Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЦЕ ЦІКАВО
ПРО ШАБЛЕКОВТАННЯ, ГЕЙ-БОМБУ Й ХОМ’ЯЧКІВ
«Якщо здивувати все ж не вдається, то чому не спробувати розсмішити?» Саме цим питанням свого часу перейнялася редакція популярного американського науково-гумористичного журналу «Історія неймовірних досліджень». Тоді й з’явилася «Ігнобелівська» або «Антинобелівська» премія (Ig Nobel Prizes). В Україні її ще називають «Шнобелівською премією». Перший рядок кодексу Ig Nobel Prizes свідчить: «Кожен лауреат премії робить щось таке, що спочатку викликає в людей сміх, а потім змушує замислитися».

Шнобелівські премії — пародія на престижну міжнародну нагороду. Якщо Нобелівські присуджуються щороку, починаючи з 1901 р., за видатні роботи в галузі науки, які принесли користь людству, то Шнобелівські — з 1991 р. Їхня мета — заохочення досягнень, які не слід повторювати. Найкращі винахідники найбільш непотрібних речей збираються у вишуканому театральному залі «Сандерс» Гарвардського університету для одержання чергових нагород за свої творіння. Переможців обирає спеціальне журі, що складається з авторитетних учених (у тому числі й справжніх лауреатів Нобелівської премії), письменників та інших у чомусь видатних персон. Список фіналістів ретельно перевіряють за пунктами: чи фактично існує кандидат і чи дійсно він зробив те, про що, згідно з умовами конкурсу заявив.
Усі номінанти — справжні вчені, а їхні роботи опубліковано в науково-дослідних виданнях. Незмінним ведучим церемонії вручення є математик Марк Абрахамс — людина, наділена неабияким гумором. Церемонія супроводжується різними розважальними інтермедіями. Час виступу лауреатів обмежено 60 секундами. Тих, хто базікає довше, зупиняє Miss Sweety Poo — восьмирічна дівчинка (у цьому році — Сільвія Розенберг), що вигукує: «Будь ласка, припиніть, мені нудно!»
Висунути на Шнобелівську премію власну кандидатуру просто. Достатньо відправити інформацію про свої дослідження та винаходи на веб-сайт премії. Є тут і мінус: переможці мають самі оплатити свою подорож на церемонію вручення нагород. Цікаво, що українського представника серед «шнобеліантів» чомусь немає. А ось росіянин — є. За особливу плідність відзначено професора хімії Юрія Стручкова з Інституту елементоорганічних сполук імені О. Несмєянова РАН. У період з 1981-го до 1990 р. він видав 948 наукових праць, тобто публікував у середньому по одній науковій праці що чотири дні.
Сімнадцяту щорічну церемонію присудження Шнобелівської премії завершено четвертого жовтня цього року. У номінації «медицина» лауреатами стали британський лікар Брайан Віткомб й один з шаблековтачів — Ден Мейє. Вони є авторами дослідження «Ковтання шпаг і його небажані ефекти». Дослідники зробили «відкриття»: шаблековтачі ризикують ушкодити горло або стравохід, якщо ковтають зброю незвичайної форми, якщо в них уже є поранення або навіть просто болить горло, якщо в процесі виконання ними трюку відвертають їхню увагу або, нарешті, якщо шаблековтач просто недосвідчений. А так звичайно ковтають — і нічого.
Премію в номінації «фізика» одержали Лен Махадеван з Гарварда та Енріке Віллабланка з Чилі за дослідження «актуальної проблеми» — складок на білизні. Виявляється, механізм їхнього утворення такий самий, що й механізм виникнення зморшок на шкірі людини чи тварини. Автори вважають, що їм удалося описати його дуже простими математичними формулами.
Нагорода в номінації «біологія» знайшла Йоханне ван Бронсвейк у Голландії. Лауреатка склала детальний перелік усіх незваних гостей, які можуть опинитися в постелі людини: кліщів, комах, павуків, ракоподібних, псевдоскорпіонів, бактерій, водоростей, грибів тощо. У номінації «хімія» переміг Маю Ямамото з Японії, який винайшов спосіб виготовляти дезодорант із запахом ванілі з коров’ячого гною. На його честь організатори приготували спеціальний коктейль «ням-ам-ото». Лауреати в номінації «лінгвістика» Хуан Торо, Хосеп Тробалон і Нуріа Себастьян-Галлес з Іспанії довели, що й видатний інтелект пацюків має свою межу: гризуни не розрізняють японської й голландської мови, якщо плівку із записом промотувати з кінця. У номінації «література» вшановано Гленду Браун з Австралії, яка досліджувала англійський артикль the і неймовірні труднощі, які він створює при сортуванні за алфавітом. Номінація «мир» стала однією з найзнаменітіших: премію присудили відомій лабораторії імені братів Райт військово-повітряних сил США за плани створити «секс-бомбу», або, точніше, «гей-бомбу», що викликала б у солдатів ворожої армії... сильний сексуальний потяг один до одного й тим самим деморалізувала б армію. Цю премію вручити не пощастило: ніхто з військових не захотів прийти, незважаючи на запрошення.
Документи з викладом цієї ідеї спливли завдяки тому, що лобістська організація «Sunshine Project», що протестує проти біологічної зброї, зажадала доступу до архівів відповідно до закону про свободу інформації. У Пентагоні підтвердили, що задум створити «гей-бомбу» дійсно розроблявся.
Лауреат у номінації «харчування» Брайан Вонсінк із США відзначився у дослідженні людського апетиту: тарілку з томатним супом поступово наповнювали через непомітну трубочку. Учасники експерименту з’їдали супу в середньому на 73% більше, ніж за звичайних умов. На думку Вонсінка, американці вважають: «Хіба я ситий, якщо багато супу ще залишилося?», тобто визначають ситість, довіряючи очам, а не шлунку.
Премію в номінації «економіка» присудили До Ченг Сіх з Тайваню за винайдення системи, що засікає банківських грабіжників за допомогою інфрачервоного датчика й ловить їх сіткою, схожою на рибальську. За інформацією китайської преси, самого винахідника організатори знайти й запросити не змогли. Нарешті, прославилися лауреати в номінації «авіація» з Аргентини, які показали, що використання препаратів від імпотенції на зразок знаменитої «віагри» дає змогу хом’ячкам оговтатися від шестигодинної зміни часових поясів у два рази швидше.
Нинішній «Антинобель (насамперед «гей-бомба» та «хом’ячки») виявився такими популярним, що веб-сайт організаторів не впорався з напливом відвідувачів і завис, як це траплялося з сайтом ЦВК України під час підрахунку попередніх результатів дострокових виборів. Погодьтеся: це чудово, що премія «Ig Nobel Prizes» є такою популярною. Адже гумор — єдине, що може врятувати людство від негараздів. При цьому нас особливо тішить свідчення літературного критика Віссаріона Бєлінського (1811–1848): «Українців обдаровано незрівнянним гумором».

Григорій КОВТУН
також у паперовій версії читайте:
  • РЕКОРДИ, ПОБЕРЕЖІТЬСЯ!
  • БАТЬКІВЩИНА НЕАНДЕРТАЛЬЦІВ — УЗБЕКИСТАН
  • ГРОБНИЦЯ ТУТАНХАМОНА НЕ ПЕРЕСТАЄ ДИВУВАТИ
  • ТЕЛЕВІЗОР ЕКРАНОМ ЗАВТОВШКИ... ТРИ МІЛІМЕТРИ
  • АНТИМАЛЯРІЙНИЙ КОМАР

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».