Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
СБУ: КОНТРАБАНДІ — СТОП!
У першому півріччі 2007 року Міністерство економіки застосувало 587 спеціальних санкцій до порушників Закону «Про зовнішньоекономічну діяльність», внаслідок чого до країни повернуто валютних цінностей на суму 38,2 мільйона доларів США. У цій роботі є вагомий внесок Служби безпеки України, оскільки завдяки зусиллям її працівників було застосовано кожну п’яту санкцію (129).

За роки незалежності фахівці національної спецслужби навчилися справно блокувати діяльність фіктивних фірм, «конвертаційних центрів» і підприємств, що займаються псевдоекспортними операціями. Особливо актуального значення це набуває у світлі виконання Україною зобов’язань перед світовою спільнотою щодо посилення боротьби з «відмиванням брудних грошей». Та, крім незаконного витоку за межі держави валютних і матеріальних цінностей, оперативникам СБУ доводиться протистояти ще й їхньому незаконному потоку, але у зворотному напрямку — у вигляді контрабанди.
Це, зокрема, стосується продукції хімічної промисловості. Так, Управлінням СБУ у Дніпропетровській області порушено кримінальну справу за фактом протиправного ввезення з Китаю на митну територію України значних партій вантажу поліетилентерефталату в гранулах. Щоб прикрити контрабандну махінацію, зловмисники надали до митних органів неправдиві відомості про його відправника, котрим нібито була якась литовська фірма. Однак після ретельного вивчення товарно-супровідних документів до Прибалтики був надісланий відповідний запит. Нещодавно була отримана відповідь Митного департаменту при Міністерстві фінансів Литовської республіки, який повідомив, що така комерційна структура не зареєстрована в цій країні. Завдяки проведеним заходам з’ясувалось, що протягом кількох місяців на адресу дніпропетровської приватної фірми надійшло 2,4 т цієї речовини на суму 12,8 мільйона гривень. Наразі проводяться невідкладні слідчо-оперативні заходи із документування протиправних дій контрабандистів і встановлення повної картини їхньої злочинної діяльності.
А співробітниками столичного управління СБУ припинено протиправну схему контрабандного постачання в Україну обладнання для стільникового зв’язку на суму майже 3,5 мільйона гривень. Ділки також намагалися ввезти апаратуру за підробленими документами, щоб ухилитися від сплати податків, зборів та інших платежів до державного бюджету. Встановлено, що одна з комерційних структур Києва замовляла комунікаційне обладнання, а іноземна фірма-постачальник спорядила експорт товарно-супровідною документацією, за якою у наданих до розмитнення деклараціях сума товару була занижена уп’ятеро. За цим фактом слідчою службою УСБУ порушено кримінальну справу за ст. 201 Кримінального кодексу України («Контрабанда»).
Співробітниками УСБУ в Сумській області поблизу села Миропілля Краснопільського району на відстані 450 м від державного кордону було затримано вантажний автомобіль «КамАЗ» без реєстраційних документів, на якому водій намагався перевезти до Росії поза пунктами пропуску партію м’ясопродуктів на 200 тисяч гривень. На таку саму суму хотів вивезти з України товари широкого вжитку водій автомобіля «Урал», якого прикордонники й співробітники Служби безпеки затримали біля села Баранівка Глухівського району. В обох випадках відділом по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Сумського УСБУ порушено кримінальну справу за контрабанду.
Цікаво, що віднедавна її предметом стали декоративні рослини. Такий випадок було виявлено, зокрема, у Волинській області. Там через митний пост Ягодин три вантажні автомобілі перевозили предмети флористики: торф’яну суміш для рослин, зрізані квіти, зелень і гілки для оздоблення букетів. Саме так було написано у товарно-супровідних документах, згідно з якими еквадорське підприємство відправляло вантаж на адресу однієї з київських фірм. Коли оперативники ретельно перевірили його, то виявилося, що насправді вантажівки везли більш як 200 тисяч одиниць квітів — троянд, лілій, фрезій та інших. За висновками експертів, загальна вартість затриманого співробітниками вантажу становить майже мільйон гривень. Схожий випадок стався на Житомирській митниці, де зловмисники перевозили через кордон декоративні рослини у горщиках, але не внесли до митної декларації понад три тисячі одиниць рослин на суму майже 60 тисяч гривень, з яких до державного бюджету не були сплачені обов’язкові митні платежі.
На території одного з митних постів Луганської митниці за хабарництво було затримано співробітницю Державного ветеринарного контролю та нагляду на держкордоні та транспорті, котра працювала на посаді державного ветеринарного інспектора. Зловмисницю взяли «на гарячому», коли вона отримала 500 гривень за безперешкодне вивезення тварин до Російської Федерації. Під час розслідування кримінальної справи, порушеної прокуратурою Станично-Луганського району, з’ясувалось, що це був непоодинокий випадок, а система: такі хабарі жінка брала неодноразово.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • ОЦЕ ТАК КОХАННЯ...
  • ХРОНІКА ПРИГОД
  • ОСТАННЯ ГАСТРОЛЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».