Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
РОТАЦІЯ ГВИНТОКРИЛИХ ВІЗНИКІВ У ЛІБЕРІЇ
До Африканського континенту відбула третя група українських миротворців у межах чергової, восьмої, ротації 56-го окремого вертолітного загону ЗС України, який виконує завдання сил місії ООН у Ліберії.

Пізно ввечері 26 листопада зі Львівського аеропорту «Скнилів» літаком Ту-154 Державного підприємства Міністерства оборони «Українська авіаційна транспортна компанія» здійснила виліт на африканський континент третя група українських миротворців у складі 76 військовослужбовців.
У спекотній, часом залитій сезонними дощами Ліберії протягом півроку наші авіатори займатимуться перевезенням персоналу місії та високоповажних осіб, а також вантажів, медичним транспортуванням, евакуацією поранених, виконуватимуть спостережні польоти, повітряне супроводження переміщення військ.
Для цього на озброєнні 56-го окремого вертолітного загону ЗС України, що виконує завдання у складі місії ООН у Ліберії з січня 2004 року, знаходяться вісім транспортних гелікоптерів Мі-8 і шість бойових вертольотів Мі-24.
Чисельність загону значна — 300 військовослужбовців, тому ротація проводиться поетапно. Під час двох попередніх етапів, що відбулися 15–16 і 19–20 листопада, до Ліберії доставили 224 українських військових, а на батьківщину повернулося 212 наших миротворців.
Таким чином, із проведенням третього етапу ротації буде цілковито замінено особовий склад українського миротворчого контингенту. А під час четвертого (завершального) етапу, який заплановано провести 10 грудня, проведуть заміну авіаційної техніки загону — два гелікоптери Мі-8МТ. Вертольоти замінять за допомогою рейсу літака Ан-124-100 «Руслан» АНТК ім. Антонова.
Підготовка миротворців нової ротації проходила впродовж майже чотирьох місяців на базі окремого полку армійської авіації 13-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України, розташованого на Львівщині. Командиром 56-го окремого вертолітного загону нової ротації призначено льотчика 1-го класу полковника Андрія Когута, котрий має досвід виконання миротворчих завдань у Сьєрра-Леоне та Ліберії. На його команду покладено великі сподівання, адже миротворці 56-го ОВЗ попередньої ротації зробили вагомий внесок у благородну справу з підтримки миру в цій країні.
В умовах сезону дощів, який протягом останніх кількох місяців не вщухав у Ліберії, українські екіпажі під керівництвом командира вертолітного загону льотчика 1-го класу полковника Володимира Пастухова виконали понад дві з половиною тисячі польотів, під час яких провели у африканському небі майже три тисячі годин, перевезли більш як чотирнадцять з половиною тисяч пасажирів і 350 тонн вантажу.
Середній наліт на одного льотчика становить 98 годин, зокрема, на гелікоптерах Мі-8 — понад 120 годин, на вертольотах Мі-24 — 78 годин. Так, командир загону та його заступник підполковник Юрій Стороженко провели у спекотному й непередбачуваному небі Африки більш ніж 300 годин. Понад 250 годин налітали підполковники Сергій Остапенко, Петро Пліс, Віктор Опанасюк, Олександр Антосик, Сергій Дідюра, майор Олександр Лісничий.
Чимало пілотів українського миротворчого контингенту досягли певних вершин особистої майстерності. За півроку програму підготовки до бойових дій у простих метеоумовах виконали шість командирів екіпажів. Загальний рубіж у тисячу годин, проведених у небі, подолали майори Олександр Лісничий, Олександр Броварний, Віталій Цапко. Цих офіцерів допущено до самостійного виконання завдань місії ООН у Ліберії як командирів екіпажів. Підполковники Сергій Остапенко та Віктор Опанасюк на особистому рахунку мають по дві тисячі годин загального нальоту.
З-поміж найважливіших завдань, які з честю виконали українці, гарантування безпеки офіційних візитів президента Нігерії та канцлера Німеччини Ангели Меркель. Українські екіпажі Мі-8 також виконали завдання місії ООН у Ліберії з повітряної підтримки організації та проведення місцевих виборів провінції Гранд Басса.
Двічі гелікоптери українського миротворчого контингенту здіймались у повітря для виконання завдань з пошуку і рятування тих, хто терпить лихо, близько десяти разів — з метою медичної евакуації постраждалих миротворців.
Спеціальний представник Генерального секретаря ООН у Ліберії та командувач силами місії ООН генерал-лейтенант Ісаак Обіакор неодноразово відзначали високий професіоналізм українських авіаторів та їхній внесок у стабілізацію й підтримання миру в країні, відновлення економіки і культури.

Ірина ЛУК’ЯНЕЦЬ, Сергій СИЗОНЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЛІВАНСЬКА КРИЗА
  • ДИПЛОМАТИ ВИЗНАЧАЮТЬ ПРІОРИТЕТИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».