Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
«ТРИ КРОКИ» ВІД ЛУЦЕНКА
Лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко допускає можливість створення «технічного» уряду для підготовки дочасних виборів.

Про це він заявив учора на прес-конференції в УНІАН.
За його словами, Прем'єр-міністр Віктор Янукович має як член РНБО ухвалити узгоджене на її засіданні рішення або підпорядкуватися рішенню, яке буде ухвалено на ньому. «Я навіть допускаю створення тимчасового, «технічного» уряду для проведення виборів — іншого варіанту виходу із затяжної кризи, яка нищить українську економіку і соціальні стандарти, я не бачу»,— наголосив він.
На думку Луценка, якщо до кінця місяця не буде названо дату виборів, усі політики мають піти на «політичну пенсію». «Вони не потрібні країні, бо не дають їй ефективного розвитку та перспектив на майбутнє»,— зазначив лідер «Народної самооборони». Він пояснив, що йдеться про всі парламентські партії та уряд.
За словами Юрія Луценка, Президент Віктор Ющенко має продемонструвати рішучі дії, звернувшись з апеляцією до єдиного джерела влади в Україні — народу за вирішенням спору між українськими політиками.
Для цього, на його думку, потрібно зробити три кроки. По-перше, РНБО, уряд і ЦВК мають ухвалити «весь необхідний набір» для проведення чесних і швидких парламентських виборів. Пан Луценко переконаний, що рішень РНБО, уряду і Центральної виборчої комісії буде достатньо для того, аби провести чесні дострокові вибори. По-друге, народ на цих виборах формує новий парламент і уряд. Третім кроком він назвав зобов'язання нової Верховної Ради ухвалити нову Конституцію і законодавчі акти «для глибокого перезавантаження «проекту Україна».
Лідер «НС» наголосив також на труднощах у переговорному процесі щодо створення об'єднаного списку опозиції.
Він зауважив, що його політична сила була від початку зацікавлена в найширшому об'єднанні демократичних сил, й задля цього «Народна самооборона» готова на запропоновану квоту в списку — 20 %, що є меншою за кількістю депутатів, яких вони могли б провести до парламенту, йдучи на вибори самостійно.
Водночас Юрій Луценко висловив жаль з того, що БЮТ відмовився від участі в об'єднанні: «Шкода, але ми не можемо на них впливати». Говорячи про об'єднання в межах «Нашої України», «Народної самооборони» та «Української правиці», він розповів, що переговори минулого тижня завершились тим, що «Правиця» заявила про неприйнятність для них квоти в 20% у списку і входження в єдину демократичну партію. «Я розумію, що у них вождів більше, ніж депутатських місць у парламенті, але вважаю це егоїстичним підходом, який іде на шкоду демократичним силам»,— сказав політик.
Лідер «Народної самооборони» висловив сподівання на продовження переговорів, хоча після відмови «Правиці» перемови більше не поновлювались.
Незважаючи на це, Юрій Луценко переконаний, що об'єднання БЮТ, «Нашої України», «Народної самооборони», «Української правиці» та інших демократичних сил ще є можливим: «Я не бачу серйозних перешкод на цьому шляху».
Він також акцентував, що непублічні зустрічі Президента і Пре-м'єра є вкрай небезпечними для демократії.
«Сьогодні ми спостерігаємо безкінечні переговори в рамках робочої групи, яка мені нагадує робочу групу із затвердження третього закону Ньютона... Сьогодні ми маємо безкінечні закриті переговори Ющенка і Януковича, інколи з їхніми групами підтримки, але, власне, все це описується одними словами — звільнені машиністи кинулись до стоп-крану і взяли в заручники всю країну»,— додав Луценко, розкритикувавши позицію Голови ВР і депутатів від коаліції, які продовжують «чіплятись за крісла». Він переконаний, що намагання домовитись з ними є марними.
Водночас пан Луценко сказав, що зустрічі Президента і Прем'єра є важливими, вважаючи, що це — не єдиний вихід, але важливий процес, який має проходити публічно. «Інакше ми знаємо приклади з історії, коли в один момент у таких переговорах (закритих. — УНІАН) може виграти не правда, а емоції»,— резюмував лідер «НС», додавши, що чітко знає позицію Президента, і «йому приховувати нічого, а якщо його опоненти бояться преси, то тоді необхідно припиняти такі переговори».
також у паперовій версії читайте:
  • ПАРЛАМЕНТ: ПРЕЗИДЕНТ УЗУРПУЄ ВЛАДУ
  • КЛЮЧКОВСЬКИЙ: ХТО МЕЧ ПІДНІМЕ...
  • ПІСКУНА ЗВІЛЬНЕНО. УТРЕТЄ
  • НЕБОЖЕНКО: «ЮЩЕНКО ПЛОДИТЬ СОБІ ВОРОГІВ»
  • ЕКСПЕРТИ: ДОЛЯ МАЙБУТНЬОЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ — В РУКАХ ПРОВІНЦІЇ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».