Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ГРУЗІЯ: ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА ВИХОДЯТЬ НА ФІНІШНУ ПРЯМУ
У Грузії розгортається кампанія з виборів президента країни: 11 грудня ЦВК завершила реєстрацію кандидатів. Початок кампанії, у якій беруть участь семеро претендентів, збігся з відновленням мовлення телекомпанією «Імеді» («Надія»), розгромленої і забороненої владою сьомого листопада.

Випуски новин «Імеді» поки що будуть виходити раз на три години, а не щогодини, як це було раніше. Пояснюється це тим, що канал втратив кількох ведучих. Водночас представник керівництва «Імеді» Георгій Таргамадзе пообіцяв журналістам: телекомпанія залишиться об’єктивною. Звістка радує опозицію, представники якої стверджують, що решта телеканалів займають проурядову позицію.
Збалансована інформаційна політика є важливою тому, що вперше за 17-річну історію президентських виборів у Грузії очікується реальна конкуренція і вперше на посаду глави держави претендує жінка — лідер руху «Імеді», 44-річна Ірина Саришвілі-Чантурія.
Екс-президент Михаїл Саакашвілі — наймолодший учасник виборчих перегонів, йому 39 років. Найстаршим є 52-річний олігарх Аркадій Патаркацишвілі. Зареєстровані Центрвиборчкомом кандидати користаються імунітетом, але в разі звернення правоохоронних органів виборча комісія може позбавити Патаркацишвілі недоторканності. Спеціально для захисту інтересів Патаркацишвілі в Тбілісі прибув лорд Пітер Голдсміт, який у 2001–2007 роках був генеральним прокурором у Великій Британії. Але з ним не захотіли зустрітись ні глава парламенту, в. о. президента Ніно Бурджанадзе, ні генеральний прокурор Зураб Адеїшвілі.
На посаду президента балотуються також 43-річні депутати — Давид Гамкрелідзе від «Нових правих» і Леван Гачечіладзе від Національної ради об’єднаної опозиції. Крім того, у перегонах візьмуть участь лідери двох партій: 49-річний Шалва Нателашвілі (Лейбористська партія) і 42-річний Георгій Маїсашвілі (Партія майбутнього). Патаркацишвілі, Гачечіладзе, Гамкрелідзе і Нателашвілі оголосили, що в разі перемоги створюватимуть парламентську республіку.
Визначити симпатії грузинських виборців не просто. Газета «Резонанс», опитавши 900 читачів, виявила, що майже третина з них ще не вирішила, за кого голосуватиме, ще 20% відмовилися відповісти. За підсумками цього опитування, 20% громадян підтримують Саакашвілі, 16% — Гачечіладзе. Інше опитування, здійснене центром соціологічних досліджень «Бі-сі-джи», засвідчило величезну перевагу Саакашвілі (54% проти 15% у Гачечіладзе). Опозиція висловила рішучий протест проти публікації цих результатів на тій підставі, що в центрі працює дружина керівника ЦВК Левана Тархнішвілі. Підсумки опитування, проведеного тбіліською газетою «Мтелі квіра», приблизно однакові з даними газети «Резонанс»: лідером є Саакашвілі — 20,4%, за ним ідуть Гачечіладзе — 16,4%, Гамкрелідзе — 2,8%, а Патаркацишвілі на п’ятому місці з 2,3% підтримки виборців.
Представники опозиції переконують, що Саакашвілі підтримує свій рейтинг завдяки нездійсненним обіцянкам. Депутат Давид Саганелідзе від «Нових правих» підрахував, що екс-президент наобіцяв виборцям на 6,8 мільярда доларів, що більш ніж удвічі перевищує дохідну частину бюджету нинішнього року.
Дехто з політологів вважає, що буде другий тур, якщо обійдеться без фальсифікацій. На думку грузинського аналітика Паати Закареїшвілі, «Саакашвілі дискредитував інститут президентства, монополізував владу і обманув очікування виборців так, що його суперники конкурують між собою, хто з них перший передасть владу парламенту». Одначе з виборами відбуватиметься плебісцит з питань вступу Грузії в НАТО і з приводу дати проведення у 2008 році парламентських виборів. Згідно з результатами дослідження громадської думки, за вступ країни до НАТО висловлюється 84,2% виборців.
Ситуація напередодні виборів, призначених на п’яте січня, є надзвичайно складною. Влада робить все, щоб громадяни забули про події сьомого листопада, коли проти учасників опозиційного мітингу були спрямовані поліцейські сили. Саакашвілі з усіх сил намагається згладити неприємне враження: він зустрівся з представниками різних верств суспільства і навіть разом з президентами Азербайджану і Туреччини взяв участь у церемонії з нагоди початку будівництва залізниці Баку— Тбілісі— Карс.
Крім того, у Саакашвілі немало реальних козирів. Чотири роки його президентства характеризуються бурхливим розвитком економіки, за темпами якого Грузія випереджає більшість пострадянських держав, не втрачаючи динаміки. До країни хлинув потік закордонних інвестицій, у минулому залишились перерви в постачанні електроенергії і газу.
Однак загострились соціальні проблеми — високий рівень безробіття, третина населення живе за межею бідності. Тому це знижує шанси Саакашвілі і додає його опонентам надії на успіх.
Грузинська опозиція напередодні виборів змогла реально об’єднатись, тож основна боротьба розгорнеться між колишнім президентом і єдиним кандидатом від об’єднаної опозиції Леваном Гачечіладзе.
Це і є демократія, яка нікому не дозволяє вважати себе безгрішним, а народу дає можливість змінювати керівництво, коли воно не виправдовує довіри.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • СКОРО ФІНІШ
  • ДОГОВІР ЗАМІСТЬ КОНСТИТУЦІЇ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».