Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ГАНЬБА НА ДВОХ
Жахливим видався для українських представників у футбольній Лізі чемпіонів УЄФА нинішній тиждень. Ще два поєдинки третього туру групового турніру завдали сильного удару по самоповазі вітчизняних чемпіона і віце-чемпіона, але два тижні тому і київське «Динамо», і донецький «Шахтар» хоча б забивали м'ячі престижу у ворота «Манчестер Юнайтед» і «Мілана». Цього разу європейські гранди не дали грандам провінційним (принаймні таке виникло враження) можливості втішитися бодай одним голом. Кияни і донеччани програли з загальним рахунком 0:7, і все ж настрій після цих розгромів у них різний.

Хоч результат ідентичний, характер подій на полях донецького Регіонального спортивного комплексу «Олімпійський» і манчестерського «Олд Траффорд» був відмінним. Гірники перед власною публікою намагалися не повторити міланських помилок, протягом усього першого тайму і великої частини другої половини завдання Мірчі Луческу вони виконували. Динамівці, навпаки, як і в першому протистоянні з «червоними дияволами», скидалися на «хлопчиків для биття»: уже після перших 45 хвилин вони програвали два м'ячі.
Коли проводити шахові паралелі, то обидва наші клуби зустрічалися з досвідченими гросмейстерами. «Шахтар» постав в особі міжнародного майстра, який знає, що опонент за класом вищий, тому задля перемоги потрібно вибудовувати ризиковану комбінацію. На певному етапі «гросмейстер» знаходить ваду в конструкції майстра і кількома точними ходами доводить колезі хибність його планів. «Динамо» викликає інші асоціації — це другорозрядник, який випадково потрапив до елітарної компанії. Для перемоги над цим «шахістом» манчестерським «гросмейстерам» достатньо було час від часу поглядати на дошку. Коли б у Криштіану Роналду і його колег були б «час і натхнення», то перед тим, як поставити мат, вони б ще й усі фігури в «Динамо» побили...

День перший: «вендети» не сталося
Першим намагався реабілітуватися за події третього туру донецький «Шахтар». Мірча Луческу нарешті зрозумів, що грати у «фірмовий» донецький футбол, який майже гарантовано приносить очки в чемпіонаті України, з «Міланом» нереально. Гру команди було перебудовано з акцентом на оборону — від перших хвилин господарі не претендували на контроль за м'ячем, сподіваючись заскочити суперника в контратаці. Змінено було і склад команди, а невдаха міланського матчу Олександр Кучер (саме з-під нього двічі забив уже на старті зустрічі Альберто Джилардіно) взагалі не потрапив до заявки. Ворота господарів захищав Андрій П'ятов, у захисті діяли Даріо Срна, Дмитро Чигринський, Володимир Єзерський і Разван Рац, півзахисники — Томаш Хюбшман, Ілсіньйо, Фернандіньйо, Жадсон, нападники — Брандао і Кристіано Лукареллі.
Опонент Луческу Карло Анчелотті не став винаходити велосипед і випустив практично незмінним переможний склад (корективи були внесені тільки через травми і завершення дискваліфікації гравців): Діда у воротах, захисники Бонера, Неста, Каладзе, Сержиньйо, півзахисники Пірло, Гаттузо, Амброзіні, Зеєдорф і Кака, нападник Джилардіно.
До певного часу закритіша ігрова схема «Шахтаря» давала результат: з чарівником м'яча Кака грали уважно, і досить часто траплялося так, що цьому бразильцеві доводилося залишатися самому проти двох-трьох донеччан. Водночас у нападі господарі, як зазвичай, мали моменти, та майстерності для того, щоб перетворити їх на забиті м'ячі, не вистачало. Приміром, Чигринський після навісу з кутового міг би пробити не в руки Діда.
А по перерві (перший тайм завершився без забитих м'ячів) Карло Анчелотті вчасно збагнув, коли йому потрібно замінити нападника. Замість надійно закритого Джилардіно на полі з'явився джокер Індзагі, і досвідчений Піппо використав перший же свій шанс. На 66-й хвилині «Шахтар», здавалося б, відбив чергову атаку гостей. Та Фернандіньйо з якогось доброго дива вирішив, що йому до снаги накрутити перед власним штрафним майданчиком усіх опонентів. Іншої думки був Андреа Пірло, який спочатку «видряпав» м'яч у донецького бразильця, а за мить уже віддав його Філіппо Індзагі. Пас був таким майстерним, що бомбардир, не докладаючи зайвих зусиль, опинився тет-а-тет з П'ятовим і легко переграв голкіпера. На жаль, уже за шість хвилин «червоно-чорні» завдали «контрольного пострілу» — Індзагі, поборовшись за м'яч у штрафному майданчику, відпасував його на Кака, який примудрився завдати удару попри те, що був оточений трьома оборонцями донеччан. Сфера вдарилася об стійку і заскочила до воріт. Після цього долю матчу було вирішено, хоча, до честі гірників, вони не перестали добирати ключі до володінь Діда — не пощастило. А от міланці вже в додатковий час провели зразково-показову контратаку, і Кака повернув борг Індзагі, точно віддавши результативну передачу. Рахунок 0:3 не зовсім відображає перебіг подій на РСК «Олімпійський», та свідчить про клас опонента — «Мілан» знову реалізував майже все, що був здатен...
Мірча Луческу так прокоментував матч: «Упродовж 65 хвилин ми контролювали перебіг гри. Раз пропустили контратаку, і отримали гол у свої ворота. Для гравців такого рівня як у «Мілані», цього було досить, щоб забити гол. Не можна допускати, щоб Індзагі опинявся перед нашими воротами.
Після пропущеного голу ми «розкрилися» і суперники скористалися з того, що виникли вільні зони. А ми не реалізували жодної слушної нагоди.
Сьогодні ми можемо говорити про різницю в ігровій дисципліні і, найголовніше, про різницю в досвіді «Мілана» та «Шахтаря».
Навіть за рахунку 0:1 гравці не мали права не дотримуватися тих принципів, про які ми домовлялися».
В іншому матчі групи D «Селтик» мінімально переграв «Бенфіку» (гол на 45-й хвилині забив Макгіді), відтак міланська команда стала одноосібним лідером квартету (9 очок). По шість в активі шотландського і українського клубів, три — у «Бенфіки». Для «Селтика» і «Шахтаря» багато в чому визначальним стане поєдинок п'ятого туру — «зелено-білі» прийматимуть гірників на своєму полі. Перемога майже гарантує донеччанам путівку до плей-оф Ліги чемпіонів, нічия робить шанси на це дуже високими.

День другий: «Резерву в нас немає»
Київське «Динамо» знову здавалося безпорадним у протистоянні з «Манчестер Юнайтед». Олег Лужний став уже третім наставником команди в нинішній Лізі чемпіонів. Після матчу з «Ромою» в першому турі написав заяву про звільнення Анатолій Дем'яненко, «Спортингу» і «Манчестер Юнайтед» у Києві програвав «пожежник» Йожеф Сабо. На туманний Альбіон «біло-синіх» повіз екс-захисник «Динамо» і лондонського «Арсенала». Не допомогло киянам і це.
На відміну від наставника «Мілана» Карло Анчелотті, головний тренер «червоних дияволів» сер Алекс Фергюсон довірив багато місць в основному складі молоді. Судіть самі — з-поміж знакових персонажів на полі «Олд Траффорд» з'явилися захисник Неманья Відич, півзахисник Криштіану Роналду і нападник Вейн Руні. Решта польових гравців не мають стабільного місця в «основі» команди. Це захисники Сімпсон, Піке та Евра, півзахисники Каррік, Флетчер та Нані, нападник Тевес. У першому таймі у воротах попрацював основний голкіпер Едвін ван дер Сар, та по перерві його замінив резервіст Кущак...
Лужний, який і так перебуває в складному становищі, просто в Манчестері на передматчевому тренуванні опинився ще й без Юссуфа і Несмачного (в обох травми коліна), ще в Києві «відсіялися» Шацьких і Белькевич, у Бразилії хворіють Клебер і Родріго, в лазареті перебуває також Михалик... В основному складі «Динамо» в середу вийшли аж п'ять номінальних захисників — Маркович, Діакате, Федоров, Ващук, Ель Каддурі, у півзахисті діяли Гіоане і Корреа в центрі, Гусєв і Корреа на флангах, єдиний нападник — Мілевський.
Після матчу Лужний скаже, що не має жодних претензій до першої 25-хвилинки у виконанні своїх підопічних, також гідно команда грала від 20-ї до 35-ї хвилини другого тайму... «У цей період зустрічі,— згадує наставник киян,— у «Манчестера» не було жодних моментів поблизу наших воріт. А от у нас вони були, і ми цілком могли відкрити рахунок». А згодом — «пропустили гол через смішну помилку». На 31-й хвилині Роналду подавав штрафний, Каррік влучив у спину Тевеса, від спини якого м'яч відскочив до Піке, який ударом головою і відкрив рахунок. Голландський суддя Ян Вегереф мав підстави скасувати взяття воріт — Тевес перебував в офсайді, та авторитет англійського клубу переважив. А згодом була «обрізка» Корреа в центрі поля, швидка контратака, і Тевес просто по центру «пробиває» Шовковського. Те, що сталося по перерві, було вже справою техніки — ще два м'ячі записали на свій рахунок Руні та Роналду. Коли рахунок 0:3 в Донецьку видається несправедливим, то 4:0 на «Олд Траффорд» — є цілком адекватним з огляду на співвідношення сил. Добре, що кияни хоч не встановили новий антирекорд...
В іншому матчі групи «Спортинг» і «Рома» розійшлися миром — 2:2. Тепер у «Манчестер Юнайтед» — 12 очок, і цей клуб уже в 1/8 фіналу, реальним претендентом на другу путівку є «Рома» (7 пунктів). «Спортинг» (4 очки), якщо не станеться дива, теж змагатиметься за кубок УЄФА. «Динамо» для цього потрібні дві перемоги, та навіть вони не спроможні гарантувати «євровесну»...

Рекорд «Ліверпуля» та інші
Англійські клуби в себе вдома ніби змагаються в тому, хто найдошкульніше познущається з європейських аутсайдерів. У третьому турі «Арсенал» декласував чеську «Славію» з рахунком 7:0. Цього тижня «Ліверпулю» семи м'ячів здалося замало — з рахунком 8:0 покладено на лопатки турецький «Бешикташ». Наш Андрій Воронін участь у цьому побитті брав аж до 72-й хвилини, та не забив. Хет-трик на рахунку Бенаюна, дублями відзначилися Крауч і Бабел, ще один гол — робота Джеррарда. В іншому матчі групи А «Порту» виграв в «Олімпіка» з Марселя з рахунком 2:1. Незважаючи на успіх, «Ліверпуль» все ще за межею 1/8 фіналу: «Порту» має вісім очок, «Олімпік» — сім, «Ліверпуль» — чотири, «Бешикташ» — три.

Група В. «Шальке» — «Челсі» 0:0 (Шевченко не грав), «Валенсія» — «Русенборг» 0:2. «Челсі» — 8 очок, «Русенборг» — 7, «Шальке» — чотири, «Валенсія» — три.
Група С. «Лаціо» — «Вердер» 2:1, «Олімпіакос» — «Реал» 0:0. «Реал» — вісім очок, «Лаціо» і «Олімпіакос» — по п'ять, «Вердер» — три.
Група Е. «Ліон» — «Штутгарт» 4:2, «Барселона» — «Рейнджерс» 2:0. «Барселона» — 10 очок, «Рейнджерс» — сім, «Ліон» — шість, «Штутгарт» — 0.
Група G. «Інтер» — ЦСКА 4:2, «Фенербахче» — ПСВ 2:0. В «Інтера» дев'ять очок, у «Фенербахче» — вісім, у ПСВ — чотири, ЦСКА — одне.
Група Н. «Стяуа» — «Севілья» 0:2, «Славія» — «Арсенал» 0:0. «Арсенал» — 10, «Севілья» — 9, «Славія» — 4, «Стяуа» — 0.
також у паперовій версії читайте:
  • БАСКЕТБОЛЬНА КОМПЕНСАЦІЯ
  • БЛОХІН: ОСТАННІЙ ЗБІР?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».