Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА ТУРИСТИЧНА
«ТАК ОСЬ ВОНА, СІЧ!»
«Не забути менi вас, прудкi днiпровi хвилi... Не забути вас, прозорi, блакитнi. Й вас не забути, похмурi скелi Хортицi й зелені дуби Сагайдачного...» Так зізнавався в любові до Хортиці великий українець Дмитро Яворницький. Наприкінці свого життя тужив за нею, сумував, що не може там побувати.

Відвідавши цей острів, прикипіли до нього серцем і душею Тарас Шевченко, Микола Гоголь та інші наші славетні земляки. За легендами, на острові побували князі Олег, Аскольд, Дір, княгиня Ольга.
Про популярність Хортиці в наші дні (це — Національний заповідник) можна судити по тому, що за кількістю відвідувачів острів — на другому місці після Києво-Печерської лаври.
Ваблять людей його історія, природа, унікальність якої — в дивовижному поєднанні цілинних степів, байрачних і плавневих лісів, рідкісних видів рослин. Граніти і грейси, котрим близько двох мільярдів років, здіймаючись до 30 метрів над поверхнею Дніпра, створюють немовби гірську країну в мініатюрі.
Чимало туристів приїздять сюди, почувши про джерело, вода з якого — «від усіх хвороб», напившись якої ще давньоруські воїни відновлювали свої сили після баталій; хортицька земля випромінює життєдайну силу, що передається людям.
За висновком медиків, там і справді є джерело, вода якого має цілющі властивості (на ній, до речі, виготовляють горілку «Хортиця»). Бадьорить й наповнене ароматами лікувальних трав повітря. Доведено, що позитивну енергію створює і порядок розташування курганів — у цьому місці зникають тривоги, з’являється відчуття душевної рівноваги.
Як не повірити у життєдайну енергетику Хортиці, знаючи, що у навколишніх селах, які фактично «накриває» аура острова, чимало довгожителів — людей віком 90—100 років. Секрет свого довголіття вони «приписують» вітрам із острова, називаючи його священним.
Безперечно, найбільше екскурсантів приїздить, щоб «заглянути» у далеке минуле східноєвропейської спільноти, адже зібрані тут експонати охоплюють історичний період від палеоліту і донині. У хортицькому музеї зібрано понад 30 тисяч реліквій різних ер і епох.
Одна з діорам «переносить» нас у 972 рік. На ній відтворено битву князя Святослава Ігоревича з печенігами біля Дніпровських порогів.
Під час екскурсії до меморіально-туристичного комплексу «Протовче» дізнаємося, що острів Хортиця був колискою для багатьох народів, які жили тут у прадавні часи, осередком духовного життя і свобод. На цьому місці було розташовано давньоруське поселення Протовче, з якого починається перша письмова згадка про острів Хортицю, датована 1103 роком.
Диво дивне — «Скіфський стан» із лапідарієм. Це композиція просто неба з рукотворних і відновлених курганів із кам’яними скульптурами скіфських часів (значна частина з них — оригінали).
Найперше «пройдемося» козацькими шляхами, адже Хортиця — осередок пам’яток козаччини.
Вищим органом влади на Січі була Козацька Рада — загальні козацькі збори, на яких вільним, демократичним голосуванням обирали старшину — гетьмана, кошового отамана, курінних отаманів. Тут вирішували адміністративні, судові та військові справи. Водночас на Січі існувало жорстке законодавство. Діяла постійна школа лицарського, військового мистецтва.
Героїчно-романтичне минуле Хортиці пов’язане з іменем Богдана Хмельницького. У січні 1648 року запорозькі козаки на чолі з Хмельницьким уперше розгромили тут загін польських гнобителів. До речі, відомого листа кошового отамана Івана Сірка і його козаків турецькому султанові, в якому вони дають однозначну відповідь на наказ Мухаммеда IV «здаватися без опору», було написано на Хортиці.
Про зруйнування Січі розповідає виставка, присвячена історії Запорозьких вольностей у XVIII ст. За наказом Катерини ІІ, російські війська під керівництвом П. Текелія зруйнували Запорозьку Січ.
Переповісти все, що очікує тут екскурсантів, неможливо. Поїдьте і подивіться! Хоча про враження, яке залишається від побаченого і почутого, краще, ніж написав Микола Гоголь, напевно, не скажеш: «Так ось вона, Січ! Ось це гніздо, звідки вилітають усі ті горді й міцні, як леви, ось звідки розливається воля і козацтво на всю Україну!»

Людмила ШЕРШЕЛЬ, Укрінформ
також у паперовій версії читайте:
  • ПРИКАРПАТТЯ: АНШЛАГ І ЧЕКАННЯ СНІГУ
  • БУКОВИНСЬКИЙ МУЗЕЙ ЗАПРОШУЄ
  • ШЕДЕВРИ, ЩО ПЕРЕЖИЛИ ВІКИ
  • ДОПЛАТА ЗА ОГРЯДНІСТЬ
  • НОЧІВЛЯ В ГОТЕЛІ... НА ДУБІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».