Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«ДИНАМО» — ЧЕМПІОН!
Сталося те, що прогнозувала переважна більшість футбольних фахівців і вболівальників — після матчів передостаннього туру визначився чемпіон країни. Після двох років відсутності київське «Динамо» повернулося на п’єдестал. Для того аби залишитися на першому місці, столичним футболістам потрібно було у двох матчах, що залишилося набрати хоча б одне очко, за умови, що головний конкурент киян у боротьбі за золото — донецький «Шахтар» не втрачатиме очок. Однак динамівці вирішили не відкладати святкування до останньої зустрічі й вирішили всі питання у протистоянні зі львівськими «Карпатами». Хоча починалося все не так, як хотіли кияни.

Початок зустрічі став холодним душем для господарів поля. На третій хвилині незібраність оборони дала змогу Ковелю відкрити рахунок. Тимчишин сильно пробив із 25 метрів, Рибка невпевнено відбив м’яч перед собою, а захисники не встигли за швидким форвардом львів’ян — 0:1. Після цього підопічні Дячука-Ставицького відійшли у глуху оборону. Суперник чемпіонів не залишав свою половину поля, а їхній голкіпер Налєпа працював за повною програмою. Він щонайменше тричі рятував свою команду, а в одному епізоді це йому вдалося ціною ушкодження. Поляка замінив Тлумак, але до того часу рахунок був рівним. Максим Шацьких вийшов віч-на-віч з голкіпером і замість очікуваного сильного удару м’яко відправив м’яч над Налєпою. Вартовий воріт згрупувався і відбив шкіряну кулю, але Нінкович устиг на добивання, однак отримав по нозі від захисника гостей. Пенальті чітко реалізував Діого Рінкон (1:1). Ще до перерви динамівці вийшли вперед. Тлумак недовго залишався «сухим», а якщо бути точнішим, то трохи більше двох хвилин. Швацьких у боротьбі із захисником упав у штрафному майданчику суперника, але лежачи віддав передачу на Дієго Рінкона. Бразилець швидко перевів м’яч на Гусєва, який влучно пробив із гострого кута — 2:1. Гостям було важко перебудуватися, тепер треба було атакувати ворота динамівців.
Із перших хвилин другої половини гри стало зрозуміло, що «біло-сині» мають намір продовжувати шукати щастя у штрафному майданчику опонентів. Атаки змінювали одна одну, але певний час не складалося із завершальним ударом. Чудовий шанс втратив Гіоане. А в одному з епізодів гості ледь не відігралися, але момент, який мав Ковель, виглядав швидше винятком із правил. Середина тайму пройшла у більш-менш однаковій боротьбі, тоді як останні п’ятнадцять хвилин оборона гостей тріщала по всіх швах. Могли відзначитися Шацьких, Корреа і Белькевич. Утім, Максим виправився і після класичої комбінації вразив ворота Тлумака. Несмачний зробив навіс із флангу, Гусєв в один дотик зробив простріл уздовж лінії воротарського майданчика, а Шацьких випередив захисника і встановив остаточний рахунок у поєдинку. Максим міг зробити дубль, але в компенсований арбітром час не реалізував вихід віч-на-віч з голкіпером. Отже, перемога «Динамо» з рахунком 3:1 принесла киянам дванадцятий чемпіонський титул української першості.
Донецький «Шахтар» став другим. У протистоянні з одеським «Чорноморцем» темп гри був далеким від ідеалу. Футболісти обох команд не прагнули загострювати ситуацію. За перші двадцять хвилин було завдано лише трьох ударів з-за меж штрафного майданчика, а гра переважно відбувалася в центрі поля. Перший небезпечний момент було створено біля воріт «Шахтаря», Валєєв увірвався до штрафного майданчика, обіграв захисника і вийшов сам на сам з Шутковим, але переграти голкіпера не зміг. Під завісу першого тайму гравцям «Чорноморця» вдалося обіграти Шуткова, але у цей епізод втрутився боковий арбітр, який зафіксував положення поза грою. У другій половині гри швидкості не зросли. «Шахтар» без своїх ключових гравців ніяк не міг знайти ключі до воріт суперника. Найреальніший шанс утратив Гай, який пробив прямо в руки голкіперові. Тож рахунок до завершення зустрічі не змінився — нічия 0:0.
Харківський «Металіст», який фінішував третім, продовжив переможну традицію і вдома здолав опір сімферопольської «Таврії». Для цього вистачило одного забитого м’яча.
Дніпропетровський «Дніпро» після звітного туру можна привітати із завоюванням четвертого місця, яке дає право восени стартувати у Кубку УЄФА. Дніпряни на виїзді легко розібралися з луганською «Зорею», забивши в її ворота три м’ячі. Героєм цієї зустрічі став білоруський легіонер Сергій Корніленко, котрий відзначився дублем. Футболісти «Дніпра» зі стартового свистка взяли гру під свій контроль і провели чимало небезпечних атак, одна з яких закінчилася взяттям воріт. Шелаєв зробив рейд до штрафного майданчика «Зорі», передачею знайшов Самодіна і той своїм шансом скористався на всі сто відсотків. Одного забитого м’яча гравцям «Дніпра» виявилося замало і вони великими силами продовжували атакувати. Змінити рахунок гості змогли наприкінці першого тайму. Цього разу автором забитого м’яча став Корніленко, який наважився на удар з-за меж штрафного майданчика. Так рахунок став 0:2. Після перерви гості продовжили грати на високих швидкостях і за десять хвилин на табло світилися цифри 0:3. Корніленко оформив дубль. Нападник гарматним пострілом відправив м’яч у сітку воріт голкіпера «Зорі» — 3:0 на користь «Дніпра».
Крім того, визначився перший невдаха чемпіонату. Ним стала алчевська «Сталь», яка на виїзді поступилася «Кривбасу». На друге «вакантне місце» претендують маріупольський «Іллічівець» та полтавська «Ворскла». Щоправда, у полтавчан шанси залишитися в елітному дивізіоні значно кращі. Їм достатньо у заключному турі зіграти внічию, тоді як маріупольцям може не допомогти навіть перемога. Тож останній тур, по суті, має дати відповідь лише на одне запитання, хто має залишити вищу лігу.

Результати матчів 29-го туру:
«Динамо — «Карпати» — 3:1.
Голи: Рінкон 25 — з пенальті, Гусєв 45, Шацьких 85 — Ковель 3.

«Металіст» — «Таврія» — 1:0.
Гол: Антонов 39.

«Чорноморець» — «Шахтар» — 0:0.

«Металург» (Донецьк) — «Ворскла» — 0:0.

«Металург» (Запоріжжя) — ФК «Харків» — 3:1.
Голи: Модебадзе 7 — з пенальті, Сантрапинських 43, Польовий 81 — Гладкий 34 — з пенальті.

«Кривбас» — «Сталь» — 1:0.
Гол: Радченко 31.

«Іллічівець» — «Арсенал» — 4:1.
Голи: Красноперов 13, Шкред 20, 21, Бабич 34 — Селезньов 84.

«Зоря» — «Дніпро» — 0:3.
Голи: Самодін, 15, Корніленко, 54, 40.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • СЕНСАЦІЯ ВІД УКРАЇНИ
  • ХЕТ-ТРИК НАДАЛЯ І ЕНЕН

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».