Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ПРИРОДНЕ ЩЕПЛЕННЯ — МАТЕРИНСЬКЕ МОЛОКО
Нещодавно у столиці України відбувся «круглий стіл» на тему «Раціональне вигодовування дітей раннього віку: чи є в ньому місце коров’ячому молоку?» в межах освітнього проекту з питань зміцнення імунітету новонароджених «Імунний захист з перших днів», організатором якого є спеціаліст дитячого харчування компанії «Nutricia». Експертну підтримку надає Міністерство охорони здоров’я, а медіа-партнером виступає журнал «Мой ребенок».

Як відомо, імунна система малят формується під впливом материнського молока. Завдяки великій кількості антиінфекційних речовин і наявності антитіл до всіх недуг, на які хворіла мати, її молоко можна вважати першим «природним щепленням» для немовляти.
Як сказав доктор медичних наук, професор, головний педіатр МОЗ України В’ячеслав Бережний, характер харчування дитини визначає тип бактерій, що «заселяють» її шлунково-кишковий тракт. Раціональне годування сприяє збільшенню кількості корисних біфідобактерій у мікрофлорі, основна функція якої — захист організму від інфекцій.
Кандидат медичних наук Олена Муквіч розповідає:
— За останні роки значно збільшилась кількість випадків алергічної реакції у дітей раннього віку. Зазвичай це атопічний дерматит у перші місяці життя, тоді як у малюків перших двох років спостерігаються алергії на білок коров’ячого молока. Невід’ємною складовою комплексного лікування немовлят із вадами розвитку шлунково-кишкового тракту є повноцінне надходження в організм усіх основних інгредієнтів і додаткових елементів, необхідних для імунологічного статусу. Застосування продуктів, що містять пребіотики, з перших днів життя дитини дасть змогу запобігти пошкодженню захисної оболонки кишківника, знизити бактеріальну чутливість, нормалізувати процеси травлення, поліпшити стан місцевого імунітету.
Батьки мають пам’ятати, що материнське молоко — повноцінна їжа для немовлят, але іноді вони замінюють його на коров’яче, що не призначене для вигодовування. За даними дослідження, проведеного міжнародною дослідницькою компанією «Synovate», в Україні частка дітей віком до шести місяців, котрі споживають коров’яче молоко, становить 8 відсотків, тоді як серед дітей віком від шести місяців до року ця пропорція — 56%. Для порівняння, у Польщі цей показник значно менший: до шести місяців — 4%, а до року — 18.
Звичайно, як харчується дитина, таким буде її здоров’я. Всесвітня організація охорони здоров’я та ЮНІСЕФ спільно розробили Глобальну стратегію харчування дітей грудного та раннього віку з метою звернути увагу країн і урядів на вплив практики вигодовування на фізичний та психоемоційний розвиток, стан здоров’я, а також рівень смертності дітей раннього віку. Через несприятливі соціально-економічні та екологічні умови життя в Україні зберігається тенденція до погіршення соматичного здоров’я та фізичного розвитку дітей усіх вікових груп. Значного поширення набули порушення мікрофлори органів травлення, розлади імунної системи. Це свідчить про зниження місцевих захисних реакцій організму і загального імунітету дитини.
Фахівці, котрі зібралися за «круглим столом», аби обговорити проблеми здоров’я малюків, зійшлися на тому, що коров’яче молоко частіше стає шкідливим для здоров’я дитини раннього віку, тоді як материнське вигодовування відіграє важливу роль у становленні імунітету, а також подальшому здоров’ї дитини.

Валентина СКОРОПАДСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • СПИНИМО СТРАШНУ ХВОРОБУ!
  • АНАЛІЗ НА ВІДСТАНІ...
  • «ЗАПИШІТЬ НА ПРИЙОМ!»
  • «ВИМКНІТЬ» ХВОРИЙ ГЕН!
  • ВІДПОЧИНОК ДО ВПОДОБИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».