Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«ШАХТАР» — ЧЕМПІОН?
Завершилося перше коло 17-го чемпіонату України з футболу серед команд вищої ліги. Хоча «відпочинок» між першою та другою частиною першості становить лише п’ять днів, пройдений шлях спонукає зробити певні висновки стосовно стану справ у командах елітного дивізіону та про те, що нас очікує. Однак спочатку про найцікавіші матчі 15-го туру.

«Кризовий тренер» «Динамо» Йожеф Сабо капітулював у домашньому поєдинку з харківським «Металістом» — 0:1. У першій половині протистояння моментів біля обох воріт не виникало. Єдине, що можна відзначити,— це кутовий у виконанні «Металіста», коли Шовковський незграбно зіграв на виході, а Джакобія забув підставити голову, щоб м’яч залетів у порожні ворота господарів. Другий тайм проходив за схожим сценарієм. На 64-й хвилині Рінкон пробіг правим флангом і пробив у дальній кут воріт — шкіряна куля влучила у штангу, а Шацьких не встиг відправити її у ворота. На 81-й «Металіст» забив. Рикун, який увесь матч ходив пішки, зробив свою справу. Він одним доторком відкинув м’яч на Девіча, а той пробив сходу (1:0). У час, що залишився до закінчення зустрічі, «Металіст» мав більше шансів збільшити перевагу, ніж «Динамо», зрівняти рахунок, а після фінального свистка «біло-сині» отримали традиційне для цього сезону «Ганьба!» від уболівальників.
«Команда програла. Звісно, винний тренер. Зіграли жахливо,— сказав після поєдинку Йожеф Сабо.— Чималий відсоток браку. Я не маю наміру когось критикувати, крім самого себе. Команда діяла погано. Було чимало неточних передач. Немає контролю м’яча. Ми сьогодні програли не три, а всі шість очок. Потрібно перебудовуватися. Дозволять керівники клубів — перебудую. Якщо ні, перебудовуватиме хтось інший». Як виявилося, не дозволили. Наступного ранку було офіційно оголошено, що новим виконуючим обов’язки головного тренера буде один із помічників Йожефа Сабо — Олег Лужний.
Серед інших поєдинків варто відзначити перемоги лідерів — «Шахтаря» та «Дніпра» з однаковим рахунком 1:0. Гірники переграли своїх земляків із «Металурга», а дніпряни на виїзді перемогли львівські «Карпати».
Тож перше коло завершено і, як не прикро, але нинішнього сезону боротьби за «золото» нам побачити не вдасться. Донецький «Шахтар» помітно посилив свій склад. Нині можна стверджувати, що завдяки шаленим грошам гірникам вдалося знайти рівноцінну заміну Матузалему, Елано та Маріці у вигляді Ілсіньо, Лукареллі та Кастільо. Якщо згадати Гладкого та Єгерського, слід поаплодувати керманичам донецького «Шахтаря». Фактично на кожну позицію у клуба є рівноцінна заміна, майже всі футболісти мають ігрову практику в межах національної першості та в єврокубках. Єдиною невдачею «гірників» у першому колі став поєдинок у Полтаві проти Ворскли, в якому вони зазнали поразки. Мало хто повірить, що «Шахтар» комусь віддасть цьогорічне чемпіонство.
Напевно, найбільшою відмінністю нинішнього чемпіонату від усіх попередніх є жахливий виступ гранда вітчизняного футболу — київського «Динамо». Ми трохи звикли до того, що «біло-блакитні» останніми роками катастрофічно виступають на єврокубковій арені, але внутрішній простір, попри всі негаразди, кияни долали без особливих проблем. Нині ситуація інша. Ті самі негаразди в Європі плюс цілковитий провал удома. Незважаючи на те, що пройдено половину дистанції, багато хто сумнівається, що киянам до снаги поборотися за «золото». Тут радше слід замислитись, як не втратити другу сходинку, що дає право виступати в Лізі чемпіонів. Ще ніколи після 15 турів «біло-блакитні» не посідали таку незвичну для себе третю сходинку. Серед двобоїв, котрі київський клуб провів у межах чемпіонату України, собі в актив «Динамо» може занести лише дві перемоги над львівськими «Карпатами» (7:3) і сімферопольською «Таврією» (4:1). Усі інші були настільки вимученими, що неодноразово виникало запитання, чи насправді грає чинний чемпіон? Звісно, в кожному клубі бувають спади, але нинішній у киян таки затяжний. Заміна Анатолія Дем’яненка на Йожефа Сабо не принесла очікуваних дивідендів. Киянам потрібна вагоміша зміна. Прихід Резо Чохонелідзе разом з італійським тренером із фізичної підготовки нічого не змінить — на інших посадах залишився старий апарат, який, схоже, не має жодного бажання проводити кардинальні зміни. Нинішній склад київського клубу вичерпав себе, і якщо найближчим часом не змінити його, то ми далі спостерігатимемо за київськими невдачами.
Ми давно звикли до розмов, мовляв, рівень чемпіонату зросте, якщо з’явиться конкуренція не лише між київським «Динамо» та донецьким «Шахтарем», а ще якоюсь третьою силою. Початок першості став приводом для певного оптимізму. Серія дніпропетровського «Дніпра» із шести перемог поспіль приємно здивувала. Однак, на жаль для «дніпрян», фірмовим знаком стала відсутність стабільності. Тільки-но з’явився «другий фронт» у вигляді Кубка УЄФА, команда «посипалася». Спад у цей період призвів до того, що «Дніпро» припинив боротьбу в єврокубках і далеко відпустив «Шахтар». Щоправда, позбавлення такого тягаря, як виступ у Європі, дало змогу дніпропетровцям повернути свою гру. Нині команда «на ходу», перед нею стоїть завдання набрати максимальну кількість очок у трьох зустрічах, які залишилися до кінця 2007 року, й спробувати відірватися від київських динамівців, аби наступного року мати право на кілька звичних втрат очок.
Не слід забувати і про харківський «Металіст», який тримається на плаву. Як і «Дніпро», харків’яни не змогли пройти далі за перше коло Кубка УЄФА. Проте підопічні Мирона Маркевича, за підсумками першого кола, набрали стільки ж очок, скільки київське «Динамо». А в психологічному плані вони перебувають у вигіднішому становищі, ніж кияни чи навіть «Дніпро». Головне для «Металіста» — не опуститися нижче за нинішнє четверте місце, а це, зважаючи на реалії, більш ніж можливо. З іншого боку, в харків’ян після перемоги над «Динамо» з’явився чудовий шанс поборотися не лише за третю сходинку, а й навіть за другу. З основними конкурентами (киянами та дніпропетровцями) бронзовий призер минулорічної першості зустрічається вдома, а як грають у рідних стінах команди Маркевича, говорити не слід.
Як не дивно звучить, але решта 12 команд боротимуться за «виживання».

Результати матчів туру:
«Карпати» (Львів) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 0:1
Гол: Льопа 79
«Нафтовик-Укрнафта» (Охтирка) — «Ворскла» (Полтава) — 2:0
Голи: Каракевич 27, Олефір 58
«Металург» (Донецьк) — «Шахтар» (Донецьк) — 0:1
Фернандіньйо 88
ФК «Харків» — «Арсенал» (Київ) — 2:0
Голи: Білий 58, 66
«Динамо» (Київ) — «Металіст» (Харків) — 0:1
Гол: Девіч 81
«Зоря» (Луганськ) — «Закарпаття» (Ужгород) — 1:0
Гол: Дуніч 70
«Кривбас» (Кривий Ріг) — «Чорноморець» (Одеса) — 3:0
Голи: Опря 16, Мотуз 77, 90
«Металург» (Запоріжжя) — «Таврія» (Сімферополь) — 0:0
також у паперовій версії читайте:
  • СВЯТО ФУТБОЛЬНИХ ГУРМАНІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».