Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ДОСТРОКОВІ ВИБОРИ В КАЗАХСТАНІ
Поточний рік є Роком Казахстану в Україні. Він швидко минає, так само невпинно змінюється внутрішньополітична ситуація в самому Казахстані.

Нагадаємо, що на президентських виборах 2005 року за Нурсултана Назарбаєва проголосувало 91% виборців. Спочатку вважалося, що новий семирічний президентський термін буде використаний для підготовки «спадкоємців», які і далі вестимуть країну обраним курсом. Тим часом опозиційна партія «Демократичний вибір» заявила про підготовку до парламентських виборів. Незабаром стало зрозумілим, що в разі відходу від керма влади потужних президентських сил, які є своєрідним гарантом дотримання інтересів родових кланів та бізнесових угруповань, Казахстан може повторити революційний досвід сусіднього Киргизстану. Тривожними сигналами для президента Назарбаєва стали резонансні події: вбивство в лютому 2006-го опозиційного лідера партії «Ак жол» Амангельди Сансербаєва та вимушений розпуск партії, очолюваної президентовою дочкою Даригою Назарбаєвою (Алієвою). Ці події глава держави пов’язав з діяльністю свого колишнього зятя Рахата Алієва. Хоча останній перебував в Австрії у ролі посла, його «команда» в Казахстані активно взялася до рейдерських атак і перерозподілу власності. Нурсултан Назарбаєв відреагував на ці події негайно.
У травні 2007 року глава держави ініціював ухвалення змін до Основного закону країни, згідно з якими його проголосили довічним президентом. Відповідно до нової казахської конституції його наступник матиме право на два п’ятирічні терміни при владі. За цих обставин важливим завданням для Назарбаєва є створення незворотних передумов для реалізації проекту розвитку держави. Намагаючись реструктуризувати політичну еліту, президент призначив на 18 серпня 2007 року вибори до нижньої палати, а на 20 серпня — до верхньої палати парламенту. Безумовно, перемогу на виборах здобудуть пропрезидентські політичні сили, які з пересторогою ставляться до перспективи форсованого запровадження демократії. Однак вони визнають, що визріла потреба еволюційної трансформації президентської республіки в парламентсько-президентську.
Нурсултан Назарбаєв наголошує на тому, що успішні політичні реформи зазвичай відбуваються в тих країнах, де частка валового національного продукту на одного громадянина сягає шести і більше тисяч доларів. Його ідеал — сильна влада, здатна розв’язувати соціальні проблеми за умов стабільного розвитку економіки. Зовнішня політика Казахстану залишається багатовекторною. Астана активно співпрацює з Росією й Білоруссю, котрі належать до спільного з нею економічного простору, водночас підтримує стабільні контакти з мусульманським світом, Китаєм, Європейським Союзом та Сполученими Штатами. Причому активність на європейському зовнішньополітичному векторі спонукає до прискорення внутрішньополітичних реформ. Це стосується насамперед виконання вимог Організації з безпеки та співпраці в Європі (ОБСЄ) щодо вдосконалення виборчого законодавства. Нещодавно влада в Казахстані пішла на певні поступки цій організації, оскільки країна планує у 2009 році головувати в ОБСЄ. Заради цього мають ухвалити зміни до закону про засоби масової інформації. Ідеться, зокрема, про скасування для мас-медіа кримінальної відповідальності за наклеп, неприпустимість оприлюднення джерел інформації в суді, відмову від державної реєстрації електронних засобів масової інформації. Серед перспективних завдань, спрямованих на утвердження свободи слова та права людини на отримання інформації у Казахстані мають намір створити «електронний уряд», тобто відмовитися від обігу паперових документів, запровадити цифрове телебачення та створити умови для масового доступу до Інтернету.
На пострадянському просторі пріоритетним партнером Казахстану є Росія. Водночас Астана розширює сферу контактів з іншими країнами. Зокрема, Казахстан, висловлюючи зацікавленість у добудові нафтопроводу Одеса—Броди—Гданськ до Плоцька, відмовляється, проте, надати державні гарантії постачання нафти в потрібному обсязі, посилаючись на ринкові інтереси приватних нафтодобувних фірм. Політично стабільний Казахстан лишається для України важливим економічним партнером.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • СТРАТИТИ НЕ МОЖНА ПОМИЛУВАТИ
  • ЧАВЕС — FOREVER?
  • «БРОНЬОВАНІ» ШКОЛЯРІ
  • СТАВКА НА ВІДНОВЛЮВАНІ ДЖЕРЕЛА ЕНЕРГІЇ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».