Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЖЕРЕБ ФУТБОЛЬНОЇ ОСЕНІ
Усі українські учасники європейських кубкових турнірів успішно подолали серпневі кваліфікаційні раунди, донецькому «Шахтареві» й дніпропетровському «Дніпру» для оформлення путівок до наступних кіл довелося докладати максимум зусиль. Та коли підняття планки для підопічних Мірчі Луческу диктувалося рівнем суперника — організованого і добре укомплектованого австрійського «Зальцбурга», то команда Олега Протасова надзавдання створювала собі сама.

Орієнтир —туманний Альбіон
Зараз із певністю можна стверджувати: саме в домашньому матчі другого кваліфікаційного раунду Кубка УЄФА проти скромного польського віце-чемпіона «Белхатува» дніпропетровці вперше відчули проблеми, які згодом призвели до втрати лідерства на внутрішній арені. «Дніпру» все частіше доводиться самому вести гру, оскільки опоненти віддають ініціативу в руки фаворита, споруджуючи на своїй половині поля «редути», «мури» і «бастіони».
«Белхатуву» вперше в нинішньому сезоні пощастило досягти бажаного результату на полі суперника — поляки на стадіоні «Метеор» використали свій чи не єдиний у матчі шанс, а згодом довго і успішно оборонялися. З Дніпропетровська команда Ореста Ленчика повезла додому результативну нічию (1:1), яку в двоматчевих протистояннях прийнято вважати добрим досягненням. Після «Белхатува» на «Метеорі» в найкращих традиціях «українського катеначчо» зіграло ужгородське «Закарпаття» (0:0). Можливо, в напруженій дуелі з поляками слід шукати причини першої в сезоні поразки дніпропетровського колективу — провести на однаково високому рівні два матчі протягом одного тижня до снаги не кожній команді.
Та хай там як на внутрішній арені, а в Польщі «Дніпро» зробив те, чого від нього чекали всі українські вболівальники — декласував опонента з рахунком 4:2. Без ускладнень не обійшлося і в матчі-відповіді: забивши швидкого м’яча після подачі кутового (на шостій хвилині Шелаєв вдало зіграв головою), дніпропетровці «привезли» собі два голи — спершу необов’язковий пенальті заробив Кернозенко, згодом провалився захист, і Новак чітко реалізував вихід сам на сам з голкіпером. Та навіть після цього не залишало враження, що «Дніпру» до снаги забивати за бразильським принципом — стільки, «скільки захочемо». Ще одна подача з кутового, помилка воротаря «Белхатува», і Шелаєв оформлює дубль, а за хвилину чудовий удар із лінії штрафного майданчика вдається Самодіну. Остаточний рахунок матчу було встановлено в першому таймі, коли Корніленко використав ще одну помилку захисту.
Для перемоги над польським клубом сумбурної гри вистачило. Навряд чи такий дисбаланс у грі захисту вибачать опоненти по першому раунду Кубка УЄФА. За старі заслуги «Дніпро» мав статус «сіяної» команди під час жеребкування останньої перед груповим турніром відбірної стадії турніру.
Серед п’ятірки можливих опонентів вирізнялася хіба що французька «Тулуза», котра потрапила до Кубка УЄФА з кваліфікації Ліги чемпіонів, де поступилася англійському «Ліверпулю». Жереб був прихильним до дніпропетровців — шотландський «Абердин», звісно, хороший клуб, але непрохідним його назвати навряд чи можна. До того ж, позитивний досвід зустрічей з шотландськими опонентами в українського клубу вже є, адже два роки тому «Дніпро» без надмірних ускладнень в першому раунді залишив за бортом Кубка УЄФА «Хайберніан»: після нульової нічиєї на виїзді колектив, яким тоді керував незабутній Євген Кучеревський, розгромно переміг удома з рахунком 5:1.
«Мені особисто здавалося, що з усіх можливих суперників «Тулуза» — найсерйозніша команда,— підтверджує припущення вболівальників головний тренер «Дніпра» Олег Протасов.— З нашим суперником, гадаю, можна грати. Шотландський футбол, потужний, силовий, ми собі уявляємо. Нам буде цікаво себе перевірити, і я вірю, що ми зможемо взяти цей бар’єр».
Набагато важче буде потрапити до групового турніру бронзовому призерові чемпіонату України «Металісту». Харків’яни давно не виступали на міжнародній арені, тому «сіяними», на відміну від дніпропетровців, не були. Підопічним Мирона Маркевича для потрапляння до групової стадії Кубка УЄФА потрібно стати авторами сенсації — переграти за підсумками двох матчів англійський «Евертон». Наставник «Металіста» відразу після жеребкування назвав ліверпульців однією з найкращих команд Англії, зауваживши, що для нього неважливо, де грати спочатку — вдома чи на виїзді? Тож нехтувати цим чинником не слід, тому зауважу: обидва українські представники в другому за престижністю євротурнірі перші поєдинки проведуть на виїзді 20 вересня, а 4 жовтня прийматимуть на власних полях опонентів.

Перехресні стежки вітчизняних грандів
Вітчизняних учасників Ліги чемпіонів УЄФА теж чекають мандрівки до Британії. Шляхи «Динамо» і «Шахтаря» перетинатимуться ще й у Португалії та Італії — таким була воля жереба.
Перед тим, як назвати склади груп, треба звернути увагу на одну деталь — наші чемпіон і віце-чемпіон під час жеребкування були в найслабшому за складом учасників четвертому «кошику». Гірникам для потрапляння до третьої вісімки потрібний був виліт із кваліфікації не лише амстердамського «Аякса», а й ще двох команд з найкращим рейтингом. Утім, тенденцію до зростання своїх показників «Шахтар» має непогану, тому в наступному сезоні цілком може бути на сходинку вище.
Чемпіони України київські динамівці потрапили до групи F і з найпрестижнішого октету отримали в суперники англійський «Манчестер Юнайтед», що слід вважати не найгіршим вибором футбольної фортуни. У команді сера Алекса Фергюсона нині затяглася зміна поколінь, тож гідно протистояти «червоним дияволам» можна. З «Манчестер Юнайтед» кияни зіграють 23 жовтня вдома і 7 листопада — на виїзді.
Як і три роки тому, киянам доведеться розпочинати груповий турнір у Римі. 19 вересня на «Стадіо Олімпіко» колектив під проводом Анатолія Дем’яненка прийматиме «Рома». Нагадаю, що у вересні 2004-го візит до Вічного міста завершився більше, ніж вдало. У першому таймі Горан Гавранчич забив зі штрафного, а згодом у шведського рефері матчу Андерса Фріска влучила кинута з трибун запальничка. По перерві матч так і не було продовжено, а згодом Спілка європейських футбольних асоціацій зарахувала римлянам технічну поразку з рахунком 3:0. Успішним для динамівців був футбол на снігу — 23 листопада український клуб виграв у «Роми» з рахунком 2:0. Цього разу київське побачення «Динамо» і команди Франческо Тотті заплановано на 27 листопада.
Перший домашній поєдинок у нинішньому розіграші «біло-сині» проведуть 2 жовтня. Суперником буде португальський «Спортинг». Візит у відповідь заплановано на 12 грудня.
Суперники «Шахтаря», на перший погляд, здаються зручнішими. Зосібна в групі D стоїть хіба що чинний володар Кубка чемпіонів і Суперкубка Європи «Мілан», із яким «помаранчево-чорні» зіграють у спарених третьому і четвертому турах — 24 жовтня на міланському «Сан-Сіро», 6 листопада — у донецькому спорткомплексі «Олімпійський». До речі, з «Міланом» гірники теж зустрічалися три роки тому. Тоді обидва поєдинки завершилися на користь італійців: 1:0 — у Донецьку, 2:0 — на домашній арені.
Із португальською «Бенфікою» і шотландським «Селтиком» нинішній «Шахтар» цілком може позмагатися за вихід із групи. Все в тому ж груповому турнірі Ліги чемпіонів сезону 2004/2005 років донеччани мали шотландського гранда за суперника — вдома український колектив був значно сильнішим (3:0), а на виїзді мінімально поступився (0:1). Матчем проти «Селтика» на власному стадіоні «Шахтар» 18 вересня розпочне змагання, а до Глазго потрібно буде поїхати в п’ятому турі, 28 листопада.
3 жовтня в Ліссабоні відбудеться перше побачення з «Бенфікою», а приймати португальську команду доведеться в холодному грудні.
Про шанси обох українських клубів у нинішньому розіграші відразу після процедури жеребкування президент Федерації футболу України Григорій Суркіс сказав так: «Зараз я не беруся оцінювати силу суперників наших клубів хоча б тому, що не володію інформацією про рівень їхньої готовності. Та, зрештою, не так важливо, динамівці чи гірники отримали складнішу групу. Найважливіше те, що втретє в історії ми представлені на цій стадії турніру двома командами. З цим мене вітали майже всі колеги з виконкому УЄФА, включно з президентом Мішелем Платіні.
Коли намагатися проаналізувати жеребкування по гарячих слідах, то клуби калібру «Манчестер Юнайтед», «Роми» і «Спортинга» додаткових представлень не потребують. Вони вміють битися до останнього в турнірах усіх рівнів — від внутрішніх змагань до Ліги чемпіонів.
Щодо майбутніх опонентів «Шахтаря», то за винятком «Мілана» сусідство у гірників не таке грізне, як у киян. Візьмемо для прикладу «Селтик»: мені здається, що «Спартак» був зобов’язаний його переграти і стати другою російською командою на цій стадії змагання. На цій підставі наважусь назвати шотландців «найпрохіднішим» суперником у групі. До того ж, ця команда добре відома наставникові донеччан Мірчі Луческу. Отже, особисто мені динамівська група видається набагато соліднішою».
Утім, навряд чи хтось згадає попередні коментарі вже за місяць. Цікава футбольна осінь визначить, де працюють ефективніше. До початку турнірів усі перебувають у рівних умовах.
також у паперовій версії читайте:
  • РЕКОРДИ ДЛЯ ПЕКІНА?
  • ЗУПИНКА В ЧЕТВЕРТОМУ КОЛІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».