Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ДУХОВНІСТЬ
ВІДЗНАКА ЗА ВІРНІСТЬ
Уже кілька років поспіль Леся Ткач (літературний псевдонім — Леся Богуславець) приїжджає до Києва з-за океану, щоб вручити премії тим, хто всіляко пропагує українську мову. Так заповів їм із сестрою Галиною тато, Дмитро Нитченко — відомий подвижник українського слова, письменник, журналіст, літературний критик, педагог, меценат, видавець і популяризатор творів українських авторів, особливо замовчуваних за радянських часів. Отож разом з Лігою українських меценатів їхня родина започаткувала премію імені Дмитра Нитченка. Нею нагороджують людей різних за фахом, яких об'єднує любов до рідного слова. Її лауреатами стали журналісти, видавці, бібліотекарі, працівники книготоргівлі, художники...

Під час урочистого заходу пані Леся розповіла, що їхній батько, хоча не одне десятиліття змушений був жити за кордоном, марив Україною. І її з сестрою виховував в українському дусі. Переїжджаючи з місця на місце, зберіг багатющий епістолярій, адже листувався з багатьма відомими українськими письменниками, яких доля чи недоля закинула у світи. Заповів по своїй смерті все, що йому належить, передати на потреби України.
Анатолій Дімаров, письменник, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка:
— Це відзнака на честь людини, яку можна назвати совістю України. Радий, що її одержав Петро Перебийніс. Нинішній лауреат — прекрасний поет, чиї вірші проникають у серце і душу, патріот, відомий громадський діяч. Другий лауреат — Володимир Білоус — створив фотолітопис про Григора Тютюнника, відтворивши у світлинах чи не всю біографію письменника. Мало того, домігся, аби в Лубнах, де живе, вулицю Луначарського переназвали на честь братів Григора і Григорія Тютюнників. Інші лауреати також достойні цієї високої нагороди.
Віктор Баранов, голова Київської організації Національної спілки письменників України, головний редактор журналу «Київ»:
— Своїм життям Дмитро Нитченко засвідчив, як багато може зробити людина, яка має певну мету і всі зусилля скеровує на її досягнення. У далекій Австралії він створив українську оазу. Ще й усіляко сприяв, аби на нашій землі утвердилася Україна. А ми й досі не можемо цього зробити гуртом.

Віра КУЛЬОВА
також у паперовій версії читайте:
  • КОНДУКТОРИ ЛЮДСЬКОЇ ДУМКИ
  • ЯПОНСЬКИЙ ХРАМ — МАТЕРІАЛІЗОВАНА СИМВОЛІКА ВСЕСВІТУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».