Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
СПЕКА І ПИТВО
Спекотна погода спричиняє проблеми, одна з яких — чого і скільки треба пити в цей час?
Наше тіло безперервно виділяє тепло, і коли його температура перевищує певний поріг, включаються механізми, що оберігають від перегрівання, і ми починаємо потіти.

Рідина, що виділяється потовими залозами, складається переважно з води, деякої кількості органічних сполук і мінеральних солей. Тому, якщо ми довго перебуваємо на сонці, потрібно пити якомога більше рідини, щоб заповнити її нестачу в організмі.
Більшість з нас випиває лише третину необхідної кількості води. Мінімум, потрібний для підтримки нормального водного балансу в організмі, становить 1,5 літра за середньої температури повітря 21°, 1,9 літра — за температури 26° і 3 літра — за температури 32 градуси. У ці літри входять вода, соки, супи, «прихована» рідина фруктів і овочів. Вода не лише потрапляє в наш організм ззовні, а й утворюється при переваренні їжі. 100 г жирів, наприклад, дають при окисленні 107 г води, 100 г вуглеводів або білків — відповідно 35 і 41 г.
Питний режим визначається віком, станом здоров'я, харчуванням, важкістю роботи, що виконується, температурою навколишнього середовища. Наприклад, при роботі в гарячих цехах із потом може виділятися до 4 л води на годину, так що заповнювати втрату треба відповідною кількістю рідини. Навіть без важкої роботи у людини витрата води досить велика: з сечею виділяється близько 1,5 л, при випаровуванні через шкіру до 1 л і більше, близько 300 мл — із диханням. Однак змушувати себе пити, коли не хочеться, не варто. Зайва кількість води підвищує навантаження на всі органи, особливо на нирки й серце. До того ж, чим більше ви п'єте, тим сильніше потовиділення. Солі, що вимиваються з потом, порушують звичний уміст в організмі мікроелементів, що може призвести до слабкості, запаморочення, прискореного серцебиття. Обмежити себе в прийомі рідини потрібно при вагітності, гіпертонії, серцевій недостатності, порушеннях функції нирок.
Тепер про те, що медики рекомендують пити, а що ні, як би жарко вам не було.
Надто охолоджена рідина дефіциту вологи не заповнить. Вона довше затримується в шлунку і мінеральні солі, що містяться в ній, довго не надходять у клітини організму. Крім того, холодна рідина збуджує потові залози. Найкраще пити рідину кімнатної температури.
Гарячий зелений чай без цукру найкраще втамовує спрагу. Можна замінити його м'ятним напоєм, негазованою мінеральною водою, чорним чаєм, квасом, домашніми компотами із сухофруктів або морсами. Хороші натуральні несолодкі соки (яблучний, апельсиновий, грейпфрутовий). Лимонний сік, розведений водою в пропорції 1:10, відновлює електролітичний баланс нашого організму й сповільнює надмірне потовиділення. Його можна пити замість мінеральної води по 2,5 л за день і він, завдяки вітаміну С, ослабить такі наслідки спеки, як втома, головний біль, млявість.
Від солодкої газованої води у спеку краще відмовитися. Вона спрагу не втамує, бо містить цукор. Це значить, що ви вип'єте її літр або два, отримавши, таким чином, купу непотрібних калорій, які потім відкладуться у зайвий жирок. Не треба захоплюватися напоями, що містять кофеїн. Він, так само як і алкоголь, прискорює зневоднення. Єдине, що можна собі дозволити з алкогольних напоїв,— сухе біле або червоне вино, розбавлене водою в пропорції 1:3 із кубиком льоду. Нарешті, якщо ви не можете жити без пива, то бажано пити лише світле, не міцніше за 4,5°.
Якщо з якихось причин, пов'язаних із хронічними захворюваннями, ви маєте обмежувати надходження рідини в організм, добре завжди мати під рукою спрей зі звичайною водою й час від часу полоскати рот, бризкати на ліктьові згини, коліна, зап'ястки.
також у паперовій версії читайте:
  • ВІД ПОДАГРИ ВРЯТУЄ КАВА
  • ВЗИМКУ — ГРИП, ВЛІТКУ — ГРИБ
  • АСТМА ЧАСТІШЕ УРАЖАЄ ОГРЯДНИХ
  • ЯКИЙ У ВАС ТИСК?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».