Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОЖИВАЧ
МІСТИФІКАЦІЯ В КРЕДИТ?
Днями один мій знайомий похвалився, що взяв у кредит під нуль відсотків чудовий широкоформатний (40 дюймів по діагоналі) телевізор. «Уявляєте,— запально коментував він своє «везіння»,— у цьому торговельному центрі ні довідок про доходи не треба, ні першого внеску. Щомісяця я сплачуватиму лише 0,01 відсотка за кредитом плюс відсоток за послуги банку. І все! Ми з дружиною порахували, що за такого розкладу взагалі ніякої накрутки немає. Мало того, під час оформлення розстрочки з’ясував, що банк, який дає гроші у позику, настільки зацікавлений у залученні клієнтів, що сам (!) платить комісійні за покупця!».

Почуте настільки зачаровувало простотою і вигідністю, що захотілося тут же все кинути і бігти за новим телевізором. Утримало маленьке запитання, що зародилося в глибині підсвідомості: навіщо банку таке кредитування, що скидається на бульйон з-під варених яєць? До того ж, у мене був досвід купівлі в кредит цифрового фотоапарата. Досі не можу пробачити собі те, що переплатила більш ніж 50 відсотків його вартості! Тому, охолодивши свій споживчий запал, вирішила звернутися за консультацією до співробітників кількох провідних столичних банків.
Кредит — послуга, безумовно, зручна для тих, хто відразу не може заплатити повну вартість покупки, а отримати її надто хоче. У такому разі немає нічого оптимальнішого, ніж купити товар у кредит. Це, мабуть, єдиний плюс популярної нині пропозиції.
Інші «золоті гори» (якими заманюють потенційних покупців торговельні центри, що спеціалізуються на кредитуванні) — містифікація, як і безвідсотковий (або, як його ще називають, нуль-відсотковий) кредит. У будь-якому банку вам, не замислюючись, пояснять, що безкоштовних кредитів не буває.
Приміром, у Америці потенційного позичальника в оману не вводять. Йому пропонується два варіанти купівлі в кредит: купівля товару за ринковою вартістю з подальшими виплатами за кредитом, включаючи відсотки, і купівля товару за ціною, яка включає банківські відсотки (у цьому разі мінімальний внесок при купівлі буде більшим). Тобто позичальник має право вибирати, коли йому вигідніше витратити більшу частину коштів: зараз чи потім. Англійським банкам залучати клієнтів «безвідсотковими» кредитами взагалі заборонено.
Зате у нас можна все! До речі, в Кодексі адміністративних правопорушень «обман споживача» визначається як «введення покупця в оману». Начебто, згідно із законом про захист прав споживачів, рекламу нульових кредитів можна підвести під статтю, адже порушення прав щодо надання інформації — наявне (в чому каверза, ви незабаром зрозумієте). Однак існує й інший закон — «Про банки і банківську діяльність», а у ньому прописано лише те, що клієнт має знати розмір відсоткової ставки.
Отже, скільки коштує нуль-відсотковий кредит — умілий маркетинговий хід, що збільшує попит на товари? Ідея заробити на бажанні населення до всього безкоштовного виявилася більш ніж продуктивною. Як розповів менеджер одного з магазинів, ця схема у них найзатребуваніша. За нею продають до 40 відсотків товарів.
«У нас найнижчі ціни і безкоштовний кредит! — повідомляє реклама в торговельному центрі.
Безкоштовно і дешево? Та не буває в магазинах безкоштовного товару! Так як не буває нуль-відсоткового кредиту. Слово «кредит» уже має на меті, що треба платити, а без відсотків кредит неможливий.
За чинним законодавством, банки не мають права встановлювати нульовий відсоток за кредитами, що видаються, оскільки не є доброчинними організаціями. Тому, отримавши повідомлення про щомісячне погашення кредиту, не треба обурюватися, мовляв, узяв кредит під 0 відсотків, а в повідомленні сповіщається, скажімо, про ставку в 23 відсотки річних. Усе відповідно до закону. Часом людина, вносячи первинний внесок за кредитом, вважає, що їй належить виплатити частину вартості товару, що залишилася, плюс відсотки (коли такі закладено в договорі), а пізніше з’ясовується, що цей внесок складався з комісійних зборів і за кредит доведеться платити повну вартість.
Коли магазини заявляють, що відсотки не беруть (нуль-відсотковий кредит!), це певніше за все означає, що приховані відсотки включено або у вартість товарів, або замасковано у послугах, що пропонуються, під якими також маскуються підвищені ставки кредиту.
У такому разі обдурюють не лише людину, котра бере товар за цією схемою, а й платоспроможного покупця, який має змогу заплатити відразу всю суму: адже купує товар також за підвищеною вартістю (за нульового кредитування ніяких знижок не передбачено, навіть якщо ви купуєте товар за готівку). Часто магазини спочатку штучно підіймають ціни на товари, а потім запускають програму кредитування «нуль відсотків», компенсуючи витрати за банківським кредитом». Перш ніж спокуситися на нульовий кредит, з’ясуйте всі нюанси заздалегідь.

Вікторія РИЛЬСЬКА, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ХОЧУ М'ЯСНОЇ КОВБАСИ!
  • «УКРЗАЛІЗНИЦЯ» — ПАСАЖИРАМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».