Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ВІМБЛДОН: ДОЩ ЯК ТРАДИЦІЯ
Сто двадцять перший за ліком Вімблдонський тенісний турнір стартував із затримкою мало не традиційною — через зливу майже на три години відклали початок матчів. Заважала тенісистам небесна канцелярія і пізніше, тому замість трьох-чотирьох поєдинків, які організатори сподівалися провести на кожному з майже двох десятків кортів, на більшості арен довелося задовольнитися двома матчами.

Не змогли стартувати на траві Всеанглійського клубу лаун-тенісу і крокету і двоє наших співвітчизниць: у понеділок єдина сіяна серед українок Олена Бондаренко мала змагатися з американкою Джіл Крейбас, а Вікторія Кутузова за вихід до другого раунду повинна була поборотися з білорускою Тетяною Пучек. За попереднім графіком змагань передбачалося, що українські тенісистки вийдуть на корт за третім-четвертим запуском, тож до них черга просто не дійшла.
Особлива увага була прикута до ігор фаворитів — чинний переможець чоловічого турніру зазвичай розпочинає ігри на центральному корті. Так сталося і цього разу. Перша ракетка світу швейцарець Роджер Федерер екзаменував грузина з російським паспортом Теймураза Габашвілі. Вийшло успішно, хоча розгромного рахунку в жодній з партій не було — 6:3, 6:2, 6:4.
Згодом на центральному корті з’явився спортсмен, на якого британці на межі тисячоліть покладали особливі надії — сподівалися, що він буде першим місцевим тенісистом, який після Другої світової війни виграє Вімблдон (від часу, коли Фред Перрі 1936 року здобув звання чемпіона, перемагали в цьому змаганні винятково іноземці). Мільйони прихильників тенісу на туманному Альбіоні за останнє десятиліття заразилися «хворобою» під назвою «хенманоманія», та максимум, на який спромігся Тім Хенман,— чотири рази виходив до півфіналу (1998, 1999, 2001 і 2002 року). Нині від лондонця вже нічого не вимагають (шостого вересня улюбленець британців відсвяткує 33-й рік народження), та за традицією вболівають за Тіма, ніби на корт вийшла улюблена футбольна команда.
Підтримуваний тисячами фанатів на стадіоні і мільйонами вболівальників поза межами корту, Хенман вийшов на поєдинок проти іншого ветерана — 30-річного іспанця Карлоса Мойї. Як і більшість шанувальників ґрунтового покриття, Мойя не надто полюбляє лондонську траву: на нинішній Вімблдон Карлос приїхав після трирічної відсутності. Років п’ять-сім тому не виникло б жодного сумніву, хто є фаворитом у матчі англійця й іспанця на зеленому газоні. Та не той вже нині Хенман, і на центральному корті опонентам довелося провести повних п’ять сетів, але в понеділок з’ясувати ім’я переможця так і не вдалося.
Першу партію виграв Тім (6:3), у двох наступних сильнішим був Карлос (6:1, 7:5), четвертий сет знову залишився за британцем (6:2). У вирішальній партії досить швидко вперед вийшов Мойя, та в критичний момент Хенман вирівняв становище, зробивши ребрейк — 4:4. Згодом не без проблем британець узяв свою подачу, а на подачі іспанця мав чотири матч-боли, які так і не зміг реалізувати. Після десятого гейму за рахунку 5:5 поєдинок був призупинений через настання темряви.
На першому корті тіньовий фаворит Вімблдону американець Енді Роддик мав значні проблеми в протистоянні зі своїм співвітчизником Джастіном Гімельстобом. Легко Енді взяв тільки перший сет (6:1), у двох наступних довелося докладати максимум зусиль (7:5, 7:6).
Згодом шанувальники тенісу мали нагоду пересвідчитися в тому, наскільки здатний до відновлення організм першої ракетки жіночого тенісу Жюстін Енен. Виявилося, що з фізичними кондиціями в бельгійки все гаразд. Ще в суботу у фіналі турніру в Істборні Енен і француженка Амелі Моресмо, які торік грали у вирішальному матчі Вімблдону (той поєдинок у трьох сетах завершився на користь Амелі), провели генеральне випробування своїх нинішніх можливостей на трав’яному покритті. Виявилося, що тепер краще підготовлена Жюстін, та для перемоги їй довелося після переможної першої партії (7:5) спочатку програти на тай-брейку, а згодом у тринадцятому геймі третього сету здобути потрібне очко.
У першому раунді Вімбл-дону Жюстін Енен без ускладнень здолала опір маловідомої аргентинки Хоргеліни Краверо — 6:3, 6:0. Майже так само легко переграла іспанку Лурдес Домінгес-Ліно американка Серена Вільямс — 7:5, 6:0.
А от колишня перша ракетка світу і переможниця Вімблдонського турніру 1997 року Мартіна Хінгіс ледь не припинила своєї участі в нинішньому змаганні ще в першому колі. Сімнадцятирічна британка Наомі Кеведей (232-га в рейтингу Жіночої тенісної асоціації) скористалася з невпевненості швейцарки на тай-брейку першої партії (рахунок 7:1 сам про себе говорить), а в другому сеті за рахунку 5:4 мала навіть два матч-боли. Та після того, як Мартіна ліквідувала загрозу, її опонентка не виграла більше жодного гейму — 7:5, 6:0 на користь Хінгіс. Через ушкодження 26-річна екс-прима понад місяць не грала: її останнім змаганням був турнір першої категорії в Берліні, а на «Ролан Гарро» Мартіна не поїхала.
Першим сіяним тенісистом, який змушений був зачохлити ракетку, став німець Філіпп Кольшрайбер: 27-й номер посіву в трьох сетах програв французу Флорану Серра — 7:6, 6:4, 6:4. У решті зустрічей сенсацій не зафіксовано. Чекаймо на продовження, якщо, звісно, британський дощ не завадить.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • БОКСЕРСЬКА МОЗАЇКА
  • УКРАЇНЦІ — НАЙШВИДШІ
  • ІНОЗЕМЦІ АТАКУЮТЬ
  • СЕЗОН РОЗПОЧАТО
  • ШПИГУНСЬКІ ПРИСТРАСТІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».