Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
КОМУНІСТИЧНІ МІЛЬЙОНЕРИ
15 жовтня 2007 року у Пекіні розпочався черговий з’їзд Комуністичної партії Китаю. Два тижні тому в країні урочисто відсвяткували 58-му річницю утворення Китайської Народної Республіки. Триває інтенсивна підготовка до проведення Пекінської літньої олімпіади у серпні 2008 року.

Високими лишаються темпи розвитку китайської економіки. Дипломатія Китаю активно поширює свій вплив у всьому світі. Зокрема, КНР зміцнила позиції в Південній та Південно-Східній Азії. Посиленню авторитету Пекіна сприяє розв’язання проблеми північнокорейської ядерної зброї. Поступово нормалізуються китайсько-японські відносини. Активною є китайська політика в Центральній Азії. Водночас триває китайсько-російська конкуренція за пріоритетний вплив у Шанхайській організації співпраці, яка, окрім суто економічних питань, поступово набуває дедалі рельєфніших рис військово-політичного союзу. Крім того, китайська зовнішня політика помітно активізувалася на африканському континенті та в Латинській Америці.
Традиційно інтенсивною є китайська політика в Східній Європі. Причому українському напряму в цьому контексті належить важливе місце. Напередодні форуму китайських комуністів у Шанхаї відкрито інститут, де китайці зможуть вивчати українську мову, а в Луганську недавно засновано Інститут Конфуція.
Тим часом загострилися китайсько-американські відносини. Китай засудив прийом президентом США лідера Тібету Далай-лами. Крім того, китайська влада заявила, що майже два відсотки американських товарів, що поставляються в країну, мають ті або інші недоліки. До списку «проблемних» потрапили турбіни й ультразвукові апарати. Заява була оприлюднена після відмови американців від китайських іграшок та інших товарів. Однією з головних вад продукції з Піднебесної названо застосування дешевої фарби з підвищеним вмістом свинцю. У США інцидент розцінюють як акт помсти. Правда, Пекін стримано прореагував на масштабні військові маневри, які нещодавно провів Тайвань.
Оглядачі припускають, що за підсумками чергового з’їзду Компартії КНР буде підтверджений стратегічний курс на подальші економічні перетворення та зміцнення глобального впливу Китаю. Зокрема, на тлі падіння курсу американського долара країна не має наміру різко змінювати курс своєї національної валюти, хоча міністри фінансів держав Європейського Союзу звернулися з проханням до Китаю провести коректування курсу юаня. Центральний банк Білорусії натомість включив китайський юань до свого «валютного кошика», у якому зберігаються монетарні резерви.
У внутрішньополітичному вимірі делегати з’їзду підтвердили курс на лібералізацію умов членства в Компартії. Нинішній статут КПК відкриває шлях до партії мільйонерам, тим самим підтверджується настанова «батька» китайських перетворень Ден Сяопіна про кішку, яка має ефективно ловити мишей, незалежно від свого кольору.
також у паперовій версії читайте:
  • БАЛАНС ІНТЕРЕСІВ
  • ЗАГОСТРЕННЯ КУРДСЬКОЇ ПРОБЛЕМИ
  • ПЕРЕМОГА ГЕНЕРАЛА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».