Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ПОСТУВАННЯ: «ЗА» І «ПРОТИ»
Триває різдвяний піст, знову актуальне питання, наскільки корисно для здоров'я його дотримуватися. Наш консультант — професор Тернопiльського державного медичного унiверситету iменi I. Горбачевського, доктор медичних наук Петро Кузів.

— Існує думка, що православні постування є не лише способом загартування віри та духу, а й своєрідним лікувальним засобом організму.
— Голодування з лікувальною і профілактичною метою відоме з давніх-давен як шлях до одужання від різних тілесних і душевних недуг.
— Які механізми дії лікувального голодування, так званої розвантажувально-дієтичної терапії або посту?
— Найперше, дезінтоксикація. Забруднення довкілля зростає. Причиною погіршення здоров'я людини є відкладення токсичних метаболітів у клітинах органів і тканин. Очищення організму від токсинів можливе лише дозованим голодуванням. У цьому процесі відбувається також перерозподіл крові від шлунка й кишківника до інших органів, що потерпають від браку кисню. Об'єктивно це виявляється підвищенням розумової активності, поліпшенням пам'яті, припиненням нападів стенокардії, посиленням статевої функції, омолодженням шкіри тощо. До речі, під час лікувального голодування організм переходить на ендогенне, тобто внутрішнє харчування. Спочатку, коли запаси глікогену не використані, жири цілковито згоряють у «полум'ї» вуглеводів. Згодом організм синтезує глюкозу з жирів і білків. Водночас із жиром засвоюються й резервні білки, що є у тканинах менш важливих для організму органів. Виявилося, що під час використання білкових резервів передовсім піддаються розпаду тканини, змінені хворобою, а також спайки, ліпоми, пухлини тощо. Відбувається процес самоочищення і самооновлення. Ось чому лікувальне голодування порівнюють іноді з операцією без ножа, за якої природа оперує набагато тонше, ніж будь-який хірург.
— У чому полягає лікувальний ефект голодування?
— Лікувальний ефект голоду пов'язаний з підвищенням адаптаційної здатності організму. В цьому виявляється загальний біологічний закон: адаптація до певних впливів супроводжується підвищенням стійкості організму не тільки до діючого чинника, а й багатьох інших, тобто підвищується неспецифічна опірність організму. Адаптогенною дією голоду можна пояснити його хороший лікувальний вплив при таких захворюваннях, коли застосовуються лікарські засоби з різною фармакотерапевтичною дією.
— Тож як організм адаптується до дії голоду?
— Загальною реакцією організму при адаптації до більшості, якщо не до всіх екстремальних впливів, є переключення енергетичного обміну з вуглеводного типу на жировий, а ендогенне харчування під час голодування є жировим типом обміну у чистому й повному його виявленні. Очевидно, це — один із основних механізмів адаптогенності розвантажувально-дієтичної терапії (РДТ). Таким чином, в основі лікувального ефекту РДТ лежить самоочищення від нежиттєздатних клітинних структур, активне звільнення від кінцевих продуктів обміну речовин, ендотоксинів, чужорідних антигенів, очищення рецепторів клітин за одночасної стимуляції відновлювальних процесів. Науково обґрунтована ефективність РДТ, її вплив на живий організм дає змогу успішно використовувати цей метод у клініці внутрішніх хвороб.
— За яких захворювань РДТ дає найкращі результати?
— РДТ — ефективний метод лікування при різних захворюваннях внутрішніх органів, зокрема шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної й дихальної систем. У більшості хворих РДТ викликає зменшення або зникнення симптоматики основного і супутніх захворювань. До того ж, ця терапія суттєво не впливає на основні показники крові. Деякі зміни, що виникають у розвантажувальному періоді (помірне підвищення кількості еритроцитів, гемоглобіну, білірубіну, сечовини, зниження рівня цукру в крові), нормалізуються у відновному періоді або у короткі терміни після нього. Цей метод лікування приводить до нормалізації початково підвищеної або зниженої секреторної функції шлунка, підшлункової залози, не впливаючи на осіб із нормальною функцією цих органів. Гадаю, варто докласти зусиль для впровадження розвантажувально-дієтичної терапії у клініки, лікарні й амбулаторії.

Розпитував Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • НЕ ВИРОК, АЛЕ СУВОРИЙ ІСПИТ
  • «ЖИВА ВОДА» — НЕ ВИГАДКА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».