Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ТЕНІС: ОСТАННЯ «ЗЕЛЕНА» РЕПЕТИЦІЯ
Цього тижня на трав'яних кортах голландського Хертогенбоша і англійських Істборна та Бірмінгема триває останній етап підготовки до головного випробування на «швидкому» зеленому покритті — Вімблдонського турніру.

Та не всі тенісисти мають нагоду долучитися до своєрідних «тренувань з підвищеною відповідальністю» — спортсменам з кінця першої і більшої частини другої сотень рейтингів WTA (Жіночої тенісної асоціації) і ATP (Асоціації тенісистів-професіоналів) вже нині доводиться долати вімблдонські бар'єри — поки що кваліфікаційні.
Серед тих, хто вже змагається в Лондоні на кортах Всеанглійського клубу лаун-тенісу і крокету — четверо наших співвітчизниць. Напередодні, якщо не надто заперечувала небесна канцелярія (а дощ на Вімблдоні — річ надто буденна), Юліана Федак мала зіграти в першому раунді кваліфікації з китаянкою Ян Зі, а Тетяна Перебийніс — з чешкою Андреєю Главачковою (до речі, харків'янка отримала від організаторів змагання спеціальне запрошення — «вайлд-кард», оскільки нинішній рейтинг фіналістки юніорського турніру Вімблдону 2000 року не давав змоги зголоситися навіть до кваліфікації). Статус «сіяних» мають у кваліфікаційному турнірі Ольга Савчук (третій номер) і Юлія Бейгельзімер (двадцятий номер посіву). У першому раунді донеччанки мали позмагатися з британкою Джулією Боун і румункою Мадаліною Гойня.
До речі, у новому рейтингу Жіночої тенісної асоціації позиції наших співвітчизниць докорінних змін не зазнали: перша ракетка України Олена Бондаренко залишилася 25-ю у світі, її молодша сестра Катерина, як і раніше,
39-ою, 42-ге місце (тиждень тому — 41-ше) — у Юлії Вакуленко, якій досі дошкуляє хронічна травма руки (саме через це минулого тижня в третьому раунді турніру в Бірмінгемі ялтинка змушена була зачохлити ракетку, виграючи в першому сеті в італійки Мари Сантанджело з рахунком 3:1). На межі першої і другої сотні балансує Ольга Савчук — нині вона рівно сота тенісистка планети. Дійшовши в Бірмінгемі до третього кола, Юліана Федак перемістилася на дванадцять позицій угору — зі 129-ї на 117-ту. Юлія Бейгельзімер — 136-та у світі, 159-та — Вікторія Кутузова.
А от наші чоловіки, на жаль, в основній сітці Вімблдону представлені не будуть. Сергій Стаховський спробував подолати кваліфікацію, та зупинився вже в першому колі, програвши маловідомому представникові Тайваню Ю Цу Ваню — 5:7, 2:6.
За рейтингом отримали місця серед 128 учасниць головного турніру наші представниці в чільній світовій півсотні — Олена і Катерина Бондаренко та Юлія Вакуленко. «Вайлд-кард» має Вікторія Кутузова. Цього тижня лише сестри Бондаренко вирішили пограти на одному з турнірів, щоправда, для Катерини змагання в голландському Хертогенбоші завершилося, навіть не розпочавшись. В кваліфікаційному раунді молодша Бондаренко вдруге в кар'єрі поступилася посередній француженці Каміль Пен — 4:6, 4:6. Натомість Олена свій шанс додати ще кілька очок до рейтингової скарбнички використовує: в першому колі найкраща тенісистка України декласувала 16-річну місцеву спортсменку Аранту Рус — двічі по 6:1. За вихід до чвертьфіналу восьма ракетка турніру напередодні мала позмагатися з італійкою Робертою Вінчі. Додаток «якщо не завадив дощ» залишається актуальним, адже в понеділок менш ніж за півгодини після завершення матчу Бондаренко — Рус місто накрила звична для місцевих жителів набридлива мжичка, через яку більшість матчів відклали на вечір. Серед цих відкладених поєдинків була і зустріч за участі обох наших сестер. У першому колі змагань у парному розряді Олена і Катерина Бондаренки виграли в досить сильних опоненток — росіянки Ганни Чакветадзе і білоруски Вікторії Азаренко — 6:3, 6:2.
Все більше новин надходить і з Лондона. Вражені успішним виступом Джо-Вілфріда Тсонги в Королівському клубі англійської столиці (нагадаю, що Тсонга в «епічному» матчі минулого тижня переграв колишнього переможця турніру австралійця Ллейтона Х'юїтта), організатори Вімблдону надали темношкірому французу спеціальне запрошення і на корти Всеанглійського клубу лаун-тенісу і крокету. Натомість іншому французу, який міг і виграти змагання в Queen's Club, пощастило менше. Ніколя Маю ледь не переграв Енді Роддіка у фіналі (рахунок говорить сам про себе — 6:4, 6:7, 6:7), та все одно змушений розпочинати Вімблдон з кваліфікації. У першому колі Ніколя переміг ізраїльтянина Ноама Окуна (7:5, 6:3), а в другому зіграє з австралійцем Джозефом Сіріанні.
Офіційний сайт Вімблдонського турніру також інформує про те, що дворазові чемпіонки змагання в парному розряді сестри-американки Венус і Серена Вільямс, які давно не виступали дуетом, попросили «вайлд-кард» для участі серед пар. Автори сайту звертають увагу також на те, що «король ґрунту» сподівається на «трав'яний» успіх». Рафаель Надаль і Роджер Федерер протягом останнього року не пускають нікого з конкурентів до фіналів літніх турнірів серії Великого шлему, щоправда, своєї «території» поки що жодний з найкращих тенісистів сучасності не віддає: Надаль утретє поспіль тріумфував на відкритому чемпіонаті Франції, Федерер вже чотири роки поспіль домінує на швидких лондонських кортах. Чи вдасться припинити вімблдонську гегемонію першої ракетки світу цього разу, знатимемо восьмого липня.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • КОРОЛІВСЬКЕ ЧЕМПІОНСТВО
  • ДЕБЮТАНТ ШТАМПУЄ ПЕРЕМОГИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».