Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
ЗНАЙДЕНО ФРЕСКУ РОБОТИ БОТТІЧЕЛЛІ

Фреску, на якій зображено у вигляді жіночих фігур чотири основні доброчесності — «мудрість», «терпимість», «сміливість» і «справедливість», знайшли в 30-х роках минулого століття. Роботи з реставрації настінного живопису зруйнованого замка тривають із 2000 року. Однак лише нині голова реставраційної комісії передбачив, що одну з доброчесностей (саме «терпимість») написав великий майстер. Мабуть, фреску замовив архієпископ Яноус Вітез, якому належав замок. Він очолював угорську католицьку церкву з 1465-го до 1472 року. Архієпископ був у добрих стосунках із багатьма італійськими художниками, оформити свій робочий кабінет попросив майстерню Філіппо Ліппі, в якій того часу навчався Боттічеллі. Крім того, дослідження флорентійських архівів засвідчило, що в житті Боттічеллі був період, коли він перебував за межами Італії, й про цей час нічого не відомо.
На думку одного з експертів, Жужанни Вієрдел, чимало характеристик зображеної фігури нагадують картину «Народження Венери», написану 1486 року (тобто приблизно за 20 років після угорської фрески).
Сандро Боттічеллі працював під заступництвом Медічі, найвідоміші його роботи знаходяться в Сікстинській капелі Рима.
Фреску в Естергомі відкриють для публіки приблизно за рік.


ПІДЗЕМНИЙ ПЕРЕХІД ДЛЯ... ЖАБ
За словами заступника генерального директора Березінського державного біосферного заповідника Валерія Івковича, швидкісна автодорога проходить через територію заповідника і лежить на шляху міграції жаб і тритонів до місця нересту. Навесні в шлюбний період на цій трьохсотметровій ділянці дороги під колесами автомобілів гинуло до п'ятдесяти відсотків популяції земноводних. Серед них були занесені до Червоної книги Білорусі очеретяні жаби.
Для того щоб запобігти загибелі амфібій, заповідник спільно з інститутом зоології НАН Білорусі, громадськими організаціями й автодорожниками розробили та збудували єдиний на території СНД перехід для мігруючих жаб. Він складається з п'яти труб, прокладених під автострадою на відстані 60 метрів одна від одної, якими жаби, немов по підземному переході, перетинають дорогу. Щоб земноводні стрибали саме в ці труби, вздовж цього відтинку траси встановили невелике бетонне загородження. Крім того, про місце міграції жаб водіїв попереджають спеціальні дорожні знаки «Обережно, амфібії!», які з'явилися в нових правилах дорожнього руху.

також у паперовій версії читайте:
  • ІМЕНИННИКИ У ЛИПНІ
  • МІСЯЦЕСЛІВ
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ДИВА
  • МАНДРИ
  • АУКЦІОН

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».