Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ПРОБЛЕМА
У ЗАПАС, АЛЕ НЕ В ТИРАЖ
В Україні зростає кількість військовослужбовців, котрі звільняються з лав Збройних сил у запас, або йдуть у відставку. На зміну їм військо поповнюють молоді, фахово підготовлені офіцери, котрі продовжують справу своїх попередників. Разом із ними приходять військовики-контрактники. Як бути тим, хто більшу частину життя присвятив військовій справі?

Для вирішення соціальних проблем людей, які зняли однострої чи готуються зробити це найближчим часом, в Україні діє низка документів. Це насамперед, спільний проект Координатора ОБСЄ в Україні та Міністерства оборони «Допомога в соціальній адаптації звільнених військовослужбовців Збройних сил України». Проект реалізується відповідно до Державної програми соціальної й професійної адаптації військовослужбовців, які звільнені з військової служби або планують це зробити до 2011 року.
Державний департамент адаптації військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, та конверсії колишніх військових об’єктів Міністерства оборони України, Головне управління особового складу Генерального штабу Збройних сил, Координатор проектів ОБСЄ в Україні, Ресурсний і кар’єрний центр для звільнених військовослужбовців (РКЦ) — саме ці структури організовують перенавчання та сприяють у подальшому працевлаштуванні відставників.

Новоспечені бізнесмени і перекладачі
У Києві, у значній частині обласних і районних центрів працюють курси перенавчання, методичні семінари, тренінги, ярмарки вакансій для військових пенсіонерів. Так, у Кіровограді перенавчають групу військових запасу за спеціальністю «Спеціаліст з охорони праці», у Вознесенську — «Соціальний працівник», у Вінниці, Івано-Франківську та Одесі вивчають «Основи малого підприємництва» та «Організацію малого бізнесу». Після закінчення навчання слухачам видають свідоцтво державного зразка і сертифікат Міністерства оборони України та ОБСЄ.
Особливо цікавими та корисними є курси іноземних мов. У Києві наразі триває п’ятимісячний курс вивчення французької, попередньо відібраною групою військовослужбовців запасу, заняття для яких проводять викладачі Французького культурного центру. Їх фінансує НАТО. Після завершення курсу військові складуть іспит з французької мови, за результатами якого отримають сертифікат міжнародного зразка. До речі, подібні курси, але з вивчення англійської працюють у Харкові.

Що робити з дипломами?
Військові відставники відвідують курси, складають іспити, отримують дипломи та сертифікати міжнародного зразка. Що робити з ними далі?
Спільно з міськими і районними центрами зайнятості для них проводять ярмарки, на яких роботодавці пропонують широкий спектр вакансій. Колишні офіцери можуть влаштуватися управлінцем, координатором, започаткувати власну справу, займатися кадровою роботою. Проведення таких ярмарків дає реальну можливість військовим запасу влаштуватися на цивільних посадах. Торік, за сприяння ОБСЄ, перенавчено 850 військовослужбовців за 20 спеціальностями у різних регіонах України. До кінця поточного року заплановано перенавчити понад 900 осіб, із яких 200 — за організаційного забезпечення РКЦ. Нині РКЦ організував перепідготовку 156 громадян. Показники працевлаштування тих, хто пройшов курсову підготовку, становлять: у Миколаєві — 92%, у Рівному — 89, у Києві — 95, у Житомирі — 72, у Білій Церкві — 87, у Херсоні — 88%.
За десять місяців нинішнього року Ресурсний і кар’єрний центр надав послуги 2 558 військовослужбовцям і особам, звільненим з військової служби. Проведено також практичні заняття з використання Internet під час пошуку роботи. В ході методичних семінарів і тренінгів надано консультації з питань правового та соціального захисту 252 військовослужбовцям, членам їхніх сімей.

Народжений літати — плавати не зможе
Є чимало відставників, котрі не бажають втрачати кваліфікацію за спеціальністю, якою займалися впродовж десятків років. Візьмемо льотчика, він звик виконувати завдання вищого пілотажу, його стихія — небо. Тому й звертаються колишні військові авіатори з проханням допомогти їм на «гражданці» влаштуватися у льотній справі.
На допомогу колишнім льотчикам приходять центри соціальної адаптації звільнених військовослужбовців і курсової підготовки цивільного населення. Приміром, нещодавно у Вінницькому Міжрегіональному центрі за стандартами ІКАО для потреб цивільної авіації перепідготували шість колишніх військовослужбовців — два екіпажі. Вони виконуватимуть завдання пошуково-рятувальних служб, а також десять наземних фахівців обслуговуватимуть авіаційну техніку. Під час перепідготовки екіпаж у складі підполковника запасу Євгена Скринника, старшого лейтенанта запасу Євгена Мисика та капітана запасу Ігоря Горошка брав участь у ліквідації пожежі в горах Криму й рятуванні людей на морі. Отож, як кажуть, народжений літати — плавати не зможе, а освічені й відважні люди завжди потрібні.

Ірина ЛУК’ЯНЕЦЬ
також у паперовій версії читайте:
  • ПСИХІЧНА АТАКА В СТИЛІ НОН-СТОП
  • КОНКУРЕНЦІЯ — ТІЛЬКИ ДОБРОСОВІСНА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».