Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
«КЕЛЬТСЬКИЙ ТИГР» ОБИРАЄ СТАБІЛЬНІСТЬ
Відбулися парламентські вибори в Ірландській Республіці. За три тижні перед тим президент країни Мері Макалістер на прохання прем'єр-міністра Берті Ахерна розпустила вищий законодавчий орган. Мотивом глави уряду було бажання скористатися плодами своєї успішної діяльності та здобути ще більш впевнену перемогу над опозицією. Владна коаліція «Фіана фойл» та Прогресивної партії знову сподівається сформувати уряд, залишивши в опозиції «Фіне гейл» та Лейбористську партію. Підстави для цього дають переконливі економічні та політичні успіхи уряду.

Насамперед йдеться про рекордні для ЄС темпи розвитку економіки. З огляду на це Ірландію не випадково називають «кельтським тигром». Економічний успіх до колись найбіднішої країни Західної Європи прийшов після її вступу до Європейського Союзу в 1973 році. Відтоді ірландські уряди, незалежно від політичної орієнтації, проводили послідовну політику зменшення оподаткування та інтенсивного залучення до країни іноземних інвестицій. Основна частина капіталу, переважно американського, скеровувалася до високотехнологічних галузей. Отже, економічне зростання відбувається головним чином завдяки приросту виробництва в інноваційних сферах. Вагомим стимулом для цього є внутрішньополітична стабільність та послідовна зовнішня політика Ірландії, яка лишається нейтральною країною. Саме активний нейтралітет дав можливість Ірландії відіграти позитивну роль у діалозі з Великою Британією в процесі ольстерського врегулювання. У 2000 році відповідно до так званих домовленостей «страсної п'ятниці» уряд Ірландської Республіки в обмін на згоду Лондона на широке самоврядування в Північній Ірландії погодився вилучити з конституції країни положення про єдність всієї Ірландії. А восьмого травня 2007 року Дублін пішов на значну поступку, погодившись на формування уряду Північної Ірландії на чолі з «юніоністом» Яном Пейслі, прихильником союзу з Лондоном.
Таке рішення зумовлювалося бажанням залучити замирену та стабільну Північну Ірландію до спільного економічного розвитку, оскільки Ірландській Республіці загрожують демографічні проблеми. Низький рівень народжуваності змушує «імпортувати» робочу силу. У червні 2004 року більшість ірландців проголосували за зміни до законодавства, яке гарантувало громадянство країни всім, хто тут народився. Це розв'язало демографічну проблему, оскільки в країну охоче поїхали вагітні жінки зі всього світу. Багата та стабільна Ірландія, користуючись усіма перевагами європейської інтеграції, дійсно стала одним з найзатишніших місць Європейського Союзу. Зрештою, вибори відбулися прогнозовано і без ексцесів, адже від добра добра не шукають.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • США МАЮТЬ ПРИЄДНАТИСЯ ДО ЗАХИСТУ КЛІМАТУ
  • НОВАЦІЇ В МІГРАЦІЙНОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ — ДИСКРИМІНАЦІЙНІ
  • ПІДГОТОВКА ДО ПРЕЗИДЕНТСЬКИХ ВИБОРІВ У РОСІЇ
  • ФІЛЬМ РУМУНСЬКОГО РЕЖИСЕРА ПЕРЕМІГ У КАННАХ
  • «МІС ВСЕСВІТ-2007» СТАЛА ЯПОНКА РІЙО МОРІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».