Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
УКРАЇНСЬКА ОСІНЬ У ЛІЗІ ЧЕМПІОНІВ
«Деякі люди вважають, що футбол — справа життя і смерті. Проте вони помиляються, бо футбол набагато важливіший». Авторство цієї фрази приписують британцеві Біллу Шенклі, який був наставником «Ліверпуля» у 1958–1974 роках. Останній кваліфікаційний день нинішнього розіграшу Ліги чемпіонів УЄФА підтвердив справедливість думки відомого тренера — у нашій країні важко знайти інше соціальне явище, здатне так об'єднати націю.

Київські динамівці оформили путівку до групового турніру на кілька хвилин раніше, ніж прозвучав фінальний свисток у Донецьку. Та віддані прихильники «Динамо» не поспішали залишати стадіон імені Валерія Лобановського, чекаючи на повідомлення зі сходу. Коли диктор оголосив про те, що сталося в столиці Донбасу, радість стала подвійною, і над ареною люди почали скандувати: «Україна!»
«Шахтар» справді спромігся майже на диво. Два тижні тому підопічні Мірчі Луческу в австрійському Зальцбургу програли місцевому клубу «Ред Булл» із рахунком 0:1, а вдома примудрилися пропустити на п'ятій хвилині. «Челсі» австрійського масштабу» знову вказав гірникам на вади в організації захисних дій під час подачі кутових. У першому матчі після «корнера» рукою зіграв капітан донеччан Дмитро Чигринський, тепер «червоні бики» у власному стилі на гол перетворили другий кутовий поблизу воріт «Шахтаря». Результативною могла бути й перша подача. Голкіпер Андрій П'ятов був безсилим, але Фернандіньйо головою вибив м'яча просто з лінії. За хвилину воротар змушений був виймати сферу з сітки. Здавалося б, хибний удар насправді був майстерною передачею, і єдиний новачок у складі гостей (порівняно з матчем на штучному газоні Зальцбурга) Майєр безперешкодно розстріляв верхній кут воріт українського віце-чемпіона.
До речі, стартові склади команд змінилися мінімально: в «Шахтарі» замість Дуляя і Брандао з перших хвилин з'явилися Левандовськи і Лукареллі. Загалом на поле Регіонального спорткомплексу «Олімпійський», крім згаданих футболістів, вийшли також Срна, Кучер, Рац, Ілсіньйо, Жадсон, Гладкий. По перерві вдало вступили у гру з лави запасних Брандао, Кастільйо і Дуляй.
На щастя для «Шахтаря», переможний для гостей рахунок тримався на табло недовго: на дев'ятій хвилині в контратаці чудово порозумілися Гладкий і Лукареллі — після передачі українця з флангу італієць зіграв на випередження і одним доторком відправив м'яч до сітки Тімо Охса (1:1). Таким чином, Крістіано на один крок наблизив свою мрію: одним зі спонукальних мотивів його переходу з лав «Ліворно» до «Шахтаря» було бажання зіграти в груповому турнірі Ліги чемпіонів, оскільки на Апеннінах форвард-ветеран такої перспективи не бачив (місця в цьому турнірі «заброньовано» найкращими міланськими, туринськими і римськими командами, а для середняків, на кшталт колишнього клубу Лукареллі, існує хіба що Кубок УЄФА).
У наступній атаці порожній кут воріт австрійців з меж штрафного майданчика могли розстрілювати Гладкий і Лукареллі. Молодий українець, вочевидь, не до кінця пройшов майстер-клас у досвідченого італійця — Олександр сам наважився на удар, але не влучив, хоча краще було пропустити м'яч на партнера.
Гірники ще кілька разів загрожували воротам Охса, та рахунок до перерви не змінився. В одному з епізодів першого тайму французький рефері Лоран Дюамель (який у середу ввечері був явно «не за нас») цілком міг би призначити пенальті, коли Лукареллі намагався замкнути передачу, проте був затриманий за футболку оборонцем «биків». В іншому випадку в позаігровому моменті Жадсон отримав ліктем по обличчю — реакції теж не було. Не бракувало й інших суперечливих рішень.
Після відпочинку Мірча Луческу пішов ва-банк. Замість Гладкого, котрий, попри результативну передачу, все ж провів не найкращий матч, вийшов Брандао, замість Левандовськи на полі з'явився Кастільйо, а згодом втомленого Ілсіньйо замінив Дуляй. Усі ці перестановки були доречними.
На 79-й хвилині арбітр вирішив реабілітуватися. В ситуації, на яку чимало його колег навіть не звернули б уваги, Лоран Дюамель помітив порушення правил проти Лукареллі. Пробити з одинадцятиметрової позначки міг би і сам Крістіан, та Нері Кастільйо так упевнено взяв до рук м'яча, що партнери не наважилися йому заперечувати. Мексиканець знав, що робив: точний удар, і для потрапляння до групового турніру Ліги чемпіонів залишалося завдати ще одного пострілу.
Саме це на 87-й хвилині зробив працелюбний Брандао. Дуляй відібрав м'яч у центрі поля, віддав передачу на Раца, а Разван точно навісив у центр штрафного майданчика. Високий стрибок бразильця й м'яч летить під руками Тімо Охса, «завмираючи» у воротах! 3:1!!!
За три хвилини основного і п'ять хвилин доданого суддею часу був один епізод, що нагадав про гол севільського воротаря Палопа у весняній зустрічі Кубка УЄФА, але на нашу радість досвідчений Александр Циклер не повірив своєму щастю і не зміг завдати удару зі зручного становища.
Одразу після фінального свистка у світі навряд чи були люди, щасливіші за прихильників «Шахтаря». Нова команда, котра тільки-но формується, нагадала про традиції й «гірняцький кубковий характер», здавалося б, безнадійно втрачений у час глобалізації й «легіонеризації». Вперше в новітній історії єврокубків донеччани відіграли гандикап, подарований суперникові в першому матчі.
Якщо в Донецьку розіграли драму з оптимістичним фіналом, то в Києві «Динамо» не стало лоскотати нерви своїм уболівальникам. Після мінімальної виїзної перемоги над боснійським столичним клубом на рідному стадіоні кияни декласували «Сараєво» — 3:0. На третій хвилині Ісмаель Бангура заштовхав у ворота свого дебютного м'яча в Лізі чемпіонів. На 76-й хвилині все той же темношкірий форвард сильним прострілом змусив боснійця Мілошевича зрізати м'яч до сітки, а в компенсований час Маркович заробив пенальті, який чітко реалізував Ребров.
Ще один українець був причетний до розв'язки, не менш драматичної за донецьку. Максим Калиниченко з'явився в складі московського «Спартака» в овертаймі матчу російського віце-чемпіона проти шотландського «Селтика»: 180 хвилин протистояння завершилися внічию з рахунком 2:2. Півзахисник збірної України не забив останній у зустрічі пенальті, й «Спартак» програв у «лотереї» з рахунком 3:4.
До несподіванок останнього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів УЄФА варто зарахувати виліт амстердамського «Аякса». Два тижні тому голландці вдома примудрилися програти празькій «Славії» (0:1) у матчі, в якому мали тотальну перевагу. На виїзді довго тримався рахунок 1:1, і «Аяксу» залишалося забити ще один м'яч, але відзначитися судилося пражанам, котрі святкували ще одну перемогу.
В інших парах усе було логічно: «Црвена Звезда» — «Рейнджерс» — 0:0 (0:1), «Динамо» (Бухарест) — «Лаціо» — 1:3 (1:1), «Ельфсборг» — «Валенсія» — 1:2 (0:3), «Динамо» (Загреб) — «Вердер» — 2:3 (1:2), «Стяуа» — БАТЕ — 2:0 (2:2), «Русенборг» — «Тампере» — 2:0 (3:0), «Ліверпуль» — «Тулуза» — 4:0 (1:0), «Андерлехт» — «Фенербахче» — 0:2 (0:1), «Копенгаген» — «Бенфіка» — 0:1 (1:2), «Арсенал» — «Спарта» — 3:0 (2:0), «Бешикташ» — «Цюріх» — 2:0 (1:1).
Поєдинок АЕК — «Севілья» перенесено на 3 вересня через трагічну загибель 22-річного захисника іспанського клубу Антоніо Пуерти, якому стало зле під час матчу іспанської першості «Севілья» — «Гетафе». Лікарі три дні боролися за життя футболіста, але зусилля були марними...
Про остаточний склад учасників групового турніру Ліги чемпіонів УЄФА і суперників вітчизняних клубів читайте в наступному випуску «ДУ».
також у паперовій версії читайте:
  • ОСАКА: Є ПРОГРАМА-МІНІМУМ
  • ТРІУМФ ДЛЯ МАМИ
  • ЯК ЗВУЧИТЬ: БОНДАРЕНКО — ВІЛЬЯМС

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».