Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЄВРОКОМІСІЯ БОРЕТЬСЯ З МОНОПОЛІЄЮ
Європейський суд не задовольнив апеляції «Microsoft», ставши на бік Європейської комісії, яка звинуватила комп’ютерного гіганта в порушенні антимонопольного права.

Через кілька годин після оголошення вироку головний юрист компанії «Microsoft» Бред Сміт під час прес-конференції в Брюсселі, вимушено посміхаючись, визнав: «Це не той вирок, якого ми сподівалися. Тепер мусимо дізнатися, що це означає на практиці».
Сміт та інші представники «Microsoft» мають підстави бути невпевненими. Рішення суду останньої інстанції — це найважчий удар, якого зазнала фірма. Ідеться не про 497,2 мільйона євро штрафу, який «Microsoft» вже заплатив. Для компанії, чиї річні доходи перевищують 50 мільярдів доларів, ця сума не є надто великою.
Для «Microsoft» набагато важливішими є решта пунктів судового рішення. Судді підтвердили те, про що 24 березня 2004 року оголосила Єврокомісія: «Microsoft» двічі скористався своїм домінуванням на ринку, що означає порушення європейського антимонопольного права: не надавав конкурентам інформації про те, яким чином «Windows» співпрацюють з серверами, внаслідок чого програми, створені конкурентними фірмами, не діяли так добре, як програми «Microsoft»; усував з ринку конкурентні фірми, які виробляють мультимедійну апаратуру, оскільки безоплатно додавав таку апаратуру до «Windows».
Зловживання потрібно компенсувати, визнала Єврокомісія і рекомендувала «Microsoft» за певну плату надавати конкурентам детальну технічну інформацію, яким чином «Windows» зв’язується з серверами.
Європейський суд не погодився тільки з додатковим покаранням: щоб за «Microsoft» наглядав незалежний експерт.
Рішення суду може мати величезне значення для майбутнього розвитку інформаційної галузі у світі, особливо в Європі. Тепер фірми, які посідають панівне становище на ринку, можна буде змусити до оприлюднення технічних секретів в інтересах конкурентів. Вони також не зможуть розвивати виробництва, якщо це означатиме одночасне знищення конкурентів.
«Це рішення засвідчило, що жодна фірма не стоїть над законом. Кінець монополістичним цінам, кінець поневоленню споживача»,— так прокоментував вердикт суду Томас Ваньє, експерт з юридичних питань неурядової організації ECIS (яка об’єднує такі фірми, як, наприклад, IBM, «Nokia», «Oracle» і «Red Hat»). «Для нас це дуже важливий день. Сподіваємося, що зможемо конкурувати з «Microsoft» на рівних умовах, без відмови отримати доступ до важливої інформації»,— радів Джеремі Аллісон, один з творців серверного програмування «Samba», яке дає змогу комп’ютерам «Linuks» взаємодіяти з комп’ютерами, на яких встановлено «Windows».
«Компанії будуть вимушені детально обмірковувати свою стратегію просування нових продуктів на ринок, щоб не наразитись на висновки Єврокомісії»,— вважає Девід Мітчелл, аналітик дослідницької фірми «Оvum». Він звернув увагу на те, що версія «Windows» без медіа-плеєра, до якої у Європі концерн «Microsoft» змусила Єврокомісія, мало зацікавила споживачів. Пан Мітчелл запевняє: за його інформацією, частину викупили працівники «Microsoft» на згадку.
Вирок суду вплине також на практику застосування європейського законодавства про конкуренцію. Тепер комісія буде більш упевнено досліджувати інші справи, коли виникне підозра в порушенні антимонопольного законодавства. Під її приціл може потрапити «Intel» — концерн, який домінує у сфері виробництва мікропроцесорів. «Стосовно інших випадків, ми братимемо до уваги останнє рішення суду. Сутністю нашої політики залишаються інтереси споживачів та іноваційність»,— заявила секретар ЄС з питань конкуренції Неелі Кроес.
Ще немає впевненості, що вироком Європейського суду завершиться 10-річна юридична боротьба «Microsoft» і Європейської комісії. Концерн має понад два місяці, аби звернутись до Європейського суду справедливості. Ця апеляція може стосуватись тільки процедурних питань, а не суті справи.
«Ми ще не ухвалили рішення з приводу апеляції. Спочатку маємо старанно проаналізувати вирок»,— сказав пан Сміт, тримаючи в руці обґрунтування рішення суду на 25 сторінках.
Напевно, не оскаржуватиме рішення й пані Кроес, яка перебрала справу «Microsoft» від свого попередника Маріо Монті. «Ця перемога має гірко-солодкий присмак, бо підтверджує, що споживачі потерпають від «Microsoft»,— вважає вона.
Європейська комісія припускає можливість санкцій і в майбутньому, якщо «Microsoft» не підкориться її рішенням. Згідно з прогнозами тепер варто очікувати зменшення активності «Microsoft» на ринку.
Інакше ставляться до ситуації експерти. На їхню думку, дії Єврокомісії чи вирок, який підтверджує її слушність, самі собою не змінять позицій «Windows» на ринку, бо їх визначає споживач, голосуючи гаманцем. І навряд чи від цього матимуть якийсь зиск «Linux» чи «MacOSX» (операційна система «Apple»), бо такі проблеми не вирішуються в адміністративний спосіб.
також у паперовій версії читайте:
  • ГЛОБАЛЬНІ АМБІЦІЇ БЕРЛІНА
  • БУНТ ЗАВЕРШИВСЯ... НЕ РОЗПОЧАВШИСЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».