Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА ТУРИСТИЧНА
ДЕ ВІТРИ ВОЛЬНІЇ ГУЛЯЮТЬ...
Десять років тому подружжя киян Ольга та Володимир Васильєви, Барнабаш та Габріела Адам (з Ужгорода), Микола Халимоненко (Київ), кримчанин Олександр Слєпоруков, Михайло Товт (м. Берегове) створили й зареєстрували Спілку сприяння розвиткові сільського зеленого туризму в Україні.

За час, що минув, чимало досягнуто в об’єднанні навколо Спілки сільських господарів. Місцеві осередки діють у 18 областях. Спілку сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні прийняла до своєї родини Європейська федерація сільського та фермерського туризму EVROGITES.
Закони України «Про туризм» та «Про особисте селянське господарство» надали право власникові селянської садиби здійснювати послуги у сфері туризму. Для екологічного маркування осель впроваджено програму «Зелена садиба». Популяризації сільського зеленого туризму в Україні сприяють науково-популярний журнал «Туризм сільський зелений», довідник-каталог «Відпочинок в українському селі», посібник «Поради початківцям». Реалізовано понад 30 проектів за підтримки фонду «Євразія», Міжнародного фонду «Відродження», програми Євросоюзу ТАСІS та інших.
Вільні, заможні люди серед мальовничої природи є нашою метою, і Спілка наближає цей час. Під час туристичних мандрівок налагоджується діалог між містом і селом, регіонами країни.
Започатковано щорічну виставку-ярмарок сільського зеленого туризму «Українське село запрошує». Кожен з власників агросадиби представляє тут частинку свого краю і має можливість показати матеріальну, духовну культуру рідного села, його обряди. Значною мірою це стосується великих міст. І село в цьому контексті має передумови, щоб стати прикладом ввічливості, чесного, довірливого ставлення один до одного.
Сільський зелений туризм — сектор економіки, який заслуговує на більшу увагу в Україні. Він потенційно може забезпечити значний внесок в економіку села у вигляді нових робочих місць, збільшення надходжень від зовнішньоекономічної діяльності, поповнення державного бюджету через сплату податків, сприяє зниженню імпорту та інтенсифікує використання місцевих сировинних ресурсів. Іноземні туристи, прихильники відпочинку в українському селі, так само, як і місцеві споживачі, сплачують всі відповідні податки.
Сільський зелений туризм — індустрія експорту, яка має істотну особливість. У той час, як більшість експортерів вивозять свої товари з країни до споживача, то в туризмі споживач прибуває в країну для того, щоб спожити вироблені продукти та послуги. Це є джерелом додаткових інвестицій у місцеву економіку.
Як свідчить практика розвинених країн, економічному прогресу сприяють несільськогосподарські види діяльності, насамперед ті, що не потребують державних капіталовкладень, а використовують наявні сільські території, приватний житловий фонду. Окрім безпосередніх господарів, котрі надають послуги з сільського зеленого (агро-, еко-) туризму, може отримати робочі місця більшість громади будь-якого села, що займається вишивкою, килимарством, гончарством, ткацтвом, різьбярством, писанкарством, ковальством, овочівництвом, садівництвом, бджільництвом, тваринництвом. Значну організаційну й методичну допомогу жителям сіл в даному процесі можуть надати сільські, селищні, міські, районні ради.
Міський турист надає перевагу активному відпочинку в місцях з екологічно чистим навколишнім середовищем. Для задоволення таких потреб Україна має значні туристично-рекреаційні ресурси. Майже 15 відсотків території — це курорти, зони відпочинку, гірські та приморські ландшафти, придніпровські зелені зони, де здорове повітря, чисті річки, гори, місцевості, де збережено національні традиції, фольклор, музеї, церкви та інші архітектурні пам’ятки. Історично склалося так, що більш як 500 населених пунктів мають унікальну історико-культурну спадщину. Охороняється державою близько 30 національних і регіональних парків та садиб відомих діячів української культури. Потужними є лікувальні ресурси — понад 400 джерел мінеральних вод та понад 100 родовищ цілющих грязей, велика кількість яких є унікальними.
Значна частина цих ресурсів зосереджена в сільській місцевості, площа якої становить 69,3% території країни, та в межах лісових угідь (17,2%). У селах України налічується 6,3 млн житлових будинків, з яких 98% перебувають у приватній власності.
Середньорічна кількість працездатного населення, що живе в селах, становить 6,4 млн осіб, з них більш як 0,5 млн — офіційно зареєстровані як безробітні, 3 млн осіб належать до категорії незайнятого населення.
Привабливими туристсько-екскурсійними об’єктами є пам’ятки історії, архітектури, археології, об’єкти етнографії, заклади культури, виставки тощо. У сільській місцевості, крім історико-культурних об’єктів, інтерес викликають хліборобство як етнографічне явище (поєднане з ритуалами), промисли, ремесла, кушнірство, народна архітектура, національні вбрання.
Якщо буде належно використане наявне багатство матеріальної і духовної культури України, у сільському зеленому туризмі позитивний результат не забариться. А саме — зросте добробут сільської родини, диверсифікуються доходи місцевого населення, скоротиться міграція з сільської місцевості, розшириться спектр туристичних послуг, збільшаться надходження до місцевих бюджетів, зростуть обсяги внутрішніх і зовнішніх інвестицій до аграрних регіонів, збільшиться кількість робочих місць у галузях безпосередньо або опосередковано пов’язаних з сільським туризмом; молодь, зокрема жінки, інші категорії громадян започаткують власну справу.
Щоб зміцнити позитивні тенденції і надати відчутного поштовху розвиткові сільського туризму потрібно виконати деякі невідкладні завдання. Перш за все — подбати про нормативно-правову базу з метою визначення організаційних умов надання послуг у сфері зеленого туризму в межах особистого селянського господарства; видобути методичні рекомендації з добровільної категоризації житла, передбаченого для розміщення гостей; впровадити систему пільгового довгострокового кредитування аграріїв на розвиток сільського туризму; створити систему інформування клієнтів про пропозиції послуг відпочинку в селі; створити державну інституцію для пропагування за кордоном в’їзного туризму в Україну, в тому числі зеленого; відкрити Центр популяризації сільського зеленого туризму; запровадити підготовку профільних фахівців, навчання й перекваліфікацію сільських господарів, незайнятого сільського населення для роботи в секторі зеленого туризму; організувати спеціалізовані класи в сільських загальноосвітніх школах з підготовки відповідних кадрів; створити комп’ютеризовану систему резервування місць в домогосподарствах.

Василь ВОВК
також у паперовій версії читайте:
  • ЄВПАТОРІЯ ВИПЕРЕДЖАЄ ЯЛТУ
  • НА ПЕРЕХРЕСТІ ЕПОХ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».