Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ПОДАРУНОК ДЛЯ РОСІЯН
Напередодні визначилися всі учасники фінального турніру чемпіонату Європи з футболу 2008 року. До збірних Австрії, Швейцарії, Німеччини, Чехії, Румунії, Греції, Польщі, Франції, Італії, Хорватії, Іспанії та Голландії приєдналися національні команди Португалії, Росії, Туреччини та Швеції.

Причому найгучнішою сенсацією останнього ігрового дня стала домашня поразка збірної Англії від хорватів, яка позбавила родоначальників футболу можливості наступного літа зіграти на футбольних полях Австрії та Швейцарії. Англійці своє місце «віддали» росіянам. А щодо збірної України, то наша команда після гостьової поразки з рахунком 0:2 від литовців завершувала відбірний цикл поєдинком з віце-чемпіонами світу — французами.
Матч з французькою командою не став битвою за путівку до фінальної частини першості континенту. «Синьо-жовті» боролися за четверте місце в групі з Литвою. За день до зустрічі наставник збірної України Олег Блохін сказав, що його в цій грі влаштує нічия, і його команда досягла потрібного результату.
Рахунок у матчі був відкритий на чотирнадцятій хвилині. Після рикошету м`яч опинився у Вороніна, котрий практично з лінії штрафного майданчика ударом в нижній кут воріт перервав свою безгольову серію в іграх за національну команду. Утримати виграшний рахунок більш як шість хвилин українці не змогли. Анрі отримав м’яч поблизу штрафного майданчика, обробив його й ударом у верхній кут воріт П’ятова зрівняв рахунок — 1:1. У першому таймі по воротах Фрея бив Шевченко, який був одним з найактивніших у складі української команди, але воротар французів його удар перевів на кутовий. Не забиваєш ти — забивають тобі. Це футбольне правило спрацювало на 34-й хвилині. Франція доволі легко повела в рахунку. Анрі з-поміж чотирьох гравців української команди прокинув головою на хід Гову, який вийшов сам на сам з П’ятовим і відправив м’яч у верхній кут воріт — 1:2. На 42 хвилині Бензема пробивав під поперечину, і голкіпер українців перевів м’яч на кутовий. Міг оформити в цій грі дубль й Андрій Воронін, але його удар парирував той самий Фрей.
На початку другого тайму Ващук довгим пасом від центрального кола знайшов у штрафному майданчику гостей Андрія Шевченка, який ударом головою запустив м’яч «парашутом» у «дев’ятку» воріт суперника, перекинувши Фрея — 2:2. У другій половині гри найреальніший шанс забити був у Федорова, який після навісу зі штрафного Ротаня пробивав головою і не влучив у ворота. Міг відзначитися й Анрі, котрий з двох метрів не зумів замкнути простріл Гову. Отже нічия, яка стала позитивним результатом для Блохіна і його команди. А вболівальникам залишається чекати на жеребкування чемпіонату світу 2010 року, щоб знову сподіватися на краще і вірити в успіх нашої національної команди.
Олег Блохін, головний тренер збірної України:
— Ми дуже високо піднялися після чемпіонату світу, і, звісно, важко з цієї висоти падати. Та нічого страшного не сталося. Дорогу подужає сильна людина, яка має характер і здатна проаналізувати свої помилки. Мова про помилки в цьому відбірному циклі — і тренера, і команди. Скажу лише одне: не можна команду принижувати до нуля, говорити, що збірні Греції, Данії і Туреччини — це не ті команди, які обігрувала збірна України. Що стосується сьогоднішнього матчу, то вийшла гарна гра, але, як завжди, ми припустилися багатьох помилок. Могли й програти, але могли й виграти. У другому таймі ми мали велику перевагу. Так, були помилки, ми ж грали зі збірною Франції, віце-чемпіоном світу, а не з якоюсь дворовою командою. Якщо говорити про гру в цілому, то, за винятком перших хвилин матчу, ми непогано тримали м’яч, гостро грали в нападі. Ми програвали, тому змушені були йти вперед. Після перерви команда, дійсно, побігла до воріт суперника. Інша справа, що могли забити, а могли і не забити: у цьому відбірному циклі в нас якось так дивно виходить — ми можемо зробити 25 ударів по воротах (а наш суперник лише вісім) і в підсумку програти з рахунком 0:2 або 0:3. Щось незрозуміле відбувається. До того ж сьогодні ще й «молодіжка» програла. Зазнають фіаско в Європі і наші клуби. Якийсь чорний рік для українського футболу. Що вдієш, буває біла смуга, але буває і чорна — її треба вміти пережити, і при цьому не кидатися з крайності в крайність. Тренер завжди сподівається перемогти і ставить перед командою саме таке завдання, а результат може бути інакшим.
— Охарактеризуйте коротко минулий відбірковий цикл. Чи не вважаєте Ви, що після матчу в Тбілісі в команди почався спад?
— Оцінювати відбірковий цикл тепер складно. У минулій кваліфікаційній кампанії нас критикували, що ми не граємо у футбол і виграємо з рахунком 1:0. У цьому циклі ми начебто граємо в футбол, але не досягаємо результату. Але ж робота тренера оцінюється саме за результатом. Якщо його немає, то цикл провальний. Це однозначно. А цей відбірковий цикл я проаналізую трохи пізніше. Утім, преса цей аналіз уже провела. Думаю, що вирішальним матчем для нас у цьому відбірному турнірі був поєдинок у Тбілісі. Можу повторити свої слова: я вдячний команді за те, що в нас є колектив, об’єднаний спільною метою, загальною ідеєю. Хоча результату ми не досягли, команда все ж є. Інша справа, що коли немає результату, тренер може говорити будь-що, а ситуації не зміниш. Коли результату досягаєш, то вже на адресу тренера можна говорити будь-що, а результат все одно залишиться на першому місці.
— Чи була збірна Франції для Ваших підопічних подразником?
— Можливо, але народ на цей матч не прийшов. Після матчу зі збірною Литви дехто встиг заявити, що матч між Україною і Францією — це типовий «договірняк» — от і все. Та я вдячний людям, які прийшли нас підтримати, які вірять у команду. А от у Росії збірна програє Ізраїлю, а її все одно підтримують. Уся преса підтримує! У підсумку, до речі, команда таки вийшла на Євро-2008. І що тепер буде з тренером збірної Англії? (Сміх у залі). Що з ним робити? Адже це не збірна України, це збірна Англії, що регулярно грає і на чемпіонатах Європи, і на чемпіонатах світу.
Найбільша ж несподіванка сталася в матчі Англія — Хорватія. Для того, щоб залишити за собою друге місце й отримати путівки до Австрії та Швейцарії, господарям поля було достатньо зіграти внічию.
Рішення головного тренера збірної Англії Стіва Макларена замінити основного голкіпера команди Пола Робінсона на Карсона виявилося фатальним. Уже на восьмій хвилині Кранчар увірвався до штрафного майданчика господарів і пробив — м’яч якимсь чином оминув воротаря й опинився в сітці. Майже відразу московський спартаківець Стіпе Плетікоса завадив Шону Райт-Філліпсу забити, а на чотирнадцятій хвилині на «Вемблі» запанувала гробова мовчанка. Хорватську контратаку розпочав Едуардо да Сілва, а колишній гравець ЦСКА Івіца Оліч обіграв Карсона і закотив м’яч у порожні ворота.
Наставник збірної Англії Стів Макларен після перерви наважився на зміни в складі команди — на поле вийшов другий нападник — Джермейн Дефо та півзахисник Девід Бекхем, що надяг футболку збірної в 99-й раз. Майже відразу відмінний шанс збільшити перевагу хорватів втратив Едуардо — Карсон вдало зіграв ногами і відвів небезпеку. А через одинадцять хвилин після початку другого тайму англійці отримали шанс врятувати гру — Шимунич порушив правила в боротьбі з Дефо, і Лемпард впевнено реалізував пенальті. Однак хорвати й далі атакували і створювали біля воріт господарів небезпечні моменти — Олич міг зробити дубль. Замість цього забили англійці — Бекхем виконав фірмовий навіс з правого флангу, а Крауч технічно прийняв м’яч на груди і відправив його у ворота. До честі команди Славена Біліча, треба сказати, що вона не задовольнилася нічиєю. Отримавши підкріплення у вигляді двох свіжих футболістів, хорвати кинулися вперед і незабаром забили третій м’яч. Даніель Праньїч знайшов у вільній зоні Петрича, а той влучним ударом втретє змусив капітулювати головного невдаху матчу — Карсона. Як виявилося, підсумок цього матчу задовольнив не так хорватів, як всю Росію — завдяки подвигу гостей «Вемблі» на чемпіонат Європи їде команда Гуса Хіддінка, яка на виїзді здолала опір Андорри. А й це ще не все. Наступного дня керівництво футбольної асоціації Англії (ФАА) провело екстрене засідання, через невихід англійської збірної до фінальної частини Євро-2008. У підсумку вирішили відправити головного тренера національної команди Стіва Макларена у відставку. Ім’я його наступника оголосять найближчим часом.
Результати матчів ігрового дня:

Група A
Вірменія — Казахстан — 0:1
Гол: 0:1 — Остапенко 64
Азербайджан — Бельгія — 0:1
Гол: Пьєроні 53
Португалія — Фінляндія — 0:0
Сербія — Польща — 2:2
Голи: Жигіч 69, Лазовіч 71 — Муравскі 28, Матусяк 47

Підсумкова турнірна таблиця
в н п м о
Польща 8 4 2 24:12 28
Португалія 7 6 1 24:10 27
Фінляндія 6 6 2 13:7 24
Сербія 5 6 2 21:11 21
Бельгія 5 3 6 14:16 18
Казахстан 2 4 7 11:20 10
Вірменія 2 3 7 4:13 9
Азербайджан 1 2 9 6:28 5

Група B
Грузія — Литва — 0:2
Голи: Кшанавічюс 52, Калонас 90
Україна — Франція — 2:2
Голи: Воронін 13, Шевченко 46 — Анрі 19, Гову 34
Італія — Фарери — 3:1
Голи: Беньямінсен 12 — автогол, Тоні 35, Кьєліні 45 — Якобсен 83

Підсумкова турнірна таблиця
в н п м о
Італія 9 2 1 22:9 29
Франція 8 2 2 25:5 26
Шотландія 8 0 4 21:12 24
Україна 5 2 5 18:16 17
Литва 5 1 6 11:13 16
Грузія 3 1 8 16:19 10
Фарери 0 0 12 4:43 0

Група E
Англія — Хорватія — 2:3
Голи: Лемпард 56 — з пенальті, Крауч 64 — Кранчар 9, Оліч 14, Петріч 76
Андорра — Росія — 0:1
Гол: Сичов 39
Ізраїль — Македонія — 1:0
Гол: Барда 35

Підсумкова турнірна таблиця
в н п м о
Хорватія 9 2 1 28:8 29
Росія 7 3 2 18:7 24
Англія 7 2 3 24:7 23
Ізраїль 7 2 3 20:12 23
Македонія 4 2 6 12:12 14
Естонія 2 1 9 5:21 7
Андорра 0 0 12 2:42 0

Група C
Мальта — Норвегія — 1:4
Голи: Міфсуд 53 — Іверсен 25, 28 — з пенальті, 45, Педерсен 75
Туреччина — Боснія і Герцеговина — 1:0
Гол: Берберовіч 39
Угорщина — Греція — 1:2
Голи: Бужакі 12 — Салпінгідіс 22, Басінас 59 — з пенальті

Підсумкова турнірна таблиця
в н п м о
Греція 10 1 1 25:10 31
Туреччина 7 3 2 25:11 24
Норвегія 7 2 3 27:11 23
Боснія- Герцеговіна 4 1 7 16:22 13
Молдова 3 3 6 12:19 12
Угорщина 4 0 8 11:22 12
Мальта 1 2 9 10:31 5

Група D
Кіпр — Чехія — 0:2
Голи: Пуділ 11, Коллер 74
Німеччина — Уельс — 0:0
Сан-Марино — Словачина — 0:5
Гол: Міхалік 42, Голоско 51, Хамсюк 53, Чех 57, 73

Підсумкова турнірна таблиця
в н п м о
Чехія 9 2 1 27:5 29
Німеччина 8 3 1 35:7 27
Ірландія 4 5 3 17:14 17
Словаччина 5 1 6 33:23 16
Уельс 4 3 5 18:19 15
Кіпр 4 2 6 17:24 14
Сан-Марино 0 0 12 2:57 0

Група F
Іспанія — Північна Ірландія — 1:0
Гол: Хаві 52
Данія — Ісландія — 3:0
Голи: Бендтнер 25, Томассон 44, Каленберг 49
Швеція — Латвія — 2:1
Гол: Альбек 2, Келстрем 57 — Лайзанс 26

Підсумкова турнірна таблиця
в н п м о
Іспанія 9 1 2 23:8 28
Швеція 8 2 2 23:9 26
Північна
Ірландія 6 2 4 17:14 20
Данія 6 2 4 21:11 20
Латвія 4 0 8 15:17 12
Ісландія 2 2 8 10:27 8
Ліхтенштейн 2 1 9 9:32 7

Група G
Білорусь — Голландія — 2:1
Голи: 1:0 — Булига (49), 2:0 — Коритько (65) — 2:1 — ван дер Варт (89)
Румунія — Албанія — 6:1
Голи: Діке 22, 73 Тамаш 53, Нікулае 64, Капллані 65, Нікулае 66, Маріка 71
Словенія — Болгарія — 0:2
Голи: Георгієв 82, Бербатов 84.

Підсумкова турнірна таблиця
в н п м о
Румунія 9 2 1 26:7 29
Голландія 8 2 2 15:5 26
Болгарія 7 4 1 18:7 25
Білорусь 4 1 7 17:23 13
Албанія 2 5 5 12:18 11
Словенія 3 2 7 9:16 11
Люксембург 1 0 11 2:23 3

Відверто розчарувала своїх прихильників молодіжна збірна України. У передостанньому матчі відбіркового турніру до чемпіонату Європи 2009 року в Запоріжжі наші молоді футболісти поступилися команді Чехії з рахунком 0:2. Ця поразка не залишила українській команді шансів на вихід до фінальної частини першості Європи, хіба що примарні теоретичні надії. Не допомогли «молодіжці» і відряджені з національної команди Гладкий та Чигринський. На небезпечні удари Олійника, Льопи та Антонова гості відповіли влучними ударами на 73-й хвилині Жеслінека та на 81-й — Рейторала. У другому таймі суддя мав призначати пенальті за порушення правил проти Гладкого, але на одинадцятиметрову позначку не вказав.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».