Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА ТУРИСТИЧНА
КОРИСНЕ З ПРИЄМНИМ
Як і де відпочивати, залежить не лише від смаку, а й гаманця. Якщо тугий, то чи не найкраще підходить Велика Ялта, де облаштовано пляжі. Чи не найдешевше, за кримськими мірками, Феодосійська зона. Туди ми й подались з друзями, найняли двокімнатну квартиру зі зручностями (40–45 доларів за добу). Море тепле, фруктів і овочів удосталь, ціни майже такі, як у нас у Харкові: кавуни — від 2 грн/кг, помідори — 2–3 грн, стиглі персики й абрикоси — 15–20 грн.

Побули у Феодосії, подались у Бердянськ. Тут, як і в Криму, купальний сезон за нинішнього спекотного літа триватиме й у вересні. Місто, куди народ приїздить поніжитись у морській воді, засмагнути, а ще посмакувати цілющої тамтешньої мінеральної води, прийняти грязі, насолодитись плодами баштанів, чимраз стає привабливішим. Торік у місцевих санаторіях і базах оздоровилось понад сто тисяч осіб, а «дикунів» — у кілька разів більше. Вони живуть у наметах і в приватному секторі. Бердянська коса, що славиться білим піском і прозоро-бірюзовим морем, використовується лише на третину. Керівники міста заклопотані пошуком надійних інвесторів, але поки не все вдається.
Приємно вранці й увечері пройтись набережною, помилуватись пам’ятником «Бичкові-годувальнику» (цієї риби — в’яленої, сушеної — в’язками пропонують недорого). Хвостовий плавник у «Бичка-годувальника» слугує, як зручне крісло, курортники по черзі вмощуються на ньому, фотографуються. На Бердянській набережній є й інше крісло — «Здійснення бажань». Здогадливі місцеві бізнесмени перетворили його на туристичний об’єкт. До нього не протовпитись. Легендарні Остап Бендер і Шура Балаганов сидять у бронзі на стільцях. Скульптор мислив з вигодою: прилаштував біля комбінаторів і третій стілець. Рука Остапа недбало лежить на його спинці. Ця недбалість зачаровує прекрасну стать, жінки залюбки всідаються на нього і просять фотографів «увічнити».
Якщо якогось багатія й занесе до Бердянська, то він швидко накиває звідси п’ятками, бо не втямить, чому майже половина курортних послуг становлять податки. Якби держава гарантувала так звані податкові канікули років на чотири-п’ять і належно врегулювала інші проблеми за прийнятні відсотки, інвестор зрозумів би, що йому пропонують полюбовне вирішення курортно-туристичних справ. Тим більше, що «податкові канікули» давно отримали право на життя в закордонних курортних зонах, де не бояться тимчасової «дірки» в бюджеті, бо вона за кілька років залатається із чималим наваром.
У Бердянську, як й в інших курортних містах і містечках, годилося б належно налагодити фінансово-економічні процеси на територіях, а відпочивальникам надавати якісні оздоровчі послуги за адекватні ціни.
У серпні-вересні в Криму завжди потрібні кухонні працівники, офіціанти, покоївки, прибиральниці, електрики, сантехніки, медсестри. На тимчасову роботу беруть усіх, окрім пенсіонерів (у них траплялись випадки ускладнення зі здоров’ям у спеку). Тим більше, що законодавством передбачено тимчасову роботу, офіційно роблять запис у трудовій книжці (важливо для пенсії). Вимагають лише паспорт, ідентифікаційний код. Продавці морозива, квасу, овочів і фруктів щодня заробляють по 50–60 грн.
Автор цих рядків зустрічав у Криму земляків-слобожан, які не перший рік тут підробляють і водночас відпочивають.
Отже, якщо маєте вільний час і бажання підробляти, їдьте на південь, до моря. Іще зможете дещо перепочити, як-то кажуть, без відриву від виробництва.

Віталій СТЕГНІЙ, Феодосія — Бердянськ
також у паперовій версії читайте:
  • ІСТОРІЯ БУШІ, ВИРІЗЬБЛЕНА В КАМЕНІ
  • ВАШ ДОКУМЕНТ, ПЕЧЕРО?
  • «БУМ» У ДЕНДРОПАРКУ
  • У ПОХОДІ ЧЕРЕВИКИ НЕ МІНЯЮТЬ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».