Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БЕЗПЕКА
МОБІЛЬНІСТЬ — ЇХНІЙ ДЕВІЗ
Військові медики вирізняються мобільністю, злагодженістю та оперативністю дій. Їхня фахова підготовка повинна забезпечити виконання завдань за будь-яких умов. Прикладом цього є участь військових мобільних госпіталів у командно-штабному навчанні Збройних сил України з оперативного забезпечення і логістики «Артерія-2007». Військові медики застосовують свої вміння й у миротворчих місіях, доброчинних акціях.

Забуті медициною цивільні
Важливу роль у навчанні «Артерія-2007» відведено військовим мобільним госпіталям. Крім надання фахової допомоги учасникам маневрів, вони безплатно проводять медичний огляд та лікують жителів прилеглих до військових полігонів населених пунктів. Першим до названого командно-штабного навчання долучився особовий склад підпорядкованого Міністерству оборони мобільного госпіталю військово-медичного клінічного центру Західного регіону. Підрозділ забезпечення у складі 15 одиниць та техніки й особового складу військового мобільного госпіталю здійснив 300-кілометровий марш за маршрутом Львів—Рівне—Тучин. На Рівненському загальновійськовому полігоні медики розгорнули намети для особового складу, польову кухню, інші об’єкти життєдіяльності. Виконуючи свою безпосередню місію, вони забезпечили функціонування усіх необхідних відділень, зокрема, приймального, хірургічного, терапевтичного, анестезіології та реанімації, лабораторії, кабінетів стоматології, рентгенології, фізіотерапії, функціональної діагностики тощо. За словами заступника начальника клінічного центру полковника медичної служби Івана Гайди, ця лікарська допомога визначається як «кваліфікована з елементами спеціальної», що за рівнем є вищою, ніж може надавати центральна районна лікарня в стаціонарних умовах.
— За три дні лікарі нашого центру встигли оглянути та надати кваліфіковану медичну допомогу майже 600 особам — жителям сіл Новоукраїнка, Котив, Козлин, що на Рівненщині. Близько 150 з них були діти,— поінформував полковник Іван Гайда.— У лікаря-терапевта на прийомі побувало майже 400 осіб, допомогу хірурга отримало понад 200 громадян, близько 100 осіб полікували зуби в стоматолога. Окрім того, селяни пройшли ультразвукове обстеження, електрокардіографію, флюорографію, рентгенографію, клінічні та біохімічні лабораторні дослідження.
По завершенні «Артерії-2007» працівники військового мобільного госпіталю ще протягом кількох днів надаватимуть медичну допомогу місцевому населенню, а ті, хто потребує стаціонарного лікування, будуть відправлені до Львова.
Заступник начальника військово-медичного клінічного центру переконаний, що подібна допомога людям вкрай необхідна. По допомогу звернулося чимало і це насторожує. На жаль, в Україні все ще залишається багато населених пунктів, де немає лікувальних установ, медичних пунктів. У більшості лікарень — гостра нестача препаратів, застаріле обладнання. Часом трапляється, що карета швидкої допомоги не встигає дістатися з районного центру до віддаленого села, і рятувати життя буває запізно.
— На мою думку, подібні гуманітарні акції слід організовувати частіше. Оскільки робота армійських медиків проводиться планомірно, є можливість час від часу здійснювати виїзди до населених пунктів та лікувати людей, а до важкодоступних районів можна було б діставатися санітарним гелікоптером. Допомагаючи населенню, наші фахівці водночас вдосконалюватимуть практичні навички, набуватимуть досвіду роботи в різних умовах,— каже Іван Гайда.
Такі ж військові мобільні госпіталі для надання медичної допомоги учасникам навчання «Артерія-2007» були розгорнуті на Житомирському та Новомосковському полігонах.
Усі ці роботи проходили під орудою керівника Департаменту охорони здоров'я Міноборони Петра Мельника.

У форс-мажорних обставинах
Свідченням злагодженої роботи армійських медиків є ще ліквідація наслідків недавньої аварії, що сталася в липні на 12-му кілометрі перегону Ожидів—Красне на Львівщині. Тоді фахівці військово-медичного клінічного центру Західного регіону негайно вирушили на місце події. Військові медики мали у своєму розпорядженні все необхідне обладнання і медикаменти для нейтралізації впливу жовтого фосфору на людей. Каретами швидкої допомоги всі постраждалі були доправлені до військово-медичного клінічного центру у Львові з діагнозом «інгаляційне отруєння парами фосфору». Тут бригада висококваліфікованих лікарів — полковники медичної служби Олексій Деревко, Микола Меншиков та підполковник медичної служби Юрій Скуратівський — оперативно надавала невідкладну допомогу пацієнтам. Військові медики спостерігали за станом здоров’я кожного постраждалого до повного одужання та виписки зі шпиталю.

Миротворці на Балканах
Подібні акції армійські медики проводять під час виконання ними миротворчих місій. Приклад цьому — робота медичних працівників на Балканах. Недавно наші миротворці зі спільного українсько-польського миротворчого батальйону «УкрПолбат» у Косові разом з американськими колегами з багатонаціональної тактичної групи «Еast» сил КФОР провели чергову акцію з надання медичної допомоги населенню міста Качаник. Разом з представниками американського військового госпіталю бази «Bondsteel» та польськими фахівцями до надання медичної допомоги місцевому населенню долучився начальник медичної служби українського миротворчого контингенту майор медичної служби Анатолій Войтович.
У приміщенні місцевої школи були розгорнуті медичний пункт, стоматологічний кабінет, кабінет лікаря-окуліста та аптека. Спочатку кожному відвідувачеві лікарі вимірювали температуру тіла та артеріальний тиск, а також проводили експрес-бесіду з метою з’ясувати, допомога якого фахівця йому потрібна.
На медичний огляд, організований у Качанику, протягом дня приходили не лише жителі цього населеного пункту, а й інших селищ. До лікарів зверталися люди переважно старшого віку з гіпертонічними хворобами та захворюваннями суглобів, а також діти з ознаками застуди. У багатьох пацієнтів були виявлені запущені хвороби, які потребували негайного втручання. Військові лікарі оглядали хворих, консультували та призначали лікування, для цього в аптеці пацієнтам безплатно видавали препарати.
Як розповів згадуваний уже Анатолій Войтович, військові лікарі оглянули близько 350 осіб.
— За час виконання миротворчих завдань на Балканах наші лікарі, разом з медичними працівниками інших миротворчих контингентів сил КФОР, взяли участь у чотирьох запланованих заходах з надання медичної та гуманітарної допомоги місцевому населенню,— зазначив він. І додав, що в основному військові лікарі виїжджали до населених пунктів переважно у важкодоступних гірських районах Косова.

Ірина ЛУК’ЯНЕЦЬ
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ ОПИНИТЬСЯ ПІВДЕНЬ ПОЛТАВЩИНИ ПІД ВОДОЮ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».