Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
НА ЗАХИСТІ ПРАВ ДІТЕЙ
Ми звикли, що День захисту дітей щороку святкується в нас першого червня. Початок цій традиції поклала в 1954 році Генеральна Асамблея ООН, яка рекомендувала всім країнам відзначати Всесвітній день дитини як день світового братерства, взаєморозуміння та благополуччя дітей в усьому світі.

Кожній країні запропонували самостійно визначити календарну дату, і тодішнє керівництво СРСР обрало перший день літа. А от на міжнародному рівні вибір зупинили на даті 20 листопада — у цей день 1959 року Організація Об’єднаних Націй схвалила Декларацію прав дитини. З цієї нагоди міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда-Україна» спільно з Департаментом кримінальної міліції у справах дітей МВС України організував і провів декілька заходів.
Про стан пов’язаної з дітьми злочинності можна приблизно судити з кількості кримінальних справ, порушених протягом 2006 року за певними статтями Кримінального кодексу України.
Зокрема, зареєстровано 68 злочинів за ст. 155 (статеві зносини з особою, що не досягла статевої зрілості), 282 за ст. 156 (розбещення неповнолітніх), 15 — за ст. 150 (експлуатація дітей), 2281 — за ст. 304 (втягнення дітей у злочинну діяльність). Проти дітей також скоєно 47 злочинів, кваліфікованих згодом за ст. 149 ККУ (торгівля людьми), шість — за ст. 301 (ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів), 13 — за ст. 303 (сутенерство або втягнення особи в заняття проституцією).
Щодо останньої групи злочинів, то слід нагадати, що 15 листопада 2007 року Україна приєдналася до Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального розбещення, яка за чотири місяці до того, а саме 13 липня, була затверджена комітетом міністрів Ради Європи. Цим документом визначено конкретні заходи для держав-учасниць Конвенції щодо правової протидії різним проявам сексуальної експлуатації та насильства над дитиною.
Законодавство у сфері боротьби з цими видами кримінальних проявів поки що далеке від досконалості. Наприклад, за нашим Кримінальним кодексом максимальне покарання за крадіжку може сягати 12 років позбавлення волі, а за статеві зносини з особою, яка не досягла покарання нестатевої зрілості,— п’ятьох років (якщо, звісно, не йдеться про зґвалтування), за розбещення неповнолітніх — трьох років, за втягнення дитини в проституцію — семи років. Таким чином, майно для нашої держави є поки що дорожчим, аніж духовне та фізичне здоров’я молодого покоління. Саме тому юридичними підрозділами організації «Ла Страда-Україна» спільно з фахівцями МВС та Міністерства молоді та спорту розроблені пропозиції щодо змін та доповнень до законодавства, які б посилили відповідальність за сексуальні злочини проти дітей.
Як повідомив начальник Департаменту кримінальної міліції у справах дітей Анатолій Бахчиванжи, нинішнього року до органів внутрішніх справ доправлено майже 60 тисяч дітей. Більшість з них — це ті, хто загубився в чужому місті, батьки починають шукати їх дуже скоро і вони невдовзі повертаються додому. Тим часом понад 17 тисяч дітей були затримані за бродяжництво та жебракування.
Примітно, що нерідко до жебракування малечу примушують батьки чи інші родичі. Наприклад, у Чернівцях у торговому центрі «Майдан» правоохоронці затримали тринадцятирічну Катерину, яка просила в покупців милостиню. З’ясувалося, що дівча стало на коліна не з власної волі — наказала це робити 37-літня матуся на ім’я Ілона. В іншому випадку, теж на Буковині, але вже на ринку міста Сторожинець, працівники «дитячої» міліції знайшли семирічного хлопчика, який благав дати йому «копієчку на хліб» через примус з боку бабусі.
А в Черкасах 38-річна багатодітна матуся, жителька Драбівського району, організувала справжню родинну колонію старців. Не маючи постійної роботи, жінка вирішила своїх діток віком від п’яти до чотирнадцяти років — чотирьох дівчаток і хлопчика — привчити до гидкого ремесла канючення. Раніше ця молодиця вже була судима за подібне, однак їй призначили покарання не пов’язане з позбавлення волі — через статус багатодітної матері. Однак і після цього вона знову бралася за старе. Адже цей «бізнес» фактично годував сім’ю, проте ніяк не сприяв її ресоціалізації. І ось порушену чергову кримінальну справу за чергове «втягнення». Напевне, не останню в історії її життя.
Дізналися ми від генерала Бахчиванжи й про приклади залучення дівчаток до найдавнішого ремесла.
Безробітна черкащанка — тридцятирічна Ілона — втягнула в заняття проституцією неповнолітню землячку. Вона не лише «просувала товар» і ставала звідницею, підшуковуючи юній повії клієнтів, а ще й забирала в неї чималу частку заробітку.
У Луганській області дев’ятнадцятирічна молодиця хотіла заробити на торгівлі «живим товаром», відправивши в Ростовську область Росії для подальшого використання в секс-індустрії шістнадцятилітню українку з Красного Луча, але напевно що врешті-решт заробить безплатну путівку до виправно-трудової колонії.
А найбільш ганебний випадок з низки подібних стався в Новоушицькому районі Хмельниччини. Там 32-річна подолянка, мати трьох дітей, у своєму соціальному падінні докотилася до того, що виставила на продаж... власну дочку-восьмикласницю. Вона, ніби якийсь підлий сутенер, віддала п’ятнадцятилітню Оленку, яка мала вчитися в місцевому інтернаті, невідомому чоловікові для подальшого «використання» в сексуальних втіхах, оцінивши честь дочки 200-гривеною купюрою. Добре, що правоохоронцям вдалося вчасно про це довідатися і втрутитися в ситуацію.
Зрозуміло: якщо деякі українські батьки так дешево продають своїх дітей, то немає нічого дивного в тому, що українські діти все частіше стають персонажами порнографічних інтернет-сайтів, які поширюють свою продукцію по всьому світу. Тож Верховній Раді, коли вона, нарешті стане до роботи, насамперед слід розглянути законопроекти щодо посилення відповідальності за злочини проти дітей.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • АНТИХАКЕРИ
  • ХРОНІКА ПРИГОД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».