденка стала центральною подією. Тому Валентина Шевченко і цим виступом заслуговує лише на схвальні оцінки.
Задля порівняння варто навести результати інших вітчизняних спортсменів. Єдиний українець у чоловічому змаганні Роман Лейбюк програв Лукашу Бауеру 8 хвилині 17,9 секунди, цього вистачило для 32-го місця серед 59 конкурентів. Лада Нестеренко завершила «Тур де скі» на 33-й позиції серед 45 учасниць, які дісталися фінішу, відставання від шведської чемпіонки дорівнювало 10 хвилинам 43,1 секундам. Зрештою, важливим є і завершення змагання: приміром, не останні у світі лижного спорту норвежки Вібеке Скофтеруд і Маріт Бйорген відчули безсилля перед суботнім мас-стартом і знялися зі змагань...
Хоч українців і не було серед претендентів на високі позиції в чоловічій частині «Тур де скі», на згадку заслуговує факт беззаперечного домінування Лукаша Бауера. Чех захопив «золоту» майку лідера після першої ж гонки і тимчасово віддав почесний одяг тільки після празького спринту — на третьому етапі. Перед фінальним штурмом він мав майже двохвилинний запас міцності і не лише зберіг, а й примножив свою перевагу. Німець Рене Зоммерфельдт, який був найкращим на останньому етапі, піднявся з дев’ятого місця на друге, а шосту позицію змінив на третю італійський ветеран Джорджіо ді Чента.
В загальному заліку Кубка світу перевага Бауера над найближчими конкурентами тепер становить понад триста балів — 816 проти 515 у норвежця Тура-Арне Етланда і проти 514 — у Зоммерфельдта. Натомість Шарлотта Калла ще має довести аргументованість своїх претензій на Великий кришталевий глобус — у неї 795 очок, у Куйтунен — 669, Фолліс набрала 601 пункт. Валентина Шевченко перебуває на восьмій позиції (399 очок).
Відпочинок лижників не буде аж надто тривалим: 22 січня на спортсменів чекають у канадському Кенморі, а в лютому і березні в центрі уваги буде Європа — етапи кубка світу прийматиме естонське місто Отепя, згодом настане черга столиці чемпіонату світу-2009 чеського Лібереця, далі шлях лежить до Скандинавії, а завершиться зимовий сезон у середині першого весняного місяця в італійькому Борміо.
також у паперовій версії читайте:
  • НІМЕЦЬКА БІАТЛОННА ЗВ'ЯЗКА
  • БАСКЕТБОЛ: ТРИ ЧВЕРТІ УСПІХУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».