Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
КОРАБЕЛЬ ВІКІНГІВ ВИРУШАЄ У ПЛАВАННЯ

Директор музею мореплавства Тіна Дамгард-Серенсен вважає це плавання одним із найважливіших наукових експериментів, пов'язаних з епохою завойовників, які шукали щастя в морських і сухопутних битвах у Європі, Візантії й навіть Єгипті.
Команда добровольців, що складається переважно з датчан та ірландців, спробує з'ясувати, як давні мореплавці орієнтувалися у відкритому морі, як керували кораблем — драккара. Відомо, що північні народи володіли деякими астрономічними знаннями. Корабель вирушить у плавання 1 липня.
Вікінги протягом багатьох століть були господарями північних морів. На військових кораблях вони нападали на слабших сусідів, досягали Ісландії й Гренландії, задовго до подорожі Колумба робили трансатлантичні переходи в Америку.


ТВАРИНИ «ПЕРЕДБАЧАЮТЬ» ЗЕМЛЕТРУСИ
Працівники зоопарку в місті Гуанчжоу (південнокитайська провінція Гуандун) вивчають тварин, які здатні «передбачати» землетруси, повідомляє власкор Укрінформу в Пекіні.
Зоологи уважно стежать за фазанами, оленями, білками, зміями, черепахами й жабами, які там живуть. Біля їхніх вольєрів і тераріумів установлено відеокамери, що цілодобово фіксують усі зміни в поведінці «піддослідних». Потім отримані дані звіряють із графіком сейсмічної активності. Як з'ясувалося, багато тварин заздалегідь відчувають наближення підземних поштовхів і «попереджають» про це людей.
«Ми виявили, що значна частина ссавців і рептилій перед землетрусом починає поводитися незвичайно, — повідомив один зі співробітників звіринцю.— Приміром, тварини, які на зиму впадають у сплячку, прокидаються й залишають свої нори, а земноводні й риби піднімаються на поверхню водоймищ. Миші та змії, які вдень зазвичай «відсиджуються» у темних схованках, також залишають їх за кілька хвилин до підземного поштовху».
До «провісників» належать жирафи, котрі перед землетрусом намагаються триматися подалі від дерев, які можуть впасти й розчавити їх. Гіпопотами залишають водоймища, однак за виникнення цунамі, навпаки, відпливають на глибину, аби їх не викинула на берег сильна хвиля.
Учені з Гуанчжоу стверджують, що про наближення землетрусу можна дізнатися, спостерігаючи за поведінкою щонайменше 130 тварин, і сподіваються, що результати їхніх досліджень допоможуть людству точніше прогнозувати і заздалегідь готуватися до ударів підземної стихії.

також у паперовій версії читайте:
  • КІНОСВІТ
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ФАКТ
  • НОУ-ХАУ
  • СКАНВОРД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».