Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА НАОДИНЦІ З ЧОРНОБИЛЕМ
САРКОФАГ ТА ІНШІ
За висновками міжнародних фахівців у галузі ядерної безпеки, зокрема представників МАГАТЕ,
4-й енергоблок Чорнобильської АЕС ось уже 21 рік залишається «об’єктом підвищеного ризику». Незважаючи на той факт, що об’єкт не працює і над ним споруджено саркофаг, він, на їхню думку, може завдати чимало лиха, насамперед жителям України. На жаль, експерти мають рацію.

— Саркофаг над четвертим блоком споруджували за досить екстремальних обставин, коли кожна хвилина була на вагу золота,— нагадує міністр України з питань надзвичайних ситуацій та в справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Нестор Шуфрич.— Тож перед військовослужбовцями, будівельниками, які, не забуваймо, зводили цей об’єкт за надзвичайно високого рівня радіоактивного опромінення, було поставлене завдання якомога скоріше «сховати» реактор, аби зменшити до мінімуму викиди радіації в атмосферу. Звісно, за таких умов ніхто не міг гарантувати високої якості робіт. Словом, об’єкт «Укриття» мав певні недоліки, які дедалі частіше даються взнаки. Наприклад, у ньому утворилися шпарини. Так, вони незначні, але крізь них в атмосферу просочується радіація. А її під саркофагом більш ніж достатньо: в реакторі — за різними оцінками — залишається близько 200 тонн радіоактивної суміші...
Зважаючи на сказане, вирішили спорудити новий саркофаг — «Укриття-2». Його уже мали б ввести в експлуатацію, але з різних причин початок робіт щоразу відкладався. Проте, незважаючи на численні бюрократичні та інші перепони, крига все ж скресла. Свідченням цього є те, що нині, за словами Нестора Івановича, вже завершені основні роботи із стабілізації тих конструкцій об’єкта «Укриття», які викликали у фахівців найбільше нарікань. Але це, звісно, не розв’язує проблеми. Кабінет Міністрів України затвердив проект нового укриття, яке ще називають конфайнментом. Будівельникам, іншим спеціалістам належить виконати роботи надзвичайної ваги: нове укриття повинно прослужити не менш як 100 років!..
Інколи доводиться чути твердження про те, що краще було б узагалі позбутись радіоактивних відходів, що всередині 4-го енергоблока, вивантаживши їх з нього і захоронивши в так званому могильнику для відходів ядерного палива, що споруджується неподалік Чорнобильської станції. Та чи так це?
— На сьогодні жодна держава світу не володіє технологіями проведення подібних робіт,— каже заступник міністра з питань надзвичайних ситуацій та в справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Володимир Холоша.— Ми, на жаль, опинилися в ролі піонерів, що вперше беруться до виконання подібних робіт. У ситуації з 4-м енергоблоком єдиним можливим варіантом розв’язання проблеми є спорудження над ним ще одного укриття. Нашу думку повністю поділяють і міжнародні експерти, з якими ми консультувалися.
Згідно з проектом, за яким споруджуватимуть конфайнмент, у ньому розмістять ціле кранове господарство, різні спеціальні механізми, які в разі необхідності допоможуть демонтувати, фрагментувати, контейнеризувати і захоронити і самі будівельні конструкції, і радіоактивну суміш.
Окрім «Укриття-2», у зоні відчуження споруджуються ще три важливих об’єкти, пов’язаних зі зняттям з експлуатації Чорнобильської атомної станції: сховище відпрацьованого ядерного палива — СВЯП-2, завод з переробки рідких радіоактивних відходів — ЗПРРВ, промисловий комплекс для твердих радіоактивних відходів. До речі, відповідно до меморандуму про взаємодію між урядом України й урядами країн «великої сімки» та комісією Європейського Союзу з питань закриття Чорнобильської АЕС за програмами міжнародної технічної допомоги всі ці об’єкти мали бути побудовані ще в 2001–2004 роках, та віз і досі там. Затримка з їхньою здачею зумовлена, зокрема, подорожчанням будівельних матеріалів, спеціального устаткування, ставок банківських кредитів, а також зі складністю виконуваних робіт. І все ж зрушення є. Насамперед щодо СВЯП-2: з Європейським банком реконструкції та розвитку, який є адміністратором коштів, та донорами погоджені наступні дії, пов’язані з відновленням робіт. Проте навіть за умови їхнього успішного виконання це сховище буде побудоване, за словами Нестора Шуфрича, не раніше 2011 року. А ось інші два планується здати в 2008–2010 роках.

Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • «ЗАКРИТИ ТЕМУ» НЕ ВДАСТЬСЯ!
  • У ТІ КВІТНЕВІ ДНІ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».