Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
СВІЙ ДО СВОГО
Нещодавно президент Білорусі Олександр Лукашенко побував з першим офіційним візитом у Венесуелі. Зважаючи на те, що через фактичну ізоляцію білоруського лідера в Європі його закордонні вояжі є нечастими, ця подія заслуговує на увагу. Варто нагадати: Білорусь реально входить у союзні відносини не лише з Венесуелою, а й з Іраном та Кубою.

Останнім часом Каракас та Тегеран досягнули суттєвого успіху в узгодженні позицій щодо експорту нафти, а також у військово-стратегічних питаннях. Тобто Білорусь, стурбована монопольною енергетичною залежністю від Росії, не тільки вступає в глобальну антиамериканську гру, а й отримує допуск до участі в розробці нафтогазових покладів у Венесуелі та Ірані.
Зважаючи на суттєве домінування в більшості латиноамериканських країн «лівих» урядів (різного спектра: від соціал-демократичної до радикальної орієнтації) президент Олександр Лукашенко у Венесуелі отримав благодатний ґрунт для звинувачень на адресу США, котрі Мінськ вважає головним організатором економічних та політичних санкцій проти Білорусі.
Для президента Венесуели Уго Чавеса його білоруський колега також є важливим союзником. Стратегічні відносини з Білоруссю не лише дають можливість реалізувати пропагандистський ефект рівноправних відносин з європейською країною, а й дозволяють в обмін на енергетичні переваги отримати доступ до високотехнологічної зброї. Фактично Білорусь стає напівофіційним посередником між Росією та Венесуелою в «пікантних» питаннях військово-технічного співробітництва. Російський військово-промисловий комплекс отримав можливість через Білорусь постачати до Венесуели військову техніку, що викликає неабияку стурбованість у Сполучених Штатах.
Білоруський лідер став першим іноземним гостем, який відвідав Уго Чавеса після його поразки на референдумі з питання про зміни до конституції. Проти законодавчої реформи, завдяки якій мали бути розширені президентські повноваження, проголосувало 50,7 відсотка громадян, тоді як підтримало пропозиції Уго Чавес 49,29 відсотка венесуельців. У голосуванні взяло участь близько 16 мільйонів громадян країни. Відразу після цього Уго Чавес заявив про намір піти у відставку після 2013 року. Символічно, що венесуельський президент, на відміну від свого білоруського колеги, показав себе демократом, відмовившись від фальшування результатів народного волевиявлення на свою користь. Звісно, до кінця його другого президентського терміну внутрішньополітична ситуація у Венесуелі може ще змінитися. Не можна відкидати спроб нових опитувань, коли шальки терезів народної симпатії схиляться на бік Чавеса. А поки що Білорусь та Венесуела уклали мільярдні контракти, які перетворюють ці країни на справжніх стратегічних партнерів.
також у паперовій версії читайте:
  • СТВОРЕННЯ СПОЛУЧЕНИХ ШТАТІВ ЄВРОПИ ВІДКЛАДАЄТЬСЯ
  • КІОТСЬКИЙ ПРОТОКОЛ ПЕРЕГЛЯНУТЬ
  • ВЕТЕРАНИ «ШТАЗІ» ЗГАДУЮТЬ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».