Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ОСВІТА
ВІДГРАНЮЮТЬ МИСТЕЦЬКІ ТАЛАНТИ
Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури — один із найпрестижніших вищих навчальних мистецьких закладів в Україні. Молодь приходить сюди отримати фах і досягти майстерності у живопису, графіці, скульптурі, театрально-декораційному мистецтві, архітектурі, реставрації творів мистецтва, мистецтвознавства та артменеджменту. У цьому році Академія відзначає 90-річний ювілей.

За час існування вона стала головним ВНЗ IV рівня акредитації з підготовки кадрів українського образотворчого мистецтва і архітектури. Тут сформовано всесвітньо відомі мистецькі школи М. Бойчука, Г. Нарбута, Ф. Кричевського. Упродовж останнього десятиліття в Академії відкрито нові спеціалізації. Збільшилася кількість навчально-творчих майстерень. Значною мірою оновлено зміст освіти, впроваджено прогресивні методики, підтримуються наукові й творчі зв’язки з університетами багатьох країн.
В Академії є аспірантура для підготовки фахівців вищої кваліфікації за спеціальностями «Образотворче мистецтво», «Теорія архітектури і реставрації пам’яток архітектури», працює спеціалізована рада із захисту дисертацій. За магістерською програмою зі спеціальностей «Живопис», «Графіка», «Скульптура», «Архітектура будівель і споруд» готують фахівців найвищої кваліфікації в асистентурі-стажуванні. Нині освіту в Академії здобувають близько тисячі студентів. У їхньому розпорядженні сучасна навчально-методична і матеріально-технічна база. Навчально-виховний і науково-творчий процес забезпечують 14 кафедр, де працюють 23 академіки і члени-кореспонденти Академії мистецтв України та Української академії архітектури, 47 докторів наук, професорів, 44 кандидати наук, доценти, 14 педагогів є лауреатами Національної премії України імені Тараса Шевченка.
Студенти успішно репрезентують альма-матер на зарубіжних художніх виставках, у цих стінах здобувають мистецьку освіту громадяни іноземих країн.
Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури відіграє суттєву роль у формуванні духовного середовища в суспільстві, примноженні культурних цінностей української держави.
Академія є членом Європейської ліги інститутів мистецтв, співпрацює з Інститутом архітектури Сан Лукас у Брюсселі за ініціативи та фінансової підтримки міністерства освіти Бельгії.
З нагоди 90-річчя Академії готується наукова конференція «Стан та перспектива розвитку мистецької освіти в Україні», відбудуться художня виставка творів випускників, ретроспективна методична виставка з фондів і наукових праць педагогів, вийдуть у світ ювілейні видання.
Вітаючи студентів із початком ювілейного навчального року, ректор Академії професор Андрій Чебикін закликав їх бути патріотами, берегти традиції національної мистецької школи, цінувати час, бо «цього вимагає історія і наше майбутнє».

Ніна САЄНКО, заслужений діяч мистецтв України
також у паперовій версії читайте:
  • НЕ «ВИПЛЕСНУТИ» Б УЧНЯ...
  • ВИ ЗАПИТУВАЛИ...
  • ДО ГЛИБИНКИ НЕ ДОЇХАЛИ — ЧОМУ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».