Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
«ПІСНЯ НЕ МАЄ КОРДОНІВ»
Під такою назвою слухачів запросив у чарівну мандрівку Національний заслужений академічний народний хор імені Григорія Верьовки.

У важкі повоєнні роки був створений колектив, який понад 60 років радує шанувальників народної пісні не лише в Україні, а й в багатьох країнах світу. Григорій Верьовка дбайливо збирав і обробляв народні музичні скарби, що стали основою репертуару. В наш час цю справу продовжує і розвиває один із корифеїв хорового мистецтва — Герой України, народний артист України та СРСР, Шевченківський лауреат Анатолій Авдієвський. Більш як 40 років Анатолій Тимофійович плекає чудовий колектив однодумців. Високий професійний рівень виконавців дає змогу виконувати автентичні народні пісні, а також складні твори, приміром, фольк-оперу «Квіт папороті» Євгена Станковича, написану спеціально для цього колективу.
У Колонному залі імені Миколи Лисенка Національної філармонії України до концертної програми «Пісня не має кордонів» увійшли твори народів світу, котрі знаний колектив виконував на гастролях. Там, щоразу після виступу, слухачам дарували пісню країни, де проходив концерт. Уявіть лишень: понад 60 країн вітали Національний хор і кожен раз лунала пісня мовою хазяїв, котрі гостинно приймали українських артистів. Ці пісні й склали програму.
За народною традицією, щоб була успішною мандрівка, належить помолитись. Звучить велична «Молитва за Україну» (музика М. Лисенка, вірші О. Кониського). Тепер — у подорож! І ось слухачі вже у сусідів — Польща, Чехія, Сербія, Хорватія — дарують нам свої улюблені пісні. Більшість обробок Анатолія Авдієвського. Програму складено майстерно: пісні змінюють вокально-хореографічними композиціями. Хорові твори різні за характером і змістом, але головне, про що співають всі народи,— це природа, кохання. Пісні виконувались а-саррella в супроводі оркестру народних інструментів, диригент — заслужений діяч мистецтв України, професор Геннадій Єрьоменко. Соліст оркестру Олег Донич віртуозно виконав на свирілі румунські народні мелодії «Жайвір» у власній обробці. Слухачів зачарувала корейська народна пісня «Аріран» (солістка Вікторія Железняк). Темпераментна іспанська вокально-хореографічна композиція «Велика хота» з опери «Долорес» у постановці головного балетмейстера Валерія Шкоріненка підкорила глядачів майстерним виконанням складних елементів іспанського танцю. А музика веде далі, на Канарські острови, Португалію змінює Бразилія, Мексику — Колумбія. Великий успіх мала солістка народна артистка України Людмила Клименко. Завзяту російську пісню «Коробейники» у виконанні заслуженого артиста України Василя Ткаченка та Наталії Божовської змінила замріяна білоруська народна пісня «Речанька» в обробці Г. Цитовича. І ось повертаємося в Україну. Звучить «Ой, на горі Імбер» — українська народна пісня в обробці Є. Савчука. Ця пісня-плач присвячена пам’яті жертв голодомору 1932–1933 рр. Життя, як на довгій ниві: треба пам’ятати і лихоліття, вміти радіти і мріяти про світле майбуття. Молитва «Блаженний день» — фінальний хор із опери С. Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм» прозвучала за участю мішаних хорових колективів Інституту мистецтв при НПУ імені М. Драгоманова, камерного оркестру НПУ (художній керівник — заслужений діяч мистецтв України, професор Василь Федоришин. Соліст — народний артист України Олександр Гурець). Звучить «Реве та стогне Дніпр широкий» (вірші Т. Шевченка, мелодія Д. Крижанівського, музична обробка А. Авдієвського). Зал підхопив цю пісню. У виконанні всіх колективів прозвучав фрагмент фіналу ІХ симфонії Людвига ван Бетховена «Об’єднайтесь, мільйони!» Як це актуально в наш неспокійний час!
Програму «Пісня не має кордонів» підготували (крім згаданих митців): головний режисер — заслужений діяч мистецтв, професор Зеновій Корінець, хормейстер — заслужений діяч мистецтв Ірина Мельниченко. Вела концерт заслужена артистка України, музикознавець Світлана Корецька.
...На дворі була осіння мряка. Проте люди після концерту не помічали її. Мистецтво наповнило їхні душі бадьорістю і оптимізмом. За це низький уклін і подяка всім учасникам незабутнього дійства.

Раїса ВАХРАМЄЄВА
також у паперовій версії читайте:
  • ФАНТАЗІЇ ЧАРІВНА СИЛА
  • «ДВІЙНИК» «БОРИСА ГОДУНОВА»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».