Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ДВА ВІКТОРИ — ДВІ ТОЧКИ ЗОРУ
Президент України Віктор Ющенко наголошує, що Верховна Рада п'ятого скликання є неповноважною з відповідними міжнародно-правовими наслідками.
Як повідомляє прес-служба глави держави, про це він заявив учора під час зустрічі з представниками дипломатичного корпусу в Україні.

Від імені української держави Президент висловив офіційну позицію — Верховна Рада України втратила свою повноважність з відповідними міжнародно-правовими наслідками. «Прошу довести цей констатований факт до ваших столиць. Віднині народні депутати України п'ятого скликання можуть продовжувати виконувати лише ті свої повноваження, що безпосередньо не пов'язані з повноваженнями Верховної Ради України та її представництвом у зовнішніх контактах»,— заявив глава держави.
Президент наголосив, що Україна наблизилася до остаточного врегулювання парламентської кризи шляхом проведення дострокових виборів. «Проведення дострокових виборів — це легітимний, демократичний, цивілізований механізм, який не містить жодних надзвичайних політичних чи правових ознак»,— сказав він.
Найважливішим, заявив Президент, є те, що процес урегулювання відбувається мирно, демократично, у політико-правовому полі: «Ми продовжуємо сталу традицію цивілізованого вирішення найскладніших проблем».
Глава держави підкреслив, що в руслі досягнутих політичних домовленостей він підписав 5 червня Указ про призначення позачергових виборів до Верховної Ради України 30 вересня 2007 року. Указ від 26 травня визнано таким, що втратив чинність.
«Моє рішення відповідає Конституції України, грунтується на статті 82 Основного закону та відповідному рішенні Конституційного Суду України від 17 жовтня 2002 року»,— підкреслив Президент і додав, що указ — обов'язковий до виконання. За його словами, указ визначає, що Центральна виборча комісія України забезпечить необхідну підготовку і проведення позачергових парламентських виборів у 60-денний термін до 30 вересня. Кабміну доручено забезпечити фінансування виборів.
У політичній площині, зазначив Віктор Ющенко, підписаний указ додатково гарантує повноцінне виконання всіх домовленостей, які передують виборам.
Під час зустрічі Президент зауважив, що позачергові парламентські вибори є важливим ключем для стабілізації ситуації в державі, подолання існуючих політичних суперечностей і створення необхідного ґрунту для відновлення і прискорення економічних, суспільних і конституційних реформ.
Це, за його словами, «необхідне для українського політикуму щеплення проти порушень Конституції України».
Глава держави нагадав, що його принциповою ініціативою буде позбавлення народних депутатів необмеженого депутатського імунітету.
Віктор Ющенко гарантував, що дострокові вибори відбудуться чесно, демократично, прозоро, з належним рівнем організації та відповідно до міжнародних стандартів. «Я, як Президент, категорично відкидаю і не допущу жодних спроб адміністративного тиску, фальсифікацій чи саботажу. Такі вияви будуть кримінально покарані»,— заявив він.
Глава держави також офіційно запросив на вибори в Україну міжнародних спостерігачів.
Президент висловив вдячність в особі акредитованого в Україні дипломатичного корпусу всім зовнішнім партнерам — іноземним державам, міжнародним організаціям, громадським колам за підтримку демократичного розв'язання парламентської кризи в нашій країні.
«Україна вдячна усім зовнішнім партнерам за підтримку і розуміння»,— подякував Ющенко та додав, що водночас Україна вважатиме неприйнятними будь-які дії, що можуть бути трактовані як втручання у наші внутрішні справи.
Натомість Прем'єр-міністр Віктор Янукович вважає, що нині Верховна Рада є повноцінно чинним законодавчим органом влади.
Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив учора в інтерв'ю журналістам.
«Доки не буде ухвалене остаточне рішення або роз`яснення Конституційного Суду, Верховна Рада працює»,— наголосив Прем'єр.
На думку глави уряду, підписання указу про проведення дострокових виборів 30 вересня свідчить про виконання Президентом Віктором Ющенком домовленостей, досягнутих 27 травня.
Він також сказав, що його не бентежить, що Президент вже зараз підписав указ про проведення дострокових виборів 30 вересня.
Віктор Янукович вважає, що в указі слід було б назвати дату, з якої він набирає чинності. «Швидше за все, в указі має бути пункт, що він набирає чинності з такого-то числа»,— зазначив Прем'єр-міністр, підкресливши, що не хоче коментувати дії Президента.
«Він практично виконав усі домовленості, які були зроблені в заяві. Але що стосується юридичних тлумачень, як це треба було зробити,— це справа Президента і його департаменту»,— зауважив Прем'єр.
За його словами, гроші на вибори 30 вересня буде виділено відповідно до закону і Конституції.
Віктор Янукович додав, що уряд не оскаржуватиме указ Президента, як і не оскаржував попередні, бо це — справа Верховної Ради. Головне, на його думку, щоб процес йшов у конституційному руслі.
також у паперовій версії читайте:
  • КИРИЛЕНКО ОБУРЕНИЙ МОРОЗОМ-РЕВІЗОРОМ...
  • ...А МОРОЗ ЗНОВУ БАЧИТЬ ПОРУШЕННЯ
  • ЧЕРНІГІВЩИНА — РАЙ ДЛЯ ХАБАРНИКІВ?
  • СУСПІЛЬСТВО ОЧИМА СОЦІОЛОГІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».