Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
ПОКЛИКАНІ БОРОТИСЯ З ЕКОНОМІЧНОЮ ЗЛОЧИННІСТЮ
Від дня свого створення головне завдання податкової міліції України залишається незмінним — захищати економічні інтереси нашої держави. Її співробітники розплутують складні «тіньові» схеми у сфері оподаткування, економічних відносин, розшукують спритників, котрі ухиляються від сплати податків та інших платежів, борються з корупціонерами, які причаїлися у лавах податкової служби. Нещодавно «кузні кадрів» податкової міліції, що знаходиться в Ірпені, виповнилося десять років.

Плекають нову генерацію податківців
Керівництвом Державної податкової адміністрації у структурі тодішнього Українського фінансово-економічного інституту відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 30 травня 1997 р. № 518 «Про підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації працівників податкової міліції» було створено факультет податкової міліції (ФПМ). Навіть зараз цей навчальний підрозділ, який є складовою Національного університету ДПС України, не має аналогів у нашій країні. Нині це єдиний факультет, що готує висококваліфікованих офіцерів-податківців, плекає нову генерацію фахівців податкової служби.
Свої двері факультет податкової міліції відкрив для курсантів 4 липня 1997 року. Очолив його генерал-майор податкової міліції Віктор Білоус. Тоді у викладацьких лавах було лише вісім чоловік, а в курсантських — 174. У професорсько-викладацькому складі — двоє докторів наук, п’ять професорів, 20 доцентів і кандидатів наук. Вони передають свої знання 828 курсантам. На базі факультету діють кафедри адміністративного права та адміністративної діяльності, які очолює кандидат юридичних наук Тетяна Мацелик, організації оперативно-розшукової діяльності (начальник — кандидат юридичних наук, доцент, полковник податкової міліції Георгій Бірюков), спеціальних дисциплін і організації професійної підготовки (очолює кандидат педагогічних наук, доцент, член-кореспондент Міжнародної кадрової академії податкової міліції Анатолій Суббот), фізичного виховання та спорту (завідувач — кандидат педагогічних наук, професор, майстер спорту з легкої атлетики, заслужений тренер України Валерій Терещенко). За роки свого існування факультет зробив вагомий внесок, підготувавши висококваліфікованих фахівців у галузях економіки та права. Так, за цей час підготовлено 6682 спеціалісти, з них 1424 — випускники факультету, молоді офіцери-податківці, 3222 пройшли тут початкову підготовку, 1933 — підвищили кваліфікацію, 103 — здобули знання заочно.

Особлива увага — правовій культурі
— ФПМ — це військове правоохоронне формування,— розповідає начальник факультету полковник податкової міліції Йонас Андруліс.— Наші курсанти перебувають на державному забезпеченні. Ними постійно опікуються курсові офіцери та викладачі, котрі контролюють їхнє навчання й поведінку. Як і будь-які мудрі педагоги, вони хвалять своїх вихованців за здобутки і допомагають усунути недоліки. Ми прищеплюємо нашим юнакам і дівчатам любов до Батьківщини, навчаємо їх сумлінно ставитися до обраної професії. Особлива увага у формуванні майбутнього податківця приділяється такому поняттю, як правова культура. Адже фахівець податкової служби має бути взірцем у дотриманні законів. Він мусить приборкувати свої внутрішні амбіції під час роботи з правопорушниками, сумлінно виконувати професійні обов’язки. Головне — за будь-яких життєвих обставин залишатися людиною честі й совісті, ніколи не переступати межу законності, доброзичливо ставитися до своїх колег і платників податків.

Навички застосовують на практиці
Навчання на факультеті проводиться за спеціальностями «Правознавство», «Правоохоронна діяльність» і «Облік та аудит». Крім загальних юридичних і економічних дисциплін, курсанти вивчають чимало спеціальних. Починаючи з першого курсу, вони ознайомлюються із засобами особистого захисту, прийомами рукопашного бою, спеціальною тактикою, набувають навичок керування автотранспортом і володіння зброєю.
Трапляється, що свої вміння доводиться застосовувати на практиці. Курсанти патрулюють територію свого навчального закладу, студентського містечка, пильнують за дотриманням правопорядку. Нещодавно, приміром, патруль затримав злочинця, який зі своїм спільником відібрав гроші та золоті прикраси у жительки Ірпеня, котра увечері поверталася додому. Хлопці наздогнали грабіжника й передали в руки міліції разом із цінностями, що він відібрав у жінки.

Тут кожен може реалізувати свої здібності
Ірпінський навчальний підрозділ створив усі умови, щоб кожен міг реалізувати свої здібності, втілити мрії в життя. Члени започаткованого на факультеті наукового товариства беруть участь у численних міжнародних, всеукраїнських, міжвузівських і вузівських конференціях, семінарах, олімпіадах тощо. Творчо обдаровані особистості вільний час віддають культурно-мистецькому центру «Сузір’я», що налічує понад два десятки творчих колективів. Так, жоден концерт будь-якого рівня, чи то у ВНЗ, чи в палаці «Україна» не обходиться без буковинського соловейка — четвертокурсника Івана Микитюка.
Не байдужі курсанти й до спорту. Шість років поспіль юнаки беруть участь у спортивно-інтелектуальній грі-конкурсі «Патріот», яка проводиться під егідою громадського фонду Святого Андрія Первозванного серед силових вищих навчальних закладів Києва. У межах конкурсу проходить інтелект-тур «Що? Де? Коли?», змагання з гирьового спорту, волейболу, стрільби, підтягування, міні-футболу, рукопашного бою, легкої атлетики, воєнізованої естафети. Двічі команда курсантів посідала третє місце, двічі — друге. А в 2005-2006 роках ірпінці були переможцями цих змагань. Не так давно четвертокурсник Юрій Дуляницький втретє став чемпіоном світу з гирьового спорту. До речі, хлопець почав займатися гирями (під керівництвом тренера, майора податкової міліції Олександра Лаврентьєва), коли вступив до Податкової академії. А до цього у школі метав спис.
— Україна має прекрасне майбутнє,— підсумовує Йонас Андруліс.— Я пишаюсь тим, що на факультеті податкової міліції працюють справжні фахівці своєї справи і талановита молодь опановує знання. Нехай таланить їм у навчанні, житті й на творчій ниві!

Ігор ШВЕЦЬ Фото Світлани СЕРЕДЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ХЛІБ ПОДОРОЖЧАЄ?
  • ОДВІЧНА ПРОБЛЕМА ПРИКАРПАТЦІВ — ДОРОГИ
  • ВУГІЛЛЯ БОЛГАРІЇ НЕ ПРОДАВАТИМЕМО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».