Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
РОЗКОЛ ПАЛЕСТИНИ — ШЛЯХ ДО МИРУ?
На єгипетському курорті Шарм-ас-Шейх за посередництва президента Єгипту Хосні Мубарака та короля Йорданії Абдалли ІІ відбулася зустріч ізраїльського прем’єр-міністра Ехуда Ольмерта та палестинського президента Махмуда Аббаса. Цим близькосхідним лідерам довелося вести переговори, шукаючи виходу з глухого кута, у якому опинилися палестинсько-ізраїльські стосунки після «військово-терористичного» (за визначенням Махмуда Аббаса) перевороту, вчиненого «Хамасом» у секторі Гази.

Внаслідок цього насамперед радикально змінилася внутрішня палестинська ситуація. Автономія фактично розпалася на дві території, кожна з яких не визнає легітимності іншої. Після цих подій палестинський президент Махмуд Аббас відмовився від переговорів з представниками радикального ісламістського руху «Хамас».
Світове співтовариство не визнає законними методи приходу до влади в Газі бойовиків, тому понад мільйон палестинців, які залишилися під владою «Хамасу», опинилися в небезпечній ізоляції. Утім, про взаємозалежність всіх територій регіону свідчить той факт, що внаслідок блокади сектора, сільське господарство Ізраїлю зазнає значних збитків у розпал сезону продажу фруктової продукції, оскільки цей регіон є важливою транзитною ланкою. Отже, у Шарм-ас-Шейху обговорювали й проблеми відмови від економічної блокади палестинських територій, яка була запроваджена після перемоги «Хамасу» на виборах 2006 року. Тепер президент Махмуд Аббас хоче, аби санкції були скасовані лише щодо території підконтрольного йому Західного берега річки Йордан.
Але й залишити без елементарних речей, потрібних для задоволення повсякденних життєвих потреб населення сектора — теж не вихід. Ізраїльські військові пропонували варіант масової міграції палестинців та створення для них на сусідній території Єгипту таборів біженців. Тоді в Газі залишилися б самі бойовики, з якими можна було б упоратися традиційними військовими засобами. Проблеми ліванської армії, яка майже місяць штурмує табір палестинських ісламістів «Нахр-аль-Барет», у такому випадку можуть здатися іграшковими, адже «Хамас» підготував в Газі глибоко ешелоновану систему оборони, у якій загрузне будь-яка армія світу. З огляду на цей факт, без наслідків лишилася «романтична» пропозиція відправити до Гази міжнародних миротворців. Урядів-«камікадзе» для цього не знайшлося.
Тож домовлятися з «Хамасом» за будь-яких обставин доведеться. Але за можливі компроміси знову-таки треба буде заплатити високу політичну ціну. Адже не секрет, що радикальний рух фактично став ланкою міжнародної ісламістської терористичної мережі. Тому, як завжди на Близькому Сході, ніхто не здатен дати гарантії досягнення домовленостей, а в разі розв’язання цього титанічного завдання, не можна бути впевненими у втіленні компромісів на практиці.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • НОРВЕГІЯ ПОТІСНИТЬ РОСІЮ НА ГАЗОВОМУ РИНКУ
  • ДО ПОЛЬЩІ ЗАПРОШУЮТЬ ІНДІЙЦІВ
  • ШОТЛАНДЦІ НЕ ВБИРАТИМУТЬСЯ В НАЦІОНАЛЬНИЙ ОДЯГ БЕЗ ДОЗВОЛУ
  • ПАПА РИМСЬКИЙ — ЗА ДІАЛОГ З ІСЛАМОМ
  • ЧОРНОМОРСЬКА СПІВПРАЦЯ: СПРОБА АКТИВІЗАЦІЇ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».