Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ПЕНСІЇ ЗА ВАЖКУ Й ШКІДЛИВУ РОБОТУ

До редакції звертаються громадяни, яким відмовлено в пільговій пенсії за роботу на шкідливому виробництві до настання незалежності. Мовляв, то було давно, ще за радянської влади. Наші дописувачі запитують, чи правильно це? Кому і як призначають пільгові пенсії тепер?

Відповідно до Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» особам, котрі працювали на роботах з особливо шкідливими й важкими умовами праці, пенсії призначають за нормами цього закону, виходячи з вимог віку й стажу.
Згідно зі ст. 13 Закону «Про пенсійне забезпечення» право на пенсію за віком на пільгових умовах мають працівники, зайняті повний робочий день на роботах зі шкідливими й важкими умовами праці виробництв, робітничих професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України і за результатами атестації робочих місць: чоловіки — після досягнення 55 років за стажу роботи 25 років, із них не менш як 12 років 6 місяців на зазначених роботах; жінки — після досягнення 50 років і за стажу роботи 20 років, із них не менш ніж 10 років на зазначених роботах.
Відповідно до Порядку застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, що набрав чинності з 12 грудня 2005 року, під час визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються списки, чинні на період роботи людини. Право на пільгову пенсію визначається підприємством, де людина працювала. Для підтвердження пільгового стажу роботи адміністрація підприємства видає уточнювальну довідку про роботу зі шкідливими й важкими умовами праці, в якій зазначаються періоди роботи, що зараховуються до пільгового стажу, професія або посада, характер виконуваної роботи, розділ, підрозділ, пункт, найменування списків, первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видається ця довідка.
Справа тут не в тому, що то було за радянської влади, а в тому, що коли людина звернулася за пільговою пенсією після 2005 року, а працювала в шкідливих умовах раніше, в новому Порядку застосування Списків № 1 і 2 її посада, професія може не фігурувати і, отже, підприємство (правонаступник) не може видати їй відповідну довідку. Бо, як уже сказано, Списки № 1 і 2 чинні на період роботи людини.
Якщо підприємство ліквідоване або припинило свою діяльність з інших причин, довідку видає правонаступник, коли ж підприємство, де працювала особа, перебуває у стані ліквідації, довідку видає ліквідаційна комісія.
також у паперовій версії читайте:
  • КОНСУЛЬТАЦІЯ
  • СТРАХУВАННЯ ІНВАЛІДА НА ВИПАДОК БЕЗРОБІТТЯ
  • ЯКЩО ПЕРЕРВАВСЯ СТРАХОВИЙ СТАЖ
  • ПРАВО НА СПАДЩИНУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».