Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ПОЛІТИЧНЕ ХАРАКІРІ
Днями керівництво Ліберально-демократичної партії Японії змусило прем’єр-міністра країни Сіндзо Абе до відставки. Він був обраний на посаду лідера цієї партії 20 вересня 2006 року. Вже за три тижні
51-річний наймолодший в історії Японії прем’єр-міністр зіткнувся з північнокорейською ядерною проблемою.

Після проведеного КНДР у жовтні 2006 року ядерного випробування в Японії було створене об’єднане командування сухопутними, військово-морськими та військово-повітряними силами самооборони. Сполучені Штати запропонували Країні Вранішнього Сонця 80 ракет типу «Петріот» для оборони від КНДР, у 2008–2009 рр. Японія планувала створити відповідні технічні потужності, аби самостійно виготовляти подібну зброю.
Певні зрушення відбулися в японсько-російських відносинах. Зокрема, Сіндзо Абе засудив рішення Росії усунути зарубіжні фірми з сахалінського нафтогазового шельфу. Натомість міністр закордонних справ Японії Таро Асо припустив можливість поділу з РФ спірних «північних територій»: острови Шикотан, Хабомаї, Кунашир мали відійти до Японії, а найбільший острів Ітуруп пропонувалося поділити в пропорції 3:1 на користь Росії. Однак остаточні домовленості, зважаючи на початок виборчого циклу в Росії, так і не були досягнуті. Ще одним важливим зовнішньополітичним кроком уряду Сіндзо Абе стало рішення про припинення участі японських військ в іракській операції, але тоді прем’єр залишив символічний контингент в Афганістані.
Минулого тижня безпосереднім приводом для відставки уряду стала відмова нижньої палати парламенту, у якій перевагу має опозиція, затвердити мандат японських сил безпеки в Афганістані. Після сумної історії з викраденням талібами південнокорейських заручників зробити це було неможливо. З опозиційною Демократичною партією не вдалося досягти компромісу в питанні щодо продовження терміну чинності спеціального закону стосовно протидії тероризмові.
Водночас лідер Демократичної партії Ітіро Одзава розкритикував соціальну політику прем’єр-міністра Сіндзо Абе. Спраді, уряд не зміг провести актуальної для Японії пенсійної системи. Демографи прогнозують, що внаслідок зменшення народжуваності та старіння суспільства чисельність населення країни до 2055 року зменшиться зі 130 до 90 мільйонів осіб, що збільшує навантаження на соціальні фонди.
Неабияким ударом по репутації кабінету Сіндзо Абе стали фінансові скандали, пов’язані з членами уряду. Зокрема, у травні 2007 року після звинувачень у корупції повісився міністр сільського господарства Йосуке Мацуока. Для покращення іміджу уряду була проведена радикальна кадрова операція — вперше в історії Японії міністром оборони стала колишня акторка — Юріко Кої. Попри ці зусилля наприкінці липня 2007 року Ліберально-демократична партія програла вибори до верхньої палати парламенту. Це засвідчило, що прем’єр-міністру Сіндзо Абе не вистачило політичної харизми, що й змусило його зробити політичне харакірі.
Вибори нового лідера Ліберально-демократичної партії країни, який автоматично стане прем’єр-міністром, призначено на 23 вересня. Очікується, що кандидатів буде шестеро: троє з теперішніх парламентарів та троє від регіонів країни. Фаворитом вважають міністра закордонних справ Таро Асо. Однак можливими є й несподіванки, на які багата не лише японська політика.
також у паперовій версії читайте:
  • РОЗВІДКА БОЄМ
  • ВИБОРИ НА БАТЬКІВЩИНІ ДЕМОКРАТІЇ
  • СПОДІВАННЯ НА НОВУ КОНФЕРЕНЦІЮ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».