Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
БАСКЕТБОЛЬНІ БУДНІ
Із наступного сезону найкращий гравець останнього чемпіонату України з баскетболу американець Халід Ель-Амін захищатиме кольори турецького «Турк Телекому». Ситуація несподівана, бо одразу після завершення поєдинків плей-оф маріупольський клуб поширив інформацію, що підписав із Ель-Аміном новий контракт.

Через кілька днів його було розірвано. Причина тривіальна: сторони не дійшли згоди стосовно заробітної плати гравця. Звісно, в цій ситуації можна звинуватити американця, котрий зажадав високих гонорарів. Проте стало відомо, що втрата одного з провідних баскетболістів української першості є провиною передовсім керівництва «Азовмашу». Це зрозуміло із заяви агенції «БеоБаскет», що є представником спортсмена. Згідно з нею, після півтора місяця переговорів між «БеоБаскет» і клубом «Азовмаш» погодився з умовами гравця після того, як команда завоювала чемпіонський титул, і підписав контракт на сезон 2007/2008. За три дні надійшов офіційний лист від БК «Азовмаш», у якому зазначено, що в договорі помилка, відтак пропонувалося зменшити зарплату на тридцять відсотків. Халід не погодився. Ще через кілька днів гравець і його агенти спробували пояснити керівництву, що підписано угоду, яку не може анулювати лист із вказівкою про помилку. Після тижня марних переговорів Ель-Амін вирішив підшукати нову команду, тож підписав контракт із турецькою командою «Турк Телеком» (Анкара)». Втрата першого номера команди суттєва для «Азовмашу», і тепер маріупольці шукатимуть заміну Ель-Амінові, щоб не лише захистити титул найкращого клубу України, а й гідно виступити в єврокубках.
До речі, стало відомо, де саме виступатимуть вітчизняні команди наступного сезону. В розіграші Кубка УЛЕБ (другий за значенням турнір цієї організації) виступить баскетбольний клуб «Київ». За словами нового керманича українського баскетболу Олександра Волкова, УЛЕБ була зацікавлена в українських клубах — БК «Київ» і БК «Азовмаш». Пан Волков підтвердив, що представники цієї організації тривалий час контактували з керівництвом столичного клубу. «Вони цікавилися нашими можливостями: який у нас зал, наприклад,— зазначив він.— Однак нам довелося поставити зустрічне запитання: чи погоджено розширення ліги УЛЕБ із ФІБА, чи є якийсь договір». Звісно, участь українських клубів у таких змаганнях — значно прибутковіша справа, однак віце-президент баскетбольного клубу «Азовмаш» Борис Малецький повідомив про те, що у наступному сезоні маріупольці не гратимуть у Кубку УЛЕБ. У чемпіонів України є свої зобов’язання перед FIBA, і вони не мають наміру від них відступатися. «Азовмаш», який в минулому сезоні дійшов до фіналу чотирьох Кубка Європи, цьогоріч має намір виступити на тому самому рівні й до того ж, нарешті, здобути право на організацію Фіналу чотирьох. Вимогам FIBA відповідає і побудований у Маріуполі футбольний манеж на вісім тисяч місць, який за один день можна переобладнати на баскетбольний майданчик.
Тим часом можуть відбутися зміни і в українському чемпіонаті. Росіяни активно працюють над створенням Східноєвропейської баскетбольної ліги. Президент Російської федерації баскетболу Сергій Чернов заявив, що отримано згоду в цьому проекті України, Литви та Латвії, заплановано залучити Чехію і Німеччину. Нові змагання можуть стартувати в сезоні-2008/2009 років. Від України запрошено взяти участь в турнірі «Азовмаш» і БК «Київ». «Якщо це буде вигідно клубам і українському баскетболу, то ми, безперечно, братимемо участь в Східноєвропейській баскетбольній лізі,— заявив президент Федерації баскетболу України Олександр Волков.— Це не повинна бути закрита ліга, потрібна ротація. Я сподіваюсь, що дві-три найкращі команди виступатимуть у цій лізі. За підсумками сезону один учасник від України в лізі змінюється. Гадаю, такий шлях прогресивний».

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • З РІЗНИМ УСПІХОМ
  • ПУТІН — НА ДОПОМОГУ
  • АНРІ — В «БАРСЕЛОНІ»
  • ОСТАННІЙ ІСПАНСЬКИЙ ТРОФЕЙ
  • «ЄВРОБОРГ» ДЛЯ «ПОМАРАНЧЕВИХ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».