Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ОСВІТА
ОФІС З МАЙБУТНЬОГО
«Скляшка» — так прозвали улюблену аудиторію студенти Києво-Могилянської академії — не знала капітального ремонту від часу будівництва в 1953 році. Можете уявити, в якому вона була стані? З ініціативи й за активної участі молоді всього за півроку аудиторія перетворилася в приміщення, аналогів якому, як стверджують, немає в Україні — на «зелений» офіс.

Ні, це не означає, що його стіни пофарбовані в зелений колір, і в ньому багато кімнатних рослин. Суть в іншому: всі будматеріали, фарби, лаки, плівки використано тільки такі, котрі не суперечать вимогам екологічної чистоти і сертифіковані за міжнародними стандартами, отже, не шкідливі для здоров’я.
До незвичайного офісу студенти і викладачі кафедри екології «підбиралися» віддавна. Активісти на чолі зі студентом Олександром Баськовим започаткували проект, підтриманий адміністрацією. Студенти запровадили роздільне збирання відходів: паперу, пластику і скла — вивозили їх. На отримані гроші закупили додаткові контейнери й установили їх на території навчальних корпусів і студентського гуртожитку.
Автор проекту і його керівник — Наталя Шульга, кандидат біологічних наук, яка багато років працювала в США. Саме на її проект надала грант Британська Рада. На ці гроші і за кошти «могилянки» і створили офіс.
Грошей було не так уже й багато, і в цьому полягала складність роботи. Річ у тім, що в Україні поки що мало екологічно сертифікованої продукції, зокрема, будівельної. А іноземна — надто дорога. Добре, що фірми, які долучилися до проекту, не залишили екологів наодинці із труднощами і довели розпочату справу до кінця. Та ще виступили в ролі добродійників: один подарував гіпсокартонні стіни, інший — плівку для вікон.
На презентації ми були за кілька днів після закінчення ремонту, а навіть запаху фарб не відчули. А це важливо. За словами Наталі Шульги, дотримання міжнародних екологічних стандартів захищає викладачів і студентів від шкідливого впливу формальдегіду, канцерогенів і випромінювання оргтехніки.
Металопластикові вікна, гіпсокартонна стіна і підвісна стеля поглинають звуки іззовні. Плівка на вікнах прозора, непомітна для очей і пропускає лише 2% ультрафіолетового випромінювання, необхідного для життєдіяльності, а в холодну пору року зберігає до 25% тепла.
В аудиторії три типи освітлення, яке дає змогу заощаджувати електроенергію: для основної зони роботи, коли лампи освітлюють дві третини аудиторії, наближеної до кафедри викладача й екрана; для середини приміщення і його задньої частини, якщо студенти збираються там читати літературу або відпочити. Лампи — особливі. Світять у кілька разів сильніше за звичайні і набагато довше служать.
Мультимедійний проектор, закріплений на стелі, принтер, комп’ютер, факс, телефон, копіювальний пристрій — все за сучасними міжнародними стандартами, має функцію енергозбереження. Навіть магнітні багатофункціональні дошки, що розсовуються на всю стіну, екран, мобільні столи — парти, сама аудиторія, що за потреби легко поділяється на 2–3 приміщення,— пристосовані для найбільш комфортних умов роботи.
Києво-Могилянська академія стала першим навчальним закладом — переможцем V національного конкурсу «Екологічна якість і безпека» у номінації «Зелений офіс».

Тетяна ХЛЄБНИКОВА
також у паперовій версії читайте:
  • ЛІЦЕЙ НЕ ДЛЯ БІЛОРУЧОК
  • У ПСИХОЛОГА — ЖІНОЧЕ ОБЛИЧЧЯ
  • БИТВА ЗА АБІТУРІЄНТА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».