Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
ВІЙСЬКОВІ ЗМІЦНЮЮТЬ МІЖДЕРЖАВНІ ВІДНОСИНИ... ПЕРЕВІРКОЮ
На виконання міжнародних договорів в Україні активно реалізуються інспекційні заходи представниками іноземних держав. Водночас, відповідно до наданих нашій державі активних квот, українські верифікатори проводять такі самі заходи за кордоном. Останні місяці року зазвичай «навантажені» за кількістю заходів у сфері контролю над озброєннями.

Це робиться задля зміцнення міждержавних відносин, налагодження військових зв’язків.
Інспекції, покликані зміцнювати довіру і безпеку держав-учасниць, останнім часом викликають інтерес пересічних громадян. Ознайомитися з верифікаційною «кухнею» якось пощастило й мені.

— До України прибуває група військових інспекторів з Угорської Республіки,— повідомив начальник відділу — заступник начальника Управління верифікації Генерального штабу Збройних сил України полковник Андрій Гудзь.— Іноземці проводитимуть інспекцію з оцінки інформації за Віденським документом 1999 року (ВД-99) на визначених військових об’єктах 72-ї окремої механізованої бригади, розташованої у Білій Церкві на Київщині.
Андрій Гудзь на подібних інспекціях, як кажуть, зуби з’їв. Він запросив мене спостерігати за тим, як працюють іноземні інспектори у нашій військовій частині й як діє сторона, що приймає.

Правила «гри»
Ми вирушаємо до Білої Церкви. У тісній компанії в мікроавтобусі — три угорці й один італієць, військовий лікар з валізкою для невідкладної меддопомоги. Аби не гаяти дорогоцінного часу, попереду нас — машина ДАІ. Інспектори мають дипломатичний статус, тому відповідним чином супроводжуються.
Оскільки країн, що приєдналися до Віденського документа, чимало (аж 56!), домінуючій інспекційній групі дозволяється брати з собою представників верифікаційних структур інших країн. Проте їхня кількість не може перевищувати більше п’яти осіб. За обопільною згодою спостерігати за процесом перевірки беруть додатковий персонал, зокрема, перекладачів, журналістів.
До Білої Церкви ми дісталися без запізнення, як належить під час проведення важливого міжнародного заходу. Керівник угорської групи майор Пітер Беней за професійною звичкою постійно поглядав на годинник, адже дотримання часових нормативів є однією з найважливіших умов у інспектуванні. Він розповів мені, що Віденський документ, у межах якого проводиться цей захід, визначає, з одного боку, раптовість перевірок, а з іншого — щоб верифікатори не зловживали своїми правами. Однак цього разу оцінювалася надана українською стороною офіційна інформація, тому місце перевірки вони знали заздалегідь.
Полковник Андрій Гудзь пояснив, що формат повідомлення про перевірку передбачає інформування про заплановану військову діяльність приблизно за 42 доби, якщо перевіряється щонайменше 6 тисяч осіб або відповідно 100 бойових танків, 150 броньованих машин, 75 артилерійських систем калібру 100 міліметрів і більше, понад 50 літаковильотів і бойових вертольотів.
— Це стосується передовсім масштабних військових навчань Збройних сил України та Угорської армії, а також частин і підрозділів сил внутрішньої безпеки та прикордонних військ,— сказав він.— Якщо інспекційна діяльність проводиться без попереднього повідомлення про кількість залучених у ній військ, одна сторона повідомляє іншу з початком такої діяльності.

Віденський документ 1999 року: історично важливий і... багатогранний
Міжнародний договір — Віденський документ про заходи зміцнення довіри і безпеки, за яким цього разу інспектувалася 72-га окрема механізована бригада, був ухвалений на Стамбульському саміті ОБСЄ 19 листопада 1999-го. Верховна Рада України ратифікувала його 21 вересня 2000 року.
Цей документ певною мірою є продовженням Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ). Якщо ДЗЗСЄ призначений найперше для обмеження кількості озброєнь у конкретних регіонах, то Віденським документом обмежується й контролюється військова діяльність держав-учасниць. Підлягає обмеженню також число військових навчань зі встановленою кількістю озброєнь й чисельністю особового складу. Він є другою важливою складовою системи універсальної та загальноєвропейської безпеки. Україна бере активну участь як у виконанні цього документа, так і у переговорному процесі щодо його вдосконалення. Цей документ формувався протягом десятиліття та має кілька редакцій.
Вихідним був Віденський документ 1990 року, ухвалений державами-учасницями 17 листопада у Відні. До нього входили заходи із забезпечення прозорості у діяльності збройних сил, поліпшення військових зв’язків і контактів, а також контролю. Надалі ВД-90 неодноразово вдосконалювали і його було схвалено як Віденський документ 1992 року.
В Україні названий документ почав діяти з 1 січня 1993-го. Віденський документ 1994 року (ВД-94) щодо заходів зміцнення довіри і безпеки був ухвалений на саміті ОБСЄ в Будапешті 28 листопада 1994 р. Він став продовженням і розвитком попередніх документів — ВД-90 і ВД-92. Його учасниками стали 53 країни ОБСЄ, а районом застосування визначено територію Європи від Атлантики до Уралу, а також Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменістан і Узбекистан.
ВД-94 — документ, який тягне за собою політичні зобов’язання і передбачає реалізацію широкого кола заходів, спрямованих на ознайомлення на взаємній основі держав-учасниць зі структурою та чисельністю збройних сил, новими типами озброєнь, впровадження контролю за військовою діяльністю тощо. Потрібно зазначити, що ВД-94 діяв по всій Європі, а також у прилеглому морському районі й повітряному просторі з 1 січня 1995 року. Крайній діючий документ у сфері контролю над озброєнням — ВД-99.
До речі, Україна разом із сусідніми державами вживає додаткових заходів довіри та безпеки у вигляді підписання спільних угод, дія яких поширюється на території, що прилягають до державних кордонів.
Важливим доказом прагнення нашої країни докласти зусиль до розвитку нової системи безпеки є активна робота з підготовки угод про додаткові заходи зміцнення довіри і безпеки з сусідніми державами. На цей час уже діють такі двосторонні угоди з Угорщиною, Словаччиною та Польщею. Приміром, угода між Кабінетом Міністрів України і урядом Угорської Республіки про заходи зміцнення довіри і безпеки та про розвиток двосторонніх військових зв’язків була підписана 27 жовтня 1998 року в Будапешті міністрами оборони обох держав.
У процесі завершення розробки є двосторонні угоди з Румунією й Молдовою. Робота в цьому напрямі свідчить про неухильне виконання Україною положень Віденського документа та рішень Лісабонського саміту ОБСЄ, якими передбачено створення взаємодоповнюючих юридичних і політичних зобов’язань держав-учасниць з метою запобігання дестабілізуючій концентрації озброєнь. Угоди про додаткові заходи зміцнення довіри і безпеки між сусідніми країнами є їхньою важливою складовою.
Розширення двосторонніх відносин між країнами й дотримання Віденського документа мають сприяти подальшому зміцненню довіри та безпеки в Європі, що є головною метою цих заходів.

«Інвентаризація» при відкритих воротах
Наші військові гостинно зустріли угорсько-італійську групу. На брифінгу, який проводить командир частини, іноземці ознайомилися з історією з’єднання, його завданнями, бойовою підготовкою військовослужбовців. Гостей цікавило, зокрема, скільки в бригаді контрактників, де вони живуть, як проходять спеціальну підготовку до участі у миротворчих місіях і вивчають іноземні мови, які перспективи розвитку Білоцерківської бригади.
Не менш допитливими вони були під час огляду основних зразків військової техніки в окремій артилерійській бригадній групі.
Угорці заходили до кожного боксу, ворота до якого були відчинені. До речі, інспекторам дозволили оглядати лише спеціальну техніку на базі БМП і БТР, аби переконатися, що там неможливо перевозити особовий склад. Решту бойових машин можна перевіряти тільки ззовні.
Після відвідування військового полігону в селищі Велике Половецьке військові інспектори цілковито, як кажуть, «втамували інформаційний голод» і, судячи з їхніх слів, були задоволені цим заходом. Ще й вдосталь позмагалися у влучності стрільби.
— Я вражений відкритістю людей, котрі служать у цьому з’єднанні. Ми отримали вичерпну інформацію про озброєння, його розташування, особовий склад,— рапортує по-військовому керівник делегації майор Петер Беней.— Ми перевірили всі позиції, передбачені умовами Віденського документа та нашою попередньою домовленістю.
Тепер, за словами полковника Андрія Гудзя, нам лишилося дочекатися офіційного звіту від угорської сторони (цей звіт має надійти за два тижні) й вважаємо цей захід вдалим. Це означає, що на цьому етапі Україна повністю виконала умови міжнародного договору.

Ірина ЛУК’ЯНЕЦЬ
також у паперовій версії читайте:
  • ДЕРЖАВА ХАРЧУВАТИМЕ ВОЯКІВ БЕЗПЛАТНО
  • УКРАЇНЦІВ НАВЧАТЬ ВОЮВАТИ В ГОРАХ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».