Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
ПРО РОБОТУ НЕПОВНОЛІТНІХ


Наші дописувачі звертаються до редакції із запитаннями про те, з якого віку неповнолітніх можна офіційно залучати до праці. На це запитання відповідає заступник директора Державного центру зайнятості Петро Василенко.

Відповідно до ст. 187 Кодексу законів про працю (далі — КЗпП), неповнолітні, тобто особи, що не досягли вісімнадцяти років, у трудових правовідносинах прирівнюються в правах до повнолітніх, а в галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгами, встановленими законодавством України.
Не допускається прийняття на роботу осіб молодших за шістнадцять років. Однак за згодою одного з батьків або особи, яка його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли п’ятнадцяти років. Для посилення роботи по профорієнтації підготовки молоді до майбутньої продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів у вільний від навчання час за умови досягнення ними чотирнадцятирічного віку (звичайно, за згодою одного з батьків або особи, що його замінює — ст. 188 КЗпП — для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання).
На кожному підприємстві, в установі чи організації має вестися спеціальний облік працівників, які не досягли вісімнадцяти років із зазначенням дати їх народження (ст. 189 КЗпП). Згідно зі ст. 190 КЗпП України, забороняється застосування праці осіб молодших за вісімнадцять років на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах.
Законодавством також забороняється залучати осіб, молодших вісімнадцяти років, до підіймання і переміщення вантажів, маса яких перевищує встановлені для цієї категорії громадян граничні норми. Перелік важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також граничні норми підіймання і переміщення вантажів особами, молодшими вісімнадцяти років затверджуються Міністерством охорони здоров’я України за погодженням з Державним комітетом України по нагляду за охороною праці. Забороняється також залучати працівників, молодших вісімнадцяти років, до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні (ст. 192 КЗпП).
Згідно із Законом України «Про зайнятість населення», безробітними визнаються громадяни, яким на момент звернення до служби зайнятості виповнилось 16 років. Підлітки віком 14–15 років можуть звертатися до служби зайнятості, але статус безробітного до досягнення ними 16-річного віку вони не отримають, за винятком тих, які працювали і були вивільнені в зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці, реорганізацією, перепрофілюванням і ліквідацією підприємства, установи та організації або скороченням чисельності (штату).
Випускникам загальноосвітніх шкіл, які вперше шукають роботу і не мають професії, в разі їх звернення до державної служби зайнятості, у першу чергу пропонується пройти професійну підготовку за спеціальностями, які користуються попитом на ринку праці. Такі спеціальності для кожного регіону різні.
Відповідно до статті 5 Закону України «Про зайнятість населення», питання працевлаштування дітей-сиріт, які залишилися без піклування батьків, та осіб, яким виповнилося 15 років і які за згодою одного з батьків приймаються на роботу на спеціалізовані робочі місця, вирішується шляхом забезпечення державою додаткових гарантій. З цією метою місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних рад за поданням центрів зайнятості встановлюють квоту для бронювання на підприємствах, в установах та організаціях, незалежно від форм власності, з чисельністю працюючих понад 20 чоловік, до 5 процентів загальної кількості робочих місць за робітничими професіями. На 2007 рік для такої категорії дітей заброньовано 1720 робочих місць.
Бронювання робочих місць ведеться адресно, тобто для кожної дитини з числа сиріт, які закінчили навчання в 2007 році, за місцем їхнього проживання відповідно до фаху, статі. Для сиріт, які не мають власного житла, бронювання здійснюється на підприємствах, що мають змогу забезпечити їх, як мінімум, гуртожитком.
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИМ ВИЩИЙ КОЕФІЦІЄНТ...
  • КОШТИ НА ДОДАТКОВУ ПЕНСІЮ
  • ПРАЦЮЄМО ДЛЯ ЛЮДЕЙ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».