Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ДОВГОБУД ЯК ЧИННИК ЕПІДЕМІЇ
Нещодавно полтавці дізналися, що керівництво облдержадміністрації запропонувало відмовитися від подальшого спорудження стаціонарного відділення обласного протитуберкульозного диспансеру.

За умов, коли в Україні лютує епідемія туберкульозу, а в Полтаві, зокрема, захворюваність на цю смертельну недугу, поки довгобуд муляв очі хворим, зросла із 12–15 випадків до 50 на десять тисяч городян, подібне рішення здається, м’яко кажучи, непродуманим. Тим більше, що існуючі стаціонарні заклади, де лікують хворих на підступну недугу з усієї області, не пристосовані для цього, переповнені хворими.
Утім, ОДА самотужки вирішити долю довгобуду, який запропонувала... розібрати, не може. Два поверхи примари-диспансеру, що їх спромоглися звести за 16 (!) років, належать до власності обласної ради. Тож саме депутати мають сказати вирішальне слово. Аби розібратися в ситуації, члени комісії облради з питань промислової політики, інвестицій, будівництва, транспорту та зв’язку в супроводі чиновників ОДА побували на довгобуді. Побачене, схоже, збентежило їх. Поряд зі спорудою обласного клінічного протитуберкульозного диспансеру, який спромоглися звести кілька років тому, притулився недобудований корпус стаціонару, що почав від часу руйнуватися. Будівництво «законсервували» ще 12 років тому. У нинішні руїни встигли вкласти не менш ніж п’ять мільйонів гривень. Депутатам розповіли про два варіанти вирішення долі довгобуду. Перший передбачає завершення будівництва та зведення поряд ще однієї споруди корпусу. Річ у тім, що поки можновладці намагались звести стаціонар тубдиспансеру, який був запроектований на 210 ліжок через стрімке зростання чисельності хворих на туберкульоз в області, він уже не відповідає потребам. Наразі для області необхідний стаціонар, де можуть водночас лікуватися не менше 350–400 недужих. Начальник обласного управління охорони здоров’я Віктор Лисак не приховує, що спроектований наприкінці 1980-х років об’єкт аж ніяк не відповідає вимогам сьогодення. Якщо його навіть добудують, то доведеться думати про спорудження додаткових площ, де могли б розмістити хворих. Тому потрібно звести додатковий корпус. Якщо депутати пристануть на першу пропозицію, то будівництво державному і обласному бюджетам обійдеться у понад 80 млн грн. Другий варіант, який пропонують, радикальніший і нібито дешевший. Ідеться про те, що довгобуд повністю розбирають, а на його місці зводять новий сучасний дев’ятиповерховий корпус. У такому разі потрібні 60–65 млн грн. За будь-якого рішення члени комісії сподіваються будівництво завершити за два-три роки.
Чи варто реанімувати напівзруйнований безгосподарністю довгобуд, який навіть за умов завершення не вирішить проблеми? Щоправда, передбачаючи дебати навколо цього питання на сесії, один із чиновників висловив стурбованість тим, що депутати можуть порушити питання відповідальності за п’ять мільйонів гривень, «закопаних» у руїнах довгобуду. Проте чи захочуть знайти винних у завданих збитках обласній громаді? Один із присутніх на оглядинах руїн диспансеру сказав, що на засіданні комісій облради з бюджету, де теж обговорювали проблему довгобуду, на найвищому рівні було рекомендовано це питання не порушувати. Мовляв, не треба копирсатися там, де не знайдеш відповіді.
Отже, в долі багатостраждального стаціонарного корпусу обласного протитуберкульозного диспансеру передбачаються зміни. Чи вистачить запалу в нинішніх депутатів облради та керманичів ОДА зрушити з місця проблему, яку не вирішували більш ніж півтора десятка років сім керівників регіону? А у хворих на смертельну недугу полтавців, котрі терміново потребують нормальних умов для лікування, чи вистачить життєвих сил дочекатися, поки можновладці, які самі не лікуються у «звичайних» лікарнях, доведуть справу до завершення?

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, м. Полтава
також у паперовій версії читайте:
  • ТЕЛЕФОН СТЕЖИТЬ ЗА CАМОПОЧУТТЯМ ВЛАСНИКА
  • ПОДУШКА ПРОТИ ХРОПІННЯ
  • СЕРЦЕ ПРАГНЕ ЧАСНИКУ
  • ОПТИМІСТАМ СТРЕС НЕ ЗАГРОЖУЄ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».