Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
СИГНАЛ ТРИВОГИ — ВТОМА В НОГАХ
Фахівці стверджують, що облітеруючий атеросклероз артерій нижніх кінцівок — на першому місці серед інших захворювань периферійних артерій людини. Уражаючи судини, він нерідко спричиняє тяжку ішемію кінцівок, завдаючи хворим болісних страждань. Що таке атеросклероз, чому він розвивається, що робити, коли захворювання вже є? На ці й інші запитання відповів хірург Валерій Сіряченко.

— Валерію Гавриловичу, розкажіть, будь ласка, що таке атеросклероз і в чому причина його виникнення?
— Це захворювання артеріальних судин, що виявляється у звуженні їхніх просвітів. Атеросклероз розвивається під впливом нагромадження в організмі чималої кількості холестерину. При атеросклерозі більшою або меншою мірою уражаються артеріальні судини організму: головного мозку, кінцівок, печінки і нирок тощо. Про облітеруючий атеросклероз говоримо в тому разі, якщо захворювання найбільше уражає судини нижніх кінцівок.
— Чи багато людей в Україні страждають від облітеруючого атеросклерозу?
— Зазвичай для представників молодого віку захворювання не є характерним, воно розвивається в тих, кому 50, 60 і більше років. Найчастіше від цього захворювання потерпають чоловіки.
— Які симптоми облітеруючого атеросклерозу нижніх кінцівок?
— Першим «дзвінком» захворювання є відчуття втоми в ногах, так звана «кульгавість, що перемежовується». Поясню значення терміна: пройшовши кілька сотень метрів (можливо, й до кілометра) людина починає відчувати біль від ходьби. З огляду на це, виникає потреба зробити невеликий відпочинок, під час якого в ногах відновляються кровообіг. Чим більше запущене захворювання, тим меншу відстань людина подолає без зупинки. На наступному етапі захворювання такі больові відчуття з’являються у стані спокою, без руху. Вночі пацієнт страждає від сильного болю та судом у нижніх кінцівках. Деяке полегшення настає тоді, коли він підгинає під себе ноги або опускає їх. У результаті порушення живлення шкіри ніг під час захворювання її колір змінюється на синюшний, крім того, зникає волосистість. Часто до цієї недуги додається грибок. Ознакою захворювання є й погане загоєння ран. Одним зі способів самоперевірки на атеросклероз нижніх кінцівок є промацування пульсу на ногах. Коли він не відчувається, це означає, що організм людини уражений захворюванням. Та наголошую: остаточний діагноз може поставити лише фахівець. На останній стадії облітеруючого атеросклерозу холестеринові бляшки забивають просвіти артеріальних судин, у результаті чого кров у нижніх кінцівках припиняє циркулювати. У такому разі в людини починається гангрена — кисневе голодування тканин із подальшим їхнім відмиранням.
— Що сприяє розвитку захворювання?
— До таких чинників належать неправильне харчування (перевага жирної їжі), куріння, зловживання алкоголем, малорухливий спосіб життя, переохолодження нижніх кінцівок (трапляється, що в людини промерзають ноги в молодості, а захворювання розвивається лише у зрілі роки).
— Чи може захворювання передаватися за спадковістю?
— Може, тому що існує генетична до нього схильність.
— Як недуга діагностується?
— Якщо раніше в арсеналі діагностичних методів лікаря був тільки метод промацування пульсу пацієнта, то нині можливості діагностики є значно більшими. Зокрема, ультразвукова доплерографія судин нижніх кінцівок (або простіше, УЗД нижніх кінцівок) дає змогу визначити ступінь ураження судин (наскільки вони звужені), відсоток кровонаповнення кінцівок тощо.
— Як лікують облітеруючий атеросклероз нижніх кінцівок?
— Найкраще, коли людина звертається до лікаря (хірурга, судинного хірурга) за перших симптомів хвороби. Вона не лікується на сто відсотків, але медицина спроможна зупинити прогресування недуги. Для цього разу на півроку лікар призначає пацієнтові курс лікування в стаціонарі. Обов’язково потрібно проходити ці курси, незалежно від того, болять чи не болять ноги. Тільки так можна їх урятувати.
— Скільки часу триває такий курс лікування?
— У середньому десять днів.
— У якому разі кажуть про необхідність оперування судин нижніх кінцівок?
— Той момент, коли пацієнтові потрібна операція, може визначити лише хірург, тому важливо спостерігатися саме в нього, щоб не втратити час. Показаннями до хірургічного втручання є високий ступінь ураження кровоносних судин. Під час операції уражену ділянку артерії замінюють веною.
— У Вас чималий досвід проведення подібних операцій. Наскільки великими бувають ураження судин?
— Нещодавно, коли під час операції скальпель перетинав судину, лунав такий скрегіт, ніби перерізували кістку.
— До чого може призвести захворювання, про яке йдеться, коли його не лікувати?
— Таке неуважне ставлення до себе може, як я згадував, обернутися гангреною нижньої кінцівки. На жаль, до нас прибуває велика кількість хворих із запущеними формами недуги.
— Певно, не останню роль у цьому відіграє й незабезпеченість більшості наших громадян, адже ліки дорогі...
— Так, найефективніші препарати для лікування облітеруючого атеросклерозу дешевими не назвеш. Проте в арсеналі лікаря є достатня кількість ефективних засобів, які прийнятні для людей.
— Чи існують препарати, які б розщеплювали холестерин, що забиває просвіти кровоносних судин?
— Так, ця група ліків називається вазопротекторами. Але тут йдеться про часткове очищення судин, зробити повне практично неможливо.
— Що можете порадити з найдоступніших — народних засобів лікування атеросклерозу?
— Це — контрастні душ або ванна для нижніх кінцівок (поперемінна зміна гарячої — холодної води). Це поліпшує обмінні процеси в кінцівках, сприяє кращій прохідності судин.
— Як уникнути такого складного захворювання?
— Людина, що прагне не допустити його розвитку, має зрозуміти раз і назавжди, що куріння їй протипоказане. Потрібно щоденно займатись фізкультурою, вести рухливий спосіб життя, змінювати положення тіла (довго стояти на ногах не рекомендується), носити зручне й тепле взуття в холодну пору року.
— Як правильно харчуватися, щоб кровоносні судини не перетворювалися на склади холестеринових бляшок?
— Харчування має бути помірним, аби організм не одержував зайвих калорій і жиру. Побільше треба вживати овочів і фруктів.

Яна СНІЖНА
також у паперовій версії читайте:
  • ОНКОПРОГНОЗ НЕВТІШНИЙ
  • РОЗГАДАНО ГЕНЕТИЧНИЙ КОД ПІДСТУПНОЇ ХВОРОБИ
  • ВІД БЕЗСОННЯ — ІНЖИР
  • ТРАВ'ЯНІ ЧАЇ НЕ ЗАВЖДИ КОРИСНІ
  • МОДНЕ ВЗУТТЯ ДЛЯ ІНВАЛІДІВ
  • НАСКІЛЬКИ УНІВЕРСАЛЬНИЙ КОРВАЛОЛ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».