Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА САРКОЗІ
Виступаючи перед послами Франції зі щорічним зверненням, президент Ніколя Саркозі проголосив своє бачення сучасного світу, як він виглядає з Парижа.

Це було перше детальне представлення зовнішньої політики, яку новий лідер має намір проводити під час своєї п’ятирічної каденції для зміцнення позиції країни у світі. Він поділяє тезу, що у сучасному світі — «водночас глобальному і розпорошеному» — Франція кілька десятиліть ніяк не може знайти своє місце.

Європа, Європа і ще раз Європа
Пріоритетом для Саркозі є Європа. «Нема сильної Франції без Європи, немає потужної Європи без Франції»,— сказав він.
«Незалежна європейська оборона становить елемент атлантичної організації, в якій ми посідаємо гідне місце»,— заявив Ніколя Саркозі, не пояснюючи, чи це означатиме повернення Франції до військових структур НАТО, з яких її вивів генерал де Голль у 1967 році. У другій половині 2008-го Париж хоче також презентувати нову європейську стратегію безпеки і запросити до тіснішої, ніж нині, співпраці Іспанію, Італію, Польщу і Голландію.
Париж не чинитиме перешкод відкриттю «нового етапу переговорів» між ЄС і Туреччиною за умови, що Анкара погодиться на таку тезу: членство або союз. Французький президент не приховує, що є прихильником другого рішення. Невипадково він просуває концепцію середземноморського союзу, в якому своє місце може знайти і Туреччина.

З Іраном спокійно, але Ірак...
Європейський Союз може допомогти мусульманським країнам у доступі до цивільної ядерної енергетики. Це стосується й Ірану. Відкриті відносини з цією країною дадуть змогу, на думку Саркозі, уникнути «катастрофічної альтернативи»: іранська ядерна бомба або бомбардування Тегерана.
Змусити до примирення іракські угруповання, які ведуть запеклу взаємну боротьбу, може лише визначення терміну виведення іноземних військ. Принагідно він запевнив, що у нього склались добрі стосунки з міністром закордонних справ Бернаром Кушнером. Керівник французької дипломатії, який нещодавно відвідував Ірак, змушений був публічно перепросити прем’єра Іраку Нурі аль Малікі за висловлювання на користь його відставки в інтерв’ю журналу «Ньюсуїк».

Як із супердержавами?
Роль Франції на Близькому Сході Ніколя Саркозі бачить дещо інакше, ніж його попередник Жак Ширак. Він визначив себе як «друг Ізраїлю, що шанує арабські країни».
Франція намагається перебувати на рівній відстані від супердержав. «Дружба зі Сполученими Штатами залишається такою ж важливою, як це було впродовж останніх двох століть. Проте союз не означає підпорядкування»,— переконаний Саркозі. Він критикував США за те, що вони не впорались з роллю світового лідера в галузі охорони довкілля.
Росії він закинув жорсткість, з якою вона використовує свій потенціал, особливо нафту і газ. На думку президента, «така поведінка не личить великій державі».
Китай також отримав свою «порцію» критики з боку президента Франції за стратегію контролю за сировиною. Головні виклики, на які має дати відповідь міжнародна спільнота, це — ризик конфронтації між ісламським світом і Заходом, необхідність активнішої участі Китаю, Індії, Бразилії у розбудові нового світового порядку. Франція хоче, щоб G8 — група найбагатших держав світу — стала G13. Поряд із трьома названими державами до них мають долучитись ПАР і Мексика.
Доктор Філіп Моро-Дефарже з Французького інституту міжнародних відносин вважає, що промова президента спрямована на продовження попередньої політики, але з певною обережністю. Саркозі говорив про євроатлантичні зв’язки. Хоча він критикував Росію і порушення прав людини у цій країні, але як реаліст навряд чи піде на серйозні зміни у відносинах із Москвою.
Промова Саркозі засвідчила, що Франція фундаментально переглядає свою зовнішню політику і, в міру можливості, намагатиметься зміцнювати євроатлантичну солідарність, бо це — в національних інтересах.
також у паперовій версії читайте:
  • РЕСПУБЛІКАНЦІ ВТРАЧАЮТЬ
  • ІЗГОЇ ХОЧУТЬ У ТОВАРИСТВО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».